Malone

Give ’em Hell, Malone (2009)

| Blu-ray
  • 3

Malone on tummanpuhuva trilleri jossa aseet laulavat ja keinoveri roiskuu. Pääosassa Thomas Jane.

julkaistu 2010-06-14 / päivitetty 15.06. klo 12:12

KUVA 3

Thomas Jane ja Ving Rhames
Thomas Jane ja Ving Rhames 

KUVA 2

Elsa Pataky
Elsa Pataky 

KUVA 1

Thomas Jane
Thomas Jane 

Malone

Ohjaus Russell Mulcahy
Näyttelijät Thomas Jane, Elsa Pataky, Ving Rhames, French Stewart, Leland Orser, Gregory Harrison, Doug Hutchison, Eileen Ryan
Maa Yhdysvallat
Pituus 96 min
Ikäraja 18 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Malone Productions, North by Northwest Productions ja Future Film.
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Tyylikkäässä vanhan ajan henkeä kanavoivassa toimintapläjäyksessä yksityisetsivä Malonen (Thomas Jane) tehtävä on noutaa mysteerinen salkku ennalta sovitusta paikasta. Nouto osoittautuukin ansaksi, ja Malone joutuu ristituleen. Verilöylyn jälkeen alkaa tilanteen purkaminen – mitä salkussa on ja miksi kaupungin jokainen roisto havittelee sitä?

Tilanteen selvittelyn nimissä Malone lähtee riehumaan ympäri kaupunkia kohtalokas kaunotar Evelyn (Elsa Pataky) käsipuolessaan. Juttuun on sotkeutunut monenlaisia konnia, kuten vastenmielinen pyromaanipahis Matchstick (Doug Hutchison) ja vaarallista Mauler-nimeä käyttävä teräaseisiin mieltynyt aasialaistyttö (Chris Yen), jota Kill Billin (2003) Gogo on epäilemättä inspiroinut.

Muun muassa Resident Evil: Tuho (2007) –elokuvan ohjanneen Russell Mulcahyn uusin yritys toimintagenressä on Malone (2009), kovapintainen räiskintäleffa, joka ei ota itseään liian vakavasti. Synkkäsävyisessä trillerissä aseet laulavat ja keinoveri roiskuu säästelemättä. Pyssyjä paukuttelevat miesten lisäksi myös naiset. Naisia ei ole alennettu avuttomiksi pulassa pyristeleviksi neidoiksi, vaan ovat miesten kanssa yhdenveroisia asesankareita.

Väkivaltaa ujostelematon Malone on positiivisesti yllättävä viihde-elokuva. Toimintakohtauksissa on sen verran potkua, että 80-luvun klassisten toimintaelokuvien raakuuksien ystävätkin varmasti viihtyvät Malonen seurassa. Suvantovaiheetkin soljuvat näppärästi hauskan dialogin ansiosta. Suuri osa Malonen repliikeistä koostuu etsiväkliseistä lempeää pilkkaa tekevistä one-linereista.

Elokuvan kompastuskivet ovatkin piilossa näyttävän visuaalisen ilmeen ja kovan menon ja meiningin alla. Leffan loputtua käteen jää vain reilu puolitoistatuntinen ammuskeluepisodi, sillä juonta filmissä ei ole nimeksikään. Kuten harmittavan monissa uusissa toimintaelokuvissa, hahmot vain juoksevat tappamassa toisiaan ilman mitään sen suurempaa tarkoitusperää.

Elokuvan loppu jää avoimeksi ja vihjaa melko suorasukaisesti jatko-osan suuntaan. Toivottavasti sellaista ei kuitenkaan ole luvassa, sillä harvoin jatko-osat oikeasti enää rikastuttavat tarinaa millään kovin merkittävällä tavalla.

Yrmeä Thomas Jane kovistelee nimiroolissa karismaattisesti ja hänellä on selkeästi hauskaa kivikasvoisen etsivä Malonen kengissä. Jane on viihtynyt action-rooleissa ennenkin. Miehen ansioluetteloon on ehtinyt kertyä jo sellaisia nimikkeitä kuin Deep Blue Sea (1999), Unensieppaaja (2003) ja The Punisher – Tuomari (2004). Jane sopii kovisrooleihin jo ulkonäkönsäkin puolesta.

Miesvoittoisen elokuvan naispääosassa nähdään espanjalaissyntyinen Elsa Pataky. Malonea vikittelevän Evelynin roolissa olisi voinut helposti sortua turhaan makeiluun, mutta Pataky vetää onneksi ilahduttavan maneerivapaan suorituksen eikä jää miehisten kollegojensa varjoon.

Kärkikolmikon täydentää Mission Impossible -elokuvista tuttu Ving Rhames. Pienemmissä osissa näkyville pääsevät rasittavalla naamanvääntelyllään Kolmas kivi Auringosta -sarjassa ärsyttänyt French Stewart ja Teho-osastossa näytellyt Leland Orser.

Erikoismaininnan ansaitsee huippuhauskan roolin Malonen rajuna äitinä vetävä Eileen Ryan, jonka tosin monet tuntevat paremmin vain Oscar-voittaja Sean Pennin äitinä.

Blu-ray: Future Filmin julkaisema blu-ray on teknisesti varsin kelvollinen. Kuvassa (16:9 anaforminen 2.35:1) ja äänessä (Dolby Digital 2.0) ei ole moittimista. Lisämateriaaleja levylle ei kuitenkaan ole löytynyt, ei edes niitä pakollisia trailereita.

Teksti: © 2010 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti, mutta Oscar-voittaja se on.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »
Annihilation, Natalie Portman

Vuoden parhaat 2018

| ELOKUVAVUOSI | 22.02.

Oscareiden aikaan on kätevää muistella viime vuoden parhaita elokuvia ja sarjoja.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan

Kaksi kuningatarta

| 31.01.

Kaksi kuningatarta, yksi saari, sama viesti: pää poikki, faktoista viis! Robbie ja Ronan ylevöittävät tunkkaista periodidraamaa.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan ja Billy Howle

Rannalla

| DVD | 01.02.

Jo Pink Floyd sen tiesi: Ripustautuminen hiljaiseen epätoivoon on englantilainen tapa.

Lue lisää »
Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
John David Washington ja Adam Driver

BlacKKKlansman

| Blu-ray | 01.02.

Spike Leen Oscar-ehdokkaaksi nostettu musta komedia kommentoi rasistisen vihan nykytilaa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202