Peter Hewittin pliisua veijarikomediaa eivät pelasta edes nimekkäät näyttelijät, Walken, Macy ja Freeman.
Usein sanotaan, että toisin kuin Hollywoodin naisnäyttelijöillä yleensä, miesnäyttelijöiden etuihin kuuluu mahdollisuus ikääntyä arvokkaasti menettämättä työmahdollisuuksia. Puhutaan charmista ja veijarimaisuudesta, ikääntymisen taiteesta. Kuitenkin elokuvat kuten The Maiden Heist osoittavat, että ei ole aina helppoa vanhentuvilla miestähdilläkään, sen verran surkeaan komediaan ovat nimekkäät Christopher Walken, Morgan Freeman ja William H. Macy suostuneet mukaan.
Kolmikko esittää elokuvassa vartijajoukkoa, joka on kiintynyt suuresti vartioimansa museon perusnäyttelyyn ja erityisesti tiettyihin kolmeen taideteokseen. Museonjohdon ilmoittaessa näyttelyn siirrosta Tanskaan Roger (Walken), Charles (Freeman) ja George (Macy) ryhtyvät epätoivoissaan suunnittelemaan rakastamiensa taideaarteiden varastamista. Käppänöiden kohellusta säestää Rogerin vaimo Rose (Marcia Gay Harden), joka unelmoi eläkepäivistä Floridan lämmössä.
Surullisenkuuluisan Karvisen (2004) ohjanneen Peter Hewittin ryöstökomedia on suorastaan käsittämättömän tylsä. Elokuva toistaa mauttomasti ja hajuttomasti amerikkalaisen kohelluskomedian piirteitä. Sinä, Minä ja Dupree (2006) -elokuvassa varsin hyvin onnistunut käsikirjoittaja Michael LeSieur ansaitsee ehdottomasti risuista oman osansa. Lopputulos on tasapaksu ja väkinäinen.
Christopher Walkenin omintakeinen, ontuva artikulointi, joka toimii vallattoman hyvin sivurooleissa kuten elokuvassa Klik! (2006) muuttuu pääroolin myötä ärsyttäväksi arkipäivän maneeriksi. Hahmot ovat kaiken kaikkiaan yksiulotteisia kuin töherretyt taulukankaat. Syviä tunteita usein uskottavasti peilaava William H. Macy on alennettu alasti juoksentelevaksi isottelijaksi ja Morgan Freeman pikkukivasti naisellisia piirteitä omaavaksi vanhaksi hupsuksi.
Kuten yleensä ryöstöjä kuvaavissa elokuvissa katsoja saattaa tempautua ajoittain mukaan toivomaan, että kolmikko onnistuisi yrityksessään. Tällöin komedian mitäänsanomattomuus saattaa jopa hetkeksi unohtua. Suurimman osan ajasta tulee kuitenkin kysyttyä hiljaa itsekseen miksi tämäkin elokuva on tehty.
Teksti: © 2010 Marjo Eskola
Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.
Lue lisää »Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA