Maailma sodassa

The World at War (1973)

| DVD
  • 5

Mittava brittisarja käy tarkasti läpi toisen maailmansodan tapahtumia.

julkaistu 2009-07-01 / päivitetty 12.11. klo 20:08

KUVA 4

Takavarikoituja matkalaukkuja
Takavarikoituja matkalaukkuja 

KUVA 3

Vangiksi jääneitä saksalaisia
Vangiksi jääneitä saksalaisia 

KUVA 2

Karttakuvasto tukee arkistomateriaalia ja puhuvia päitä
Karttakuvasto tukee arkistomateriaalia ja puhuvia päitä 

KUVA 1

Dokumenttisarjan logo
Dokumenttisarjan logo 

Maailma sodassa

Näyttelijät Laurence Olivier
Maa Iso-Britannia
Pituus 1835 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1973 Imperial War Museum , Thames Television ja FS-Film.

DVD

Maailma sodassa (The World at War, 1973) on massiivinen, kunnianhimoinen ja tarkka toisen maailmansodan dokumentointi. Maailmanpalossa 60 miljoonaa ihmistä kuoli. Mitään konkreettista ei saavutettu.

Dokumentin lähestyminen on klassinen. Substanssi on tarkoissa tilanteiden kuvauksissa, ei niinkään yrityksissä selvittää, miksi sota pohjimmiltaan käynnistyi tai mitä se kertoo ihmisestä. Sota ei oikeastaan dedusoidu edes ensimmäiseen. ”Versailles’n häpeärauha” ja aluemenetykset mainitaan Saksan kohdalla. Stalin taas pelkäsi sodanjulistusta vielä silloinkin, kun saksalaiset olivat porteilla — taustalla oli ymmärrys ensimmäisen maailmansodan kulusta.

Sota näyttäytyy massiivisina kampanjoina ja hyökkääjien/puolustajien edestakaisena sahaliikkeenä. Voitot ja tappiot laskettiin tuhansissa miehissä, lastitavara sadoissa tuhansissa tonneissa. Usein käytetty kuvakulma muodostaa painajaismaisen dialektiikan: pommeja pudottava lentokone, maankamaran ilmatorjunta. Suvantovaiheissa pelattiin jalkapalloa ja odotettiin sopivia olosuhteita. Niiden tullessa vihollisen huoltoketjut katkaistiin, joukot leikattiin pihtiliikkeellä ja tuhottiin. Kaupunkien piirityksissä kaatui tuhansia siviilejä päivässä nälkään, kylmään ja tauteihin.

Euroopan sisäinen konflikti laajeni, siihen yhtyi uusia näyttämöitä ja uusia ulottuvuuksia. Atlantin valtamerellä kauppalaivoja saalistivat sukellusveneet kuin mekaaninen susilauma. Pohjois-Afrikan aavikolla hiekkatomu pysäytti kellojen koneistot. Burman kuumeinen viidakko oli kuin tuleva Vietnamin sota. Pakkasen turvottamaa jalkaa ei saanut vuolematta irti saappaasta.

Dokumentti yhdistää mikro- ja makrotasot. Sota oli toki päämiesten välistä — Adolf Hitler vastaan Winston Churchill Brittein saarista jne. — mutta ruohonjuuritason tapahtumia valotetaan sotilaiden anekdooteilla. Mukaan on saatu haastatteluja monesta maasta ja usein seurataan myös kotirintaman oloja. Voi vain kuvitella, millaisen patrioottisen reaktion saksalaisten haastattelut herättivät 70-luvun brittiyleisössä, kun selviytyneet sotaveteraanit kertoivat elintärkeiden kauppalaivojen upottamisista ja Lontoon pommituksista.

Aikajänne on toinen maailmansota, mutta se käsittää myös 30-luvun alkua. Esiin tuodaan sotivien maiden lähtötilanne. Etenkin Japanin ja Saksan historiasta löytyy yhteneväisyyksiä. Vahvat johtajat vaihtoivat häpeän kunniaksi ja talousuudistuksilla kykenivät tarjoamaan elämän perusaineksia. Japanissa armeija otti vallan ja keisarista, jumalasta, tehtiin kumileimasin; Saksassa Hitler tuli itsevaltiaaksi.

Muistettava on Yhdysvaltain kaksijakoisuus. Englannin pääministeri Churchill poltti päreensä, kun Amerikka jahkaili osallistumisestaan. Japanilaisten yllätyshyökkäys Pearl Harboriin oli vikatikki. Amerikkalaiseksi jälkikuvaksi on jäänyt panssarikenraali Patton, joka halusi jatkaa sotaa Neuvostoliittoa vastaan. Toinen seikka liittyy Neuvostoliiton sotaponnistuksiin: he pysäyttivät natsit, jotka hakivat idästä asuintilaa. Hollywoodissa heidän panostansa harvoin korostetaan.

Maailma sodassa on myös taiteellisilta arvoiltaan kunnianhimoinen — arkistomateriaalin käytön suhteen se on todellinen tour de force. Kertojaäänenä on Oscar-palkittu, aateloitu ja maailmankuulu Shakespeare-tulkitsija Laurence Olivier. Nopeatahtinen kuvasarja Kairon aavikolta — pommien kirkkaat valoilmiöt kuin luodinreiät taivaankannessa — on kuin kokeellisesta elokuvasta. Brittisotilaiden oloista japanilaisten kynsissä kerrotaan luonnosmaisilla mustavalkoisilla piirustuksilla. Stalingradin muuttuessa helvetiksi lainataan päiväkirjaa kirjoittanutta sotilasta. Öisin eläimet yrittivät paeta pätsistä, jossa kiviaineskaan ei pysynyt ehjänä.

Sodan loppupuolella nähtiin massiivisia pommituksia. Itä-Euroopan vähemmistöjen joukkotuhojen suuruudet paljastuivat. Dresden tuhottiin. Japaniin pudotettiin ydinpommeja. Kylmä sota ja asevarustelu alkoivat kuin muistutuksena siitä, ettei kuuma sota loppunut. Neuvostoliitto valtasi itäisen Saksan, parisataa tuhatta saksalaista naista raiskattiin ja paikalle perustettiin Potemkinin kulissi nimeltä Itä-Saksa. Korkea-arvoiset natsit joko teloitettiin tai he pakenivat. Osa siirtyi Yhdysvaltain palkkalistoille, kuin myös osa japanilaisia sadisteja, jotka polttivat, sahasivat, jäädyttivät ja räjäyttivät kaapattuja koekaniineja ”tieteen nimissä”.

Carl Sagan summasi: ”Ydinasekilpailu on kuin kaksi vyötäisiään myöten bensiinissä seisovaa vihamiestä, joista toisella on kädessään kolme ja toisella viisi tulitikkua.”

DVD: FS Film on julkaissut sarjan kolmena boksina, joista jokainen sisältää neljä levyä. Ääniraita on 2.0 englanti ja kuva 4:3 eli täysikuva, koska kyseessä on TV-produktio 70-luvulta. Kuvanlaatu vaihtelee, koska niin paljon itse sisällöstä on arkistomateriaalia. Lisämateriaalina tuotantoryhmän ja veteraanien haastatteluja.

Teksti: © 2009 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Ryan Gosling

Ensimmäisenä Kuussa

Samu Oksanen | 11.10.

Suru sinkoaa Neil Armstrongin historialliselle kuulennolle juhlitun sankarin sädekehän karistavassa avaruusdraamassa.

Lue lisää »
Nick Castle

Halloween

Samu Oksanen | 18.10.

Kolmen sukupolven traumatisoituneet Strodet vievät vihdoin veitsen ja tarinan vallan kauhuikoni Michael Myersilta.

Lue lisää »
Nuri Bilge Ceylanin Under the Pear Tree

Rakkautta & Anarkiaa 2018

Aleksi Salonen | FESTIVAALI | 24.09.

Festivaalikattauksessa poimintoja Suomen suurimmalta, syyskuussa järjestetyltä elokuvafestivaalilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Anna Kendrick ja Blake Lively

Missä on Emily?

Kreeta Korhola | 19.09.

Designer-korkojen kopina enteilee vaaraa vetävässä trillerissä, joka tarkastelee naiseuden representaatioita kriittisen satiirisesti.

Lue lisää »
Saoirse Ronan ja Billy Howle

Rannalla

Samu Oksanen | 29.08.

Jo Pink Floyd sen tiesi: Ripustautuminen hiljaiseen epätoivoon on englantilainen tapa.

Lue lisää »
Ryan Gosling

Ensimmäisenä Kuussa

Samu Oksanen | 11.10.

Suru sinkoaa Neil Armstrongin historialliselle kuulennolle juhlitun sankarin sädekehän karistavassa avaruusdraamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa
TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202