Lupin III: Cagliostron linna

Rupan Sansei: Kariosutoro no Shiro (1979)

| DVD
  • 5

Hayao Miyazakin ensimmäisessä elokuvassa yritetään pelastaa prinsessa ja selvitetään kadonneen aarteen salaisuus.

Nanna Yli-Hukka
julkaistu 2009-11-12 / päivitetty 25.10. klo 16:04

KUVA 4

Cagliostron linna
Cagliostron linna 

KUVA 3

Tarkka-ampuja Jigen
Tarkka-ampuja Jigen 

KUVA 2

Lupin III ja kaunis Clarice
Lupin III ja kaunis Clarice 

KUVA 1

Herrasmiesvaras Lupin III
Herrasmiesvaras Lupin III 

Lupin III: Cagliostron linna

Ohjaus Hayayo Miyazaki
Näyttelijät Yasuo Yamada, Eiko Masuyama, Kiyoshi Kobayashi, Makio Inoue, Gorô Naya, Sumi Shimamoto, Tarô Ishida
Maa Japani
Pituus 110 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1979 Tokyo Movie Shinsha, FS Film Oy
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Hayao Miyazakin ensimmäinen pitkä animaatioelokuva Lupin III: Cagliostron linna on seikkailuanimaatio mestarivaras Lupin III:sta ja hänen toveristaan Jigenistä, jotka saavat kasinoryöstössä saaliikseen taidokkaasti väärennettyä rahaa. Lupin ja Jigen lähtevät pieneen Cagliostron arkkiherttuakuntaan, josta he olettavat väärän valuutan olevan peräisin.

Matkalla he joutuvat keskelle takaa-ajoa yrittäessään pelastaa nuoren naisen. Parivaljakko saa selville neidon pudottaman sormuksen avulla hänen olevan Cagliostron prinsessa Clarisse, jonka on määrä avioitua kreivin kanssa vasten tahtoaan. Lupin päättää vapauttaa Cagliostron linnan torniin vangitun Clarissen ja samalla selvittää kadonneen aarteen salaisuus.

Cagliostron linnaa on pidetty yhtenä hienoimpana klassikkona japanilaisessa animaatiossa. Animaatio pitää sisällään melkeinpä kaiken, mitä Miyazakin elokuvilta voidaan odottaa: on rehevää eurooppalaista maisemakuvausta, mielikuvituksellista toimintaa ja outoja härveleitä sekä puhdassydämistä romantiikkaa. Siinä on vakaasti rakennettu juoni, joka etenee railakkaasti antaen katsojalle pieniä hengähdystaukoja ennen seuraavaa kohtausta. Toimintaa tasapainottaa satunnaiset vilpittömästi koskettavat hetket.

Miyazaki tekee poikkeuksellista työtä kuvatakseen henkilöhahmot antaen niille syvyyttä, mutta ennen kaikkea uskottavuutta. Päähenkilö Lupin III on Maurice Leblancin romaaneista tutun herrasmiesvaras Arsène Lupinin pojanpoika. Lupin III:sen hahmossa yhdistyy niin James Bond kuin Sherlock Holmeskin.

Verrattaessa Lupin III: Cagliostron linnaa Miyazakin myöhempiin tuotoksiin, se on piirrostyyliltään kevyempää ja slapstickmaiset piirteet tulevat vahvasti esille hahmojen sarjakuvamaisten piirteiden ja kommellusten kautta. Cagliostron linnassa vauhdikasta toimintaa tehostaa taidolla tehdyt runolliset jaksot. Nämä piirteet ovat tuttuja myöhemmille elokuville.

Elokuva on visuaalisesti näyttävä, eikä ole menettänyt vuosien saatossa ajattomuuttaan. Tarkalla kuvituksella ja hiuksenhienoilla yksityiskohdilla paikataan toimintakohtauksista puuttuva kovuus, vaikka kuolemaa uhataankin kerta toisensa perään.

Lupin III: Cagliostron linna on elokuva, jota ei turhaan hehkuteta aikansa yhdeksi parhaimmista animaatioista. Se on ajaton teos, joka ei menetä missään vaiheessa otettaan.

DVD: FS Filmin Lupin III: Cagliostron linnan julkaisun 16:9 laajakuva on pehmeä, joka kohisee osittain. Elokuvan äänimaailma on toimintaelokuville ominainen eli luvassa on räiskettä välillä ärsyttävinkin efektein.

Suureksi harmiksi levyltä ei löydy minkäänlaista lisämateriaalia, joka kertoisi Miyazakin ensimmäisen pitkän elokuvan taustoista.

Teksti: © 2009 Nanna Yli-Hukka

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202