Luotisade Broadwaylla

Bullets Over Broadway (1994)

| Blu-ray
  • 2

Woody Allenin teatterimaailmaan sijoittuva kepeä komedia rakkauden umpisolmuista.

julkaistu 2011-10-18 / päivitetty 03.11. klo 12:12

KUVA 3

John Cusack ja Dianne Wiest
John Cusack ja Dianne Wiest 

KUVA 2

John Cusack ja Chazz Palminteri
John Cusack ja Chazz Palminteri 

KUVA 1

Dianne Wiest ja John Cusack
Dianne Wiest ja John Cusack 

Luotisade Broadwaylla

Ohjaus Woody Allen
Näyttelijät John Cusack, Jennifer Tilly, Dianne Wiest, Jim Broadbent, Tracey Ullman, Chazz Palminteri, Mary-Louise Parker
Maa Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Teatterimaailmaan sijoittuva Luotisade Broadwaylla on kepeä komedia rakkauden umpisolmuista. Se on Woody Allenin kultakauden jälkeinen teos, omalla tavallaan viehättävä ja hauska farssikomedia, mutta ei missään nimessä kuulu Allenin parhaimpiin töihin.

John Cusack esittää David Shaynea, nuorta vasemmistolaista näytelmäkirjailijaa 1930-luvun New Yorkissa. Idealistisella ja omapäisellä kirjoittajalla on vaikeuksia saada haastavaa näytelmänsä tuotantoon, rahoittajaa ei löydy millään.

Tiukassa tilanteessa David joutuu hyväksymään mafian rahoituksen saadakseen näytelmän teatteriin. Rahoituksen ehtona on, että mafiapomon tyttöystävä Olive (Jennifer Tilly) saa roolin näytelmästä. Päätähdiksi saadaan nimekkäät teatteritähdet Helen Sinclair (Dianne Wiest), Warner Purcell (Jim Broadbent) ja Eden Brent (Tracey Ullman), jolloin kaikki alkaakin näyttää hyvältä.

Nopeasti tuotanto kuitenkin täyttyy ongelmista: Olive osoittautuu kammottavan huonoksi näyttelijäksi ja hänen henkivartijansa (Chazz Palminteri) puuttuu yksityiskohtiin jatkuvasti. Pääosanäyttelijä Purcellin syömishäiriöt saavat näyttelijän paisumaan ja itse ohjaaja-käsikirjoittajakin rakastuu Sinclairiin – mistä hänen tyttöystävänsä (Mary-Louise Parker) ei pidä. Vaikka näytelmä saa kohtuullisen hyviä arvosteluja, esiripun takana vallitsee kaaos.

Allenilla itsellään on runsaasti kokemusta teatterimaailmasta, ja se näkyy käsikirjoituksessa, joka on täynnä alan sisäpiirivitsejä. Tässä mielessä Luotisade Broadwaylla kuulostaa elokuvalta, jonka pitäisi sopia Allenille täydellisesti. Mutta näin ei ole.

Elokuvan suurin ongelma on siinä, että se on liian mitäänsanomaton ollakseen kiinnostava. Mitäänsanomattomuuden voi hyväksyä, jos komedia toimii, mutta tällä kertaa Allenin kirjoittama käsikirjoituskin on suurimmaksi osaksi lattea. Siitä puuttuu vitsit, ne on korvattu kohelluksella. Lopputulos on paikoin jopa hieman tylsä.

Nimekkäitä näyttelijöitä ei voi asiasta syyttää, sillä he tekevät parhaansa. John Cusack, Dianne Wiest, Chazz Palminteri ja Jennifer Tilly ovat kaikki erinomaisia rooleissaan. Jim Broadbent ja Tracey Ullman jäävät täysin hyödyntämättä pienissä rooleissaan.

Luotisade Broadwaylla on hyväntuulinen, hyvin näytelty ja hetkittäin hauskakin komedia, mutta Woody Allenin elokuvaksi se on liian kesy ja heppoinen. Kuten parilta muultakin Allenin 90-luvun komedialta, myös Luotisateelta puuttuu terä ja vaivattoman lennokas dialogi.

Blu-ray: Atlantic julkaisee neljä Woody Allenin 90-luvun komediaa Blu-rayna. Luotisade Broadwaylla ei ole visuaalisesti erityisen onnistunut BD, kuva on pehmeä, ja värimaailma on mystisen punainen. Kuvaformaattina on 1.85:1 anamorfinen laajakuva.

Audioraitana on vaatimaton Dolby Digital 2.0, sen kummempaa ei tosin tarvitakaan tässä tapauksessa.

Lisämateriaaleja ei ole.

Teksti: © 2011 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202