Luotisade Broadwaylla

Bullets Over Broadway (1994)

| Blu-ray
  • 2

Woody Allenin teatterimaailmaan sijoittuva kepeä komedia rakkauden umpisolmuista.

julkaistu 2011-10-18 / päivitetty 03.11. klo 12:12

KUVA 3

John Cusack ja Dianne Wiest
John Cusack ja Dianne Wiest 

KUVA 2

John Cusack ja Chazz Palminteri
John Cusack ja Chazz Palminteri 

KUVA 1

Dianne Wiest ja John Cusack
Dianne Wiest ja John Cusack 

Luotisade Broadwaylla

Ohjaus Woody Allen
Näyttelijät John Cusack, Jennifer Tilly, Dianne Wiest, Jim Broadbent, Tracey Ullman, Chazz Palminteri, Mary-Louise Parker
Maa Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Teatterimaailmaan sijoittuva Luotisade Broadwaylla on kepeä komedia rakkauden umpisolmuista. Se on Woody Allenin kultakauden jälkeinen teos, omalla tavallaan viehättävä ja hauska farssikomedia, mutta ei missään nimessä kuulu Allenin parhaimpiin töihin.

John Cusack esittää David Shaynea, nuorta vasemmistolaista näytelmäkirjailijaa 1930-luvun New Yorkissa. Idealistisella ja omapäisellä kirjoittajalla on vaikeuksia saada haastavaa näytelmänsä tuotantoon, rahoittajaa ei löydy millään.

Tiukassa tilanteessa David joutuu hyväksymään mafian rahoituksen saadakseen näytelmän teatteriin. Rahoituksen ehtona on, että mafiapomon tyttöystävä Olive (Jennifer Tilly) saa roolin näytelmästä. Päätähdiksi saadaan nimekkäät teatteritähdet Helen Sinclair (Dianne Wiest), Warner Purcell (Jim Broadbent) ja Eden Brent (Tracey Ullman), jolloin kaikki alkaakin näyttää hyvältä.

Nopeasti tuotanto kuitenkin täyttyy ongelmista: Olive osoittautuu kammottavan huonoksi näyttelijäksi ja hänen henkivartijansa (Chazz Palminteri) puuttuu yksityiskohtiin jatkuvasti. Pääosanäyttelijä Purcellin syömishäiriöt saavat näyttelijän paisumaan ja itse ohjaaja-käsikirjoittajakin rakastuu Sinclairiin – mistä hänen tyttöystävänsä (Mary-Louise Parker) ei pidä. Vaikka näytelmä saa kohtuullisen hyviä arvosteluja, esiripun takana vallitsee kaaos.

Allenilla itsellään on runsaasti kokemusta teatterimaailmasta, ja se näkyy käsikirjoituksessa, joka on täynnä alan sisäpiirivitsejä. Tässä mielessä Luotisade Broadwaylla kuulostaa elokuvalta, jonka pitäisi sopia Allenille täydellisesti. Mutta näin ei ole.

Elokuvan suurin ongelma on siinä, että se on liian mitäänsanomaton ollakseen kiinnostava. Mitäänsanomattomuuden voi hyväksyä, jos komedia toimii, mutta tällä kertaa Allenin kirjoittama käsikirjoituskin on suurimmaksi osaksi lattea. Siitä puuttuu vitsit, ne on korvattu kohelluksella. Lopputulos on paikoin jopa hieman tylsä.

Nimekkäitä näyttelijöitä ei voi asiasta syyttää, sillä he tekevät parhaansa. John Cusack, Dianne Wiest, Chazz Palminteri ja Jennifer Tilly ovat kaikki erinomaisia rooleissaan. Jim Broadbent ja Tracey Ullman jäävät täysin hyödyntämättä pienissä rooleissaan.

Luotisade Broadwaylla on hyväntuulinen, hyvin näytelty ja hetkittäin hauskakin komedia, mutta Woody Allenin elokuvaksi se on liian kesy ja heppoinen. Kuten parilta muultakin Allenin 90-luvun komedialta, myös Luotisateelta puuttuu terä ja vaivattoman lennokas dialogi.

Blu-ray: Atlantic julkaisee neljä Woody Allenin 90-luvun komediaa Blu-rayna. Luotisade Broadwaylla ei ole visuaalisesti erityisen onnistunut BD, kuva on pehmeä, ja värimaailma on mystisen punainen. Kuvaformaattina on 1.85:1 anamorfinen laajakuva.

Audioraitana on vaatimaton Dolby Digital 2.0, sen kummempaa ei tosin tarvitakaan tässä tapauksessa.

Lisämateriaaleja ei ole.

Teksti: © 2011 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202