Lukija

The Reader (2008)

| Blu-ray
  • 3

Kate Winslet näyttelee pääosan draamassa, jossa saamme jälleen pohdiskella Kolmannen valtakunnan julmuuksia.

julkaistu 2009-08-23 / päivitetty 18.09. klo 11:11

KUVA 4

Ralph Fiennes
Ralph Fiennes 

KUVA 3

Kate Winslet ja David Kross
Kate Winslet ja David Kross 

KUVA 2

Kate Winslet
Kate Winslet 

KUVA 1

Kate Winslet ja David Kross
Kate Winslet ja David Kross 

Lukija

Ohjaus Stephen Daldry
Näyttelijät Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross, Bruno Ganz
Maa Yhdysvallat / Saksa
Pituus 124 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Mirage Enterprises, Neunte Babelsberg Film, The Weinstein Company ja Sandrew Metronome
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Vuosien 2008-2009 Oscar-kauden viimeinen suuri elokuva, Lukija – The Reader, saapuu viimeinkin Suomeen – jostain syystä yli kolme kuukautta sen ensi-illan jälkeen. Lukija oli ehdolla viidessä suuressa Oscar-kategoriassa (ohjaus, paras elokuva, naispääosa, sovitettu käsikirjoitus ja kuvaus), mutta voitti ainoastaan yhden – Kate Winslet sai pystin naispääosasta.

Tarina alkaa 50-luvun Saksasta, kun tuntematon nainen (Kate Winslet), auttaa nuoren, tulirokkoon sairastuneen Michaelin (David Kross) kotiin vesisateesta. Parannuttuaan sairaudesta Michael etsii naisen käsiinsä kiittääkseen häntä. Hän löytää naisen, jonka nimeksi paljastuu Hanna, mutta hän löytää itse asiassa paljon muutakin. Tästä tapaamisesta alkaa nimittäin kahden ihmisen välinen vaikea ja salainen, mutta valtaisan kiihkeä rakkaussuhde, johon he molemmat uppoutuvat täydellisesti. He kuluttavat kaiken yhteisen aikansa rakastellen ja kirjoja lukien. Tai oikeastaan Michael lukee kirjoja ääneen – Hanna pelkästään katselee, kuuntelee ja haaveilee.

Eräänä päivänä Hanna kuitenkin katoaa, eikä surun murtama Michael voi ymmärtää mitä on tapahtunut ja miksi Hanna on lähtenyt. Hän ei voi unohtaa Hannaa, mutta jatkaa elämäänsä.

Kahdeksan vuotta myöhemmin Michael opiskelee lakia ja on tarkkailijana eräässä natsien sotarikosoikeudenkäynnissä. Hänen maailmansa menee jälleen sekaisin, kun hän näkee syytettyjen joukossa Hannan, hieman harmaantuneena ja onnettoman näköisenä. Oikeudenkäynnin edetessä Michael kuulee Hannasta asioita, jotka järkyttävät häntä, eikä Michael voi enää tietää mikä on totta ja mikä ei. Miten nainen, jota hän rakastaa niin paljon, voi paljastua julmaksi sotarikolliseksi?

Lukija on helppo jakaa kahteen merkittävästi erilaiseen osaan: ensimmäiseen tuntiin, jolloin seuraamme Hannan ja Michaelin kehittyvää rakkaussuhdetta, ja toiseen tuntiin, jolloin Michael saa selville Hannan menneisyyden ja on lähes repeytyä ristiriitojensa keskellä. Ensimmäisen tunnin aikana Hanna piirtyy katsojan mieleen äitimäisenä ja intohimoisena, jopa lämpimänä hahmona, kun taas myöhemmin Hanna näyttäytyy lähes hirviönä – tosin inhimillisenä sellaisena. Tässä astuu kuvaan Kate Winsletin hieno roolisuoritus: hän näyttelee melkeinpä kahta eri hahmoa, toisaalta hänen hienovaraisten eleittensä ja tulkintansa kautta katsoja vasta huomaa, että Hannan menneisyys oli vahvasti läsnä myös elokuvan ensimmäisellä puoliskolla. Vasta toisella katselukerralla Hannan monet raskaat muistot ja tunteet, lähinnä suru ja syyllisyys, paljastuvat katsojalle. Yksi voimakkaimmista kohtauksista tapahtuu maaseudulla kirkossa, johon Michael ja Hanna pysähtyvät hetkeksi lepäämään. Hanna jää kuuntelemaan kirkossa laulavaa lapsikuoroa ja purskahtaa itkuun. Michael katsoo tätä vierestä liikuttuneena, ymmärtämättä mitä Hanna käy mielessään läpi.

Elokuva on hyvin pitkälti rakennettu Michaelin pohdintojen ympärille. Hän joutuu pohtimaan Hannan todellista persoonallisuutta ja rakastettunsa todellista osuutta keskitysleirien tapahtumissa. Toisaalta hän joutuu myös pohtimaan omaa suhtautumistaan Hannaa kohtaan, jonka koko maailma on innokkaasti tuomitsemassa kuolemaan epäinhimillisenä natsihirviönä. Samalla koko elokuva – ja varsinkin oikeudenkäynti – voidaan nähdä vertauskuvallisena projektiona saksalaisesta tuon ajan syyllisyydentunteesta ja tarpeesta selvitellä suhtautumistaan maansa historiaan. Positiivisimmat meistä voivat nähdä elokuvan tarinana anteeksiannosta ja haavojen paranemisesta.

Henkilöhahmojen ja temaattisen sisältönsä puolesta Lukija on yksi viime vuoden kiinnostavimmista amerikkalaisista elokuvista. Siitä huolimatta Lukijaa katsoo varsinkin loppua kohti kuljettaessa jokseenkin epäuskoisena ja etäisenä. Vaikka näyttelijät, varsinkin Kate Winslet ja Ralph Fiennes (joka esittää ikääntynyttä Michaelia) tekevät hyvää työtä rooleissaan, heidän kylminä näyttäytyviin henkilöhahmoihinsa on vaikea samaistua. Lähimmäksi katsojaa tulee nuoren Michaelin hahmo, mutta hänen ja Hannahin välisistä kohtauksista ei löydy suurta kipinää, lukuun ottamatta elokuvan ensimmäisiä kohtauksia. Kaiken lisäksi elokuvan suurin älynväläys, joka selittää elokuvan nimen ja Hannan motiivit, tuntuu oudon yksinkertaiselta ja itsestään selvältä.

Lukija on siis kiinnostava ja kenties monelle katsojalle jopa varsin liikuttavana draamana näyttäytyvä teos, mutta vuoden parhaiden joukkoon sitä ei voi lukea. Elokuvan aihe, joka nivoutuu juutalaisten joukkomurhan ja saksalaisen kroonisen syyllisyydentunteen ympärille, yhdistettynä Kate Winsletin hienoon roolisuoritukseen lienevät ne ainoat syyt, jotka voivat selittää näinkin monet Oscar-ehdokkuudet ja voitetut palkinnot.

Blu-ray: Sandrew Metronomen Blu-ray-julkaisu on laadullisesti erinomainen. 1.78:1 kuvakoossa esitettävä 1080p/24fps HD-kuva on moitteeton. Ääniraitoina on valittavana DTS HD Master Audio 5.1 ja Dolby Digital 5.1, jotka molemmat kuulostavat puhtailta, ja ajavat asiansa vallan mainiosti.

Lisämateriaalipuolella ei lopu katsottava kesken. Dokumentteja on yhteensä lähes 50 minuuttia: Making of-dokumentti, Make up of The Reader, Music of The Reader ja Production Desing of The Reader. Dokumenttien nimet kertonevat sisällöstä kaiken oleellisen. Lisäksi mukana on näyttelijä David Krossin ja ohjaaja Stephen Daldryn keskustelutuokio (10 min.), jossa he keskustelevat elokuvan haasteista lähinnä nuoren näyttelijän näkökulmasta.

Levyltä löytyy myös huima määrä pidennettyjä ja poistettuja kohtauksia – näitä on jopa 50 minuutin verran!

Valitettavasti mitään materiaaleista ei ole tekstitetty.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202