Loppuelämäsi ensimmäinen päivä

Le premier jour du reste de ta vie (2008)

| DVD
  • 2

Rémi Bezançonin käsikirjoittama ja ohjaama amerikkalaisia esikuvia matkiva ranskalaisdraama.

julkaistu 2010-05-21 / päivitetty 14.06. klo 20:08

KUVA 4

Déborah François
Déborah François 

KUVA 3

Pio Marmaï ja Marc-André Grondin
Pio Marmaï ja Marc-André Grondin 

KUVA 2

Zabou Breitman ja Jacques Gamblin
Zabou Breitman ja Jacques Gamblin 

KUVA 1

Duvalin perhe onnellisena.
Duvalin perhe onnellisena. 

Loppuelämäsi ensimmäinen päivä

Ohjaus Rémi Bezançon
Näyttelijät Jacques Gamblin, Zabou Breitman, Déborah François, Marc-André Grondin, Pio Marmaï, Roger Dumas, Cécile Cassel, Stanley Weber, Sarah Cohen-Hadria, Camille De Pazzis, Aymeric Cormerais
Maa Ranska
Pituus 114 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Mandarin Films, Studio Canal, France 2 Cinéma, Canal+ , TPS Star, France 2 (FR2) ja Atlantic Film.
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Elamasi poster

Rémi Bezançonin käsikirjoittama ja ohjaama draama pyrkii astumaan suuriin saappaisiin American Beautyn (1999) ja Magnolian (1999) hengessä. Vuosiluvuistakin näkee, että ranskalaiselokuva on kuitenkin hieman myöhässä tähän veneeseen ja tyytyy matkimaan oheisista amerikkalaiselokuvista tuttua arkielämän mustaa komiikkaa, perheiden ihmissuhdeongelmia ja pysäyttäviä hetkiä, joissa elämä saa uutta suuntaa ja identiteettiä muokataan.

Loppuelämäsi ensimmäisessä päivässä (2008) viisihenkinen perhe kaipaa paluuta aikaan, jolloin perheen lapset Albert (Pio Marmaï), Raphaël (Marc-André Grondin) ja Fleur (Déborah François) olivat pieniä, aurinko paistoi ja vanhemmat Robert (Jacques Gamblin) ja Marie-Jeanne (Zabou Breitman) tunsivat olonsa tarpeellisiksi. Elokuva seuraa Duvallin perhettä 80-luvun lopulta 2000-luvun alkuun. Tänä aikana riitoja ja päänvaivaa aiheuttavat yksi toisensa jälkeen vanhempien luota poismuuttavat teinit, tupakasta riippuvainen taksikuski-isä, poikaansa alati tyytymätön isoisä ja vanhenemista surkutteleva äiti.

Kolmella César-palkinnolla tunnustettu Loppuelämäsi ensimmäinen päivä on kieltämättä hyvin suunniteltu kuvauksen ja leikkauksen osalta, ja yksi palkinnoista menikin leikkaaja Sophie Reinelle. Elokuvan raamit rakentava montaasi perheen yksittäisten jäsenten asettumisesta tai pyristelystä hänelle langenneessa perheen sisäisessä roolissa vaihtelee hahmokohtaisesti tuoden myös ilmi hahmon sisäistä maailmaa.

Tunnetasolla elokuvaan on jostain syystä vaikea päästä käsiksi. Mahdollisesti suurin syy on kekseliäisyyden puutteessa ja elokuvan tavasta sortua pikkukivoihin huumorikohtauksiin. Elämää ravisuttavat kokemukset elokuvallisine tehokeinoineen ovat useassa kohdin tuttuja muista elokuvista ja tapahtumien kulkuun löydetään harvoin omaperäisiä ratkaisuja. Jokin hahmoissa saa nekin jäämään pitkälti etäisiksi, vaikka periaatteessa näyttelijät suoriutuvat rooleistaan varsin hyvin. Yllätyksetön toiminta tekee hahmoista melodramaattisia karikatyyrejä, joiden kohtalo ei välttämättä jaksa kiinnostaa jokaista katsojaa. Ehkä hahmot olisivat myös hyötyneet vieläkin voimakkaammasta yksittäisestä esilletulosta.

Elokuvan kiitelty musiikki toimii paikoin kohtalaisesti elävöittävänä elementtinä. Ilmakitarakilpailuun keskittyvä kohtaus tuo jopa raikkaan tuulahduksen keskelle kokonaisuudessaan jokseenkin tylsää elokuvaa. Mielikuvitukselle olisi ollut kuitenkin tilausta myös soundtrackia koostettaessa. Tällaisenaan se nojaa kovin yksipuolisesti Sinclairin musiikkiin päätyen lopuksi jokseenkin kuluneeseen Lou Reedin Perfect Dayhin. Fleur-tyttären grungeinnostus jätetään harmillisesti vaille genren ikonisen Seattle-soundin tukea, mutta eipä tässä tainnutkaan olla kyse musiikista vaan teinin ohjautuvuudesta kulloistenkin trendien pariin.

Aikakausikuvauksena Loppuelämäsi ensimmäinen päivä on yllättävän lattea pyrkien kenties tahallisesti välttämään räikeimpiä kasari- ja ysärimerkkejä kuten huimia olkatoppauksia ja hiusheittiksiä sekä tunnistettavaa aikakauden mainstream-musiikkia, mutta päätyen samalla laimentamaan vaikutelmaa ajan kulusta ja muutoksista, joita hahmot käyvät läpi.

DVD: Atlantic Filmin julkaisun kuva (Anamorfinen laajakuva 2.35:1) on tasalaatuinen, muttei anna aihetta erityiskiitoksiin. Terävyys ja värien tasot jättävät ehkä hieman toivomisen varaa, mutta varsinaisia häiriöitä ei ole. Elokuvan ääni (Dolby digital 2.0) on hyvää peruslaatua. Julkaisussa ei ole lisämateriaalia.

Teksti: © 2010 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202