Looking for Eric

Looking for Eric (2009)

| DVD
  • 4

Futislegenda antaa elämänohjeita otteensa menettäneelle posteljoonille.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-02-04 / päivitetty 12.11. klo 12:12

KUVA 4

Steve Evets & co.
Steve Evets & co. 

KUVA 3

Eric Cantona ja Steve Evets
Eric Cantona ja Steve Evets 

KUVA 2

Steve Evets ja Eric Cantona
Steve Evets ja Eric Cantona 

KUVA 1

Steve Evets
Steve Evets 

Looking for Eric

Ohjaus Ken Loach
Näyttelijät Steve Evets, Stephanie Bishop, Eric Cantona, Gerard Kearns, Stefan Gumbs, Lucy-Jo Hudson
Maa Iso-Britannia / Ranska / Italia / Belgia / Espanja
Pituus 119 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 BIM, Canto Bros., Les Films du Fleuve, Sixteen Films ja Why Not Productions
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Looking for Eric

Pitkän uran tehnyt Ken Loach on istunut ohjaajanpenkillä 1960-luvulta lähtien, ja vielä 73-vuotiaana tehtailee elokuvia ahkerasti. Ja mikäpä meidän on mutistessa, kun mm. Adrien Brodya, Robert Carlylea ja Frances McDormandia urallaan ohjanneen miehen uutuus on nytkin laadukas, tuoreentuntuinen pikkuhelmi.

Jonkinlaiseksi brittiläisen arkirealismin äänitorveksi urallaan leimaantunut Loach liikkuu tälläkin kertaa keskiluokkaisessa, ruman betoniarkkitehtuurin ja ahtaiden eteiskäytävien leimaamassa ympäristössä. Tarina vaimonsa (Stephanie Bishop) 30 vuotta sitten hylänneestä, kahta poikapuolta yksin kasvattavasta postimies-Ericistä (The Fall -yhtyeen entinen basisti Steve Evets) on aito, ja kerrottu lämmöllä ja rehellisyydellä. Kun kuvioon heitetään Ericin toistuvasti näkemä entinen huippufutari Eric Cantona (peluri itse), joka jakelee tälle hyvin cantonamaisia elämänviisauksia ehdalla ranskalaisaksentilla, on kokonaisuus kasassa.

Tarinan fantastinen puoli on tasapainossa reaalitodellisuuden kanssa, eikä päähenkilön mielikuvitusystävästä onneksi revitä halpaa huumoria: kukaan ei esimerkiksi näe Ericiä keskustelemassa seinän kanssa. Muuten elokuvalla on kyllä hauskatkin puolensa, eikä vähiten Cantonan itseironisuuden vuoksi. Jalkapalloilija näyttelee itseään pilke silmäkulmassa, ja loistavana aisaparina toimii roolinsa täydellisesti sisäistänyt Steve Evets.

Looking for Ericin runkona toimii perinteinen tarina otteensa menettäneestä miehestä, joka hakee lohtunsa jalkapallosta. Siinä sivussa raapaistaan jengirikollisuuden, mielisairauden ja yksinhuoltajuuden arkoja kipupisteitä. Loachin kanssa toista vuosikymmentä työskennelleen Paul Lavertyn käsikirjoituksen sävelet luetaan mollissa, mutta fantastisuus tuo tarinaan tiettyä helpotusta. Mutkat suoriksi vetävä lopetus on kuin sadusta: ritarien paikalla vaan istuvat mahakkaat, työväenluokan ManU-fanit. Loppu on hienoinen irtiotto parin raskaamman juonenkäänteen perään, mutta ei silti tunnu keinotekoiselta väliintulolta. Se muodostaa myös yleispätevän paralleelin Cantonan uraan ja opetuksiin: mikä tahansa on tosiaan mahdollista, mikäli siihen uskoo. Nousihan hän 9 kuukauden pakkolomaltakin vielä takaisin huipulle.

Loachilta on ilo nähdä elokuva Suomen valkokankailla, aiemmat kun ovat tahtoneet jäädä festarien ja DVD-markkinoiden herkuiksi. Looking for Eric ei välttämättä ole ohjaajan terävimpiä töitä, mutta sen nokkela arkikomiikka ja hellyyttävä protagonisti ovat riittävät syyt suositella sitä näin syksyn pimeisiin iltoihin. Muillekin kuin jalkapallofaneille.

DVD: FS Filmin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 1.85:1-laajakuva, ja ääniraitana toimii DD 5.1. Kuva on tarkoituksella hieman rakeinen ja värit elokuvan miljöön mukaisen valjuja, DVD-julkaisu taas kaikin puolin laadukas. Lisämateriaalina poistettujen kohtausten raakaversioita, jotka eivät tuo kokonaisuuteen mitään uutta.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202