Long Weekend - Huviretki helvettiin

Long Weekend (2008)

| DVD
  • 3

Juppipariskunta ajautuu keskelle ekopainajaista australialaisen kulttiklassikon verevässä uusintaversiossa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-08-19 / päivitetty 27.10. klo 09:09

KUVA 3

Karvan ja Caviezel
Karvan ja Caviezel 

KUVA 2

Claudia Karvan
Claudia Karvan 

KUVA 1

James Caviezel
James Caviezel 

Long Weekend - Huviretki helvettiin

Ohjaus Jamie Blanks
Näyttelijät James Caviezel, Claudia Karvan
Maa Australia
Pituus 84 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Long Weekend

Colin Egglestonin ohjaama aussikauhu Long Weekend (1978) on vuosien saatossa noussut kulttiasemaan. Nuoren pariskunnan kamppailu päälle vyöryvää luontoa vastaan on intensiivisesti kerrottu, ja 22 vuoden takainen elokuva kuuluu genren ystävien pakkokatseltaviin.

Vielä konkreettisemmin ihmisen ja luonnon suhdetta tutkiskelee Jamie Blanksin samanniminen uusintaversio Long Weekend – Huviretki helvettiin, joka viime vuoden Espoo Cinén jälkeen on nyt julkaistu DVD:llä.

Elokuvassa Jim Caviezelin ja Claudia Karvanin näyttelemä pariskunta, Peter ja Carla, karkaavat syvälle Australian metsiin miettimään suhteensa tulevaisuutta. Luonto ei kuitenkaan ota citymaastureineen ja tuhansien eurojen arvoisine retkeilyvarusteineen saapuvia juppeja avosylein vastaan, vaan iskee julmasti takaisin.

Carla on pariskunnasta moraalisesti ylevämpi, Peter taas suoranainen sika. Naistaan huonosti kohteleva, sorsia ja kaljapulloja värjätyssä hiuskuontalossaan ammuskeleva macho ajautuu varsinaiseen ekopainajaiseen, jolle ei näy loppua.

Long Weekend on toteutukseltaan hulvaton. Peterin vieraantuneisuutta luonnosta korostetaan joka käänteessä. Mies ryyppää, roskaa ja ajaa eläinten yli. Mieluisimmat leikkikalut ovat kivääri ja jalkajousi, jotka ruokkivat osaltaan Peterin alfauros-harhoja. Hallinta luonnosta on vain näennäistä, sillä sen todellisen mahdin äärellä mies alistuu itkun partaalle.

Blanksille elokuva on irtiotto mainion Urban Legendsin ja kehnon Valentinen kaltaisista teinihorroreista, mutta toteutus jättää silti toivomisen varaa. Vaikka näyttelijät ovat loistavia – erityisesti Caviezel niljakkaassa pääroolissa – ja miljöö kaunis, ei Long Weekend lopulta aivan lunasta odotuksia.

Hitaasti alkava elokuva nousee jaloilleen vasta viimeisessä näytöksessä, eikä katsojalle koskaan selviä, onko ekologisen teeman ylikorostaminen tietoinen veto. Toivottavasti on.

DVD: Atlantic Filmin julkaiseman DVD:n kuva (anamorfinen 2.35:1-laajakuva) on terävä ja tasapainoinen, ääniraita (DD 2.0 / DD 5.1 / DTS) hyödyntää kanavia komeasti niin stereona kuin monikanavaisenakin. Ei lisämateriaalia.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202