Lomaterapiaa

Couples Retreat (2009)

| Blu-ray
  • 1

Komedia neljästä pariskunnasta, jotka matkustavat Bora Boralle paikkailemaan parisuhteitaan.

julkaistu 2010-03-27 / päivitetty 27.10. klo 18:06

KUVA 4

Kristen Bell
Kristen Bell 

KUVA 3

Jon Favreau, Malin Akerman, Vince Vaughn, Faizon Love ja Kristin Davis
Jon Favreau, Malin Akerman, Vince Vaughn, Faizon Love ja Kristin Davis 

KUVA 2

Kristen Bell, Malin Akerman ja Kristin Davis
Kristen Bell, Malin Akerman ja Kristin Davis 

KUVA 1

Vasemmalta ylhäältä: Kristen Bell, Jon Favreau, Kristin Davis, Faizon Love, Kali Hawk, Malin Akerman, Vince Vaughn ja Jason Bateman
Vasemmalta ylhäältä: Kristen Bell, Jon Favreau, Kristin Davis, Faizon Love, Kali Hawk, Malin Akerman, Vince Vaughn ja Jason Bateman 

Lomaterapiaa

Ohjaus Peter Billingsley
Näyttelijät Kristen Bell, Kristin Davis, Malin Akerman, Vince Vaughn, Jon Favreau, Jason Bateman, Faizon Love, Jean Reno, Peter Serafinowicz, Kali Hawk, Tasha Smith
Maa Yhdysvallat
Pituus 116 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Universal Pictures, Relativity Media, Wild West Picture Show Productions, Stuber Productions ja Universal Pictures Finland.
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Jon Favreau ja Vince Vaughn ottivat aikoinaan onnen omiin käsiinsä ja kirjoittivat, kuvasivat, tuottivat ja näyttelivät esikoiselokuvansa (Swingers, 1996) itse, koska heidän mukaansa se oli ainoa keino päästä tekemään kunnollisia elokuvia. Tästä nuoruuden luomisvoimasta ja potentiaalista on vuoden 2009 Lomaterapiaa-elokuvasta päätellen valitettavan vähän jäljellä, vaikka molemmat miehistä ovatkin onnistuneet luomaan itselleen urat, joita voi vain kadehtia.

Lomaterapiaa on jopa genrensä sisällä surkea epäonnistuminen, jonka ilmeiset syyt ovat kaikkien nähtävillä: se ei ole hauska, se on karmaisevan ylipitkä ja ohjauksen taso on surkea jopa yksittäisten kohtausten tasolla. Silti herää kysymys: miten Vaughn ja Favreau ovat onnistuneet tyrimään projektinsa (he näyttelevät pääosia, mutta ovat myös toimineet käsikirjoittajina) näin täydellisesti? Kaveruksista voi olla montaa mieltä, mutta heidän uransa ovat olleet jatkuvasti nousujohteisia juuri siksi, että heidän vaistoillaan on pystytty väistelemään tällaisia kauhuprojekteja. Tällä kertaa jokin ilmeisesti harhautti kaksikkoa.

Harhautuksista puheen ollen, tämä parisuhdekomedia on kuvattu kuvankauniilla Bora Boralla, jonne neljä pariskuntaa (Vince Vaughn & Malin Akerman, Jon Favreau & Kristin Davis, Jason Bateman & Kristen Bell ja Faizon Love & Kali Hawk) saapuvat lomailemaan. Tai oikeastaan kolme pariskuntaa lomailee, kun taas Jason (Jason Bateman) ja Cynthia (Kristen Bell) ovat saarella hoitamassa rakoilevaa ihmissuhdettaan. Tahtomattaan Jason ja Cynthia vetävät muutkin pariskunnat mukanaan terapiahelvettiinsä, ja kun vielä selviää, ettei ohjelmassa ole paljoakaan hauskanpitoa, koko porukan ystävyyssuhteet alkavat murenemaan. Koko loma muuttuu nopeasti pakkopullaksi.

Erittäin kokematon ohjaaja (Vince Vaughnin paras ystävä) Peter Billingsley on ohjannut elokuvan kehnosti. Suurin ongelma on siinä, ettei hän ymmärrä ohjaavansa komediaa (jollaiseksi elokuva on kirjoitettu), vaan luulee ohjaavansa älykästä dialogia sisältävää syvällistä draamaa. Elokuva on yli puoli tuntia liian pitkä, ja lähes jokainen kohtaus olisi pitänyt leikata lyhyemmäksi. Vitsit vesittyvät, kun niitä pitkitetään, eikä kohtauksia osata lopettaa ja dialogissa on liikaa toistoa. Tämä tekee kohtauksien seuraamisesta tuskallista ja väsyttävää, kaikki tuntuu ammattitaidottomalta. Elokuvaa ei ole raaskittu leikata ja se on tehnyt siitä rakenteellisesti muodottoman, se on vain läjä kohtauksia.

Mukaan on saatu pystyviä ja nimekkäitä näyttelijöitä (ja/tai koomikoita). Miesten homma on olla hauskoja, naisten kuuluu olla nättejä. Naisnäyttelijät onnistuvat rooleissaan miehiä paremmin. Näyttelijät eivät ole tämän sopan ongelma, mutta he eivät myöskään kykene pelastamaan yhtäkään kohtausta. Edes Jean Reno ei pysty oudon rakkausgurun roolissaan nousemaan esille tästä tylsästä, joskin visuaalisesti värikkäästä suosta. Käsikirjoitus ei anna armoa parhaimmillekaan.

Lopuksi Lomaterapiaa yrittää olla hauskan lisäksi syvällinen, sympaattinen, opettavainen ja viisas, muuttuen sitä myötä entistä surkeammaksi. Elokuvan loputtua ei voi muuta kuin pudistella päätään epäuskoisena. Kaikkea sitä päätyy katsomaan. Ehkä tämän maan tulee perimään se, jonka mielestä Lomaterapiaa on 10 euron leffalipun arvoinen, kuka tietää.

Tämän sanottuani tekisi mieli kuitenkin lisätä, että todennäköisesti monet kepeiden komedioiden ystävät tulevat nauttimaan tästäkin hömpästä haukkuen kriitikot elitistisiksi idiooteiksi. Ehkä se on sitten niin.

Blu-ray: Universalin Blu-ray-julkaisu on jälleen erittäin hyvätasoinen, vaikka itse elokuva on mitä on.

Kuvaformaattina on 1.85:1 anamorfinen laajakuva ja ääniraitana DTS-HD Master Audio 5.1

Lisämateriaaleja on kohtuullisesti, noin puolen tunnin verran. Mukana on vaihtoehtoinen loppu, poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia. Parasta antia lienee kooste pilalle menneistä otoksista. Lisäksi mukana on kooste Terapian parhaat palat, minidokumentti elokuvan tekemisestä Bora Boralla ja outo pieni dokumentti joogan saloista.

Teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202