Likainen puolitusina

Likainen puolitusina (1982)

| DVD
  • 2

Mäkisen huumori toimii vain puoliteholla.

Sampo Bergman
julkaistu 2009-06-07 / päivitetty 11.07. klo 14:02

KUVA 2

Likainen puolitusina
Likainen puolitusina 

KUVA 1

Likainen puolitusina
Likainen puolitusina 

Likainen puolitusina

Ohjaus Visa Mäkinen
Näyttelijät Tauno Karvonen, Matti Ruohola, Allan Tuppurainen, Ilmari Saarelainen, Visa Mäkinen, Titta Jokinen, Tenho Saurén
Maa Suomi
Pituus 95 min

Kuvat © 1982 Tuotanto Visa Mäkinen ja Pan Vision
  • Kuva 2
  • Ääni 2
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Porilaissyntyinen Visa Mäkinen oli kotimaisen viihde-elokuvan vahvoja kannattajia. Spede Pasasta suuresti ihaillut mies työsti kokonaiset kaksitoista elokuvaa, ennen kuin siirtyi lakanneen suosion myötä televisiosarjojen puolelle. Vaikka ohjaajana vahvaa oman tiensä kulkijaa monet aikakauden ihmiset lämmöllä muistelevatkin, eivät hänen elokuvansa koskaan olleet mitään kaksisia ilmestyksiä edes Suomen piskuisissa elokuvapiireissä.

Likainen puolitusina on Mäkisen viides ohjaustyö, ja sijoittuu tyylillisesti kevyiden kansankomedioiden kastiin. Kasarmihuumoria ja järjetöntä kujajuoksua yhdistelevä elokuvallinen sekamelska tuli parhaiten tunnetuksi alkuteksteihin liitetystä, kriitikoille naljailevasta, näpäytyksestä. Kyseinen tekstipätkä kertoneekin enemmän ohjaajasta itsestään kuin hänen taituroimastaan elokuvasta.

Viisi kertausharjoituksiin myöhässä saapuvaa miestä (Tauno Karvonen, Matti Ruohola, Allan Tuppurainen, Ilmari Saarelainen, Visa Mäkinen) sekä heidän mukaansa eksynyt nainen (Titta Jokinen) saavat tehtäväkseen etsiä kadonneen pallopommin, joka toimitettiin Suomeen yhdysvaltalaisen elokuvan kuvauksia varten. Kuuden ihmisen rykmentin ja heitä johtavan vääpeli Kyllijoen (Tenho Saurén) on määrä löytää pommi, ennen kuin kyseiset kuvaukset pääsevät alkamaan.

Mäkisen ihastuminen klassiseen suomalaiseen komediaelokuvaan näkyy kilometrien päähän. Kuten monet edeltäjänsäkin, Likainen puolitusina turvautuu yksinkertaisiin ja koomisiin henkilöhahmoihin sekä tapahtumaketjuihin, joissa yhdistyvät niin pikkutuhmuus kuin ajaton slapstick-huumorikin. Verbaalisen ilmaisun nerokkuus rajoittuu jatkuvasti toistuviin hokemiin, joista päällimmäisenä nousee pintaan Sarénin esittämän Kyllijoen ”totta kai”-karjaisu. Kyllähän tällaisellekin huumorille oma kannattajakuntansa löytyy, johan se on todistettu Pulttiboisin muodossa.

Ongelmaksi jää lähinnä se, että Mäkisen huumori toimii vain puoliteholla. Vaikka komedialliset elementit ajoittain paikkansa löytävätkin, taipuu elokuva lopulta lähinnä turhauttavaksi tyhjäkäynniksi, jonka päämäärättömyyttä ei toistuvat vitsitkään kykene pelastamaan. Lohdullisinta lienee se, että ainakin filmin tasokkaalla näyttelijäkaartilla on tuntunut olevan varsin hauskaa kuvauksien keskellä.

Likaisella puolitusinalla tuskin oli ongelmaa löytää yleisöä omana aikanaan, mutta vuosituhannen vaihtumisen jälkeen tilanne on toinen. On hyvin hankala kuvitella, että modernin itsetietoiseen sekä parodiakeskeiseen huumoriin tottunut kansalainen lämpenisi Mäkisen matalaotsaiselle ja teknisesti köyhälle meluamiselle. Elokuva taipuukin lopulta parhaiten kuvastamaan ohjaajansa, jolla riitti enemmän intoa kuin taitoa.

DVD: Pan Visionin julkaisema elokuva on osa Visa Mäkinen DVD Collection-sarjaa. 4:3 formaatilla esitettävä vahva kontrastinen kuva on laadultaan parhaimmillaankin vain keskinkertaista. Suurimpana ongelmana on kuvan epäterävyys ja rakeisuus. Äänimaailmaa toistaa pelkkä monoraita, jonka tasokkuus on hyvin pitkälti yhteneväinen kuvanlaadun kanssa. Elokuvan lisämateriaalit kuullaan stereona.

Lisämateriaalit ovat suurimmaksi osaksi samat kuin Panvisionin aikaisemmissakin Visa Mäkinen julkaisuissa. Mukana tulee dokumentti, jossa kerrotaan Mäkisen uran alkuajoista sekä hänen työskentelystään elokuvaohjaajana. Myönteisiä mielipiteitä Mäkisestä käyvät lausumassa lukuisat hänen elokuvissaan esiintyneet suomalaistähdet. Trailerin sijasta julkaisuun on liitetty Sarénin äänikooste, jossa kuullaan veteraaninäyttelijän lausahduksia vuosien varrelta. Mukana tulee myös kuvagalleria, jossa on valokuvia Mäkisen eri tuotannoista.

Teksti: © 2009 Sampo Bergman

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202