Life and Death of Peter Sellers

Life and Death of Peter Sellers (2004)

| DVD
  • 3

Life and Death of Peter Sellers maalaa kuvan yhdestä kaikkien aikojen mestarillisimmista näyttelijöistä.

julkaistu 2005-04-02 / päivitetty 02.04. klo 14:02

KUVA 2

Geoffrey Rush ja Charlize Theron
Geoffrey Rush ja Charlize Theron 

KUVA 1

Charlize Theron ja Geoffrey Rush
Charlize Theron ja Geoffrey Rush 

Life and Death of Peter Sellers

Ohjaus Stephen Hopkins
Näyttelijät Geoffrey Rush, Charlize Theron, Emily Watson, John Lightgow, Miriam Margolyes, Stanley Tucci
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 122 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2004 HD Vision Studios, Home Box Office, BBC Films, Company Pictures, DeMann Filmed Entertainment ja Labrador Films
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Life and Death of Peter Sellers (2004 Iso-Britania, Yhdysvallat) maalaa kuvan yhdestä kaikkien aikojen mestarillisimmista näyttelijöistä. Se tekee sen muistuttamalla hyvistä hetkistä, mutta ennen kaikkea raadollisuuden nimissä. Elokuva käy Sellersin elämän merkkipaalut läpi, mutta varsinaista yhteyttä katsojaan ei synny. Katsojaa pidetään etäisyyden päässä tuosta miehestä, jolla ei ollut omaa minuutta, vaan joka oli pelkästään kuori josta suunnaton määrä hahmoja pulppusi ulos. Stephen Hopkins on yrittänyt selkeästi välttää kaikki elämäkertaelokuvan tuomat ansat ja sen näkee. Valitettavasti kokonaisuus on kahden tunnin mittainen tv -elokuva.

Australialaissyntyinen Rush on tullut varsin tunnetuksi kyvystään muuntautua Sellersin tavoin keneksi tai miksi vaan. Hänen nimensä alla on jo Sellersin lisäksi mm. sellaisia nimiä kuin Leo Trotski, Markiisi de Sade ja Oscarin arvoinen tulkinta pianisti David Helfgottista. Sellersin rooli oli kuin räätälöity hänelle. Hän sai esitellä loistavaa muuntautumiskykyään esittämällä Sellerisiä, mutta myös hänen esittämiään hahmoja ja lisäksi hieman muitakin rooleja, joilla tehostettiin elokuvan teemaa.

Kuvauksessa on hyödynnetty Sellersin intohimoista suhtautumista valokuvaukseen ja omien kotivideoiden tekemiseen kuvaamalla paljon materiaalia mustavalkoisella kaitafilmillä. Edetessä 60 -luvulle kuvauksessa tulee esille enemmänkin ajan räikeys, jota on tehostettu digitaalisesti rakennetulla autokauppaosiolla. Kun kaitafilmikuvaus on hyvä veto, niin vastaavasti digitaalitekniikan käyttö hieman häiritsee.

Elokuva on rakennettu niin kuin perfektionistinen Sellers olisi sen itse tehnyt. Hän olisi ottanut mukaan kaiken, ylä- ja alamäet. Pääosassa onkin yksinäinen Sellers, jota avioliitot ja ristiriitaisuudet riepottelevat puolelta toiselle ja jolla ei ollut varsinaista omaa identiteettiä, vaan joka heräsi eloon uudestaan uusien hahmojen kautta. Tuodakseen tämän näkökulman esille Stephen Hopkins rikkoo jatkuvuuden asettamalla Rushin esittämän Sellersin puhumaan muiden roolihenkilöiden vaatteissa. Tämä tyylikeino erottaa elokuvan hiuksenhienosti tv-elokuvasta, jota se muuten olisi.

Hienojen taide-elokuvan tyylikeinojen alla pilkistelee kuitenkin tv -elokuva, jonka päätuottajia ovat BBC ja HBO. Taiteelliset valinnatkaan eivät pelasta elokuvaa, vaan se ikävä kyllä sortuu muiden elämäkertaelokuvien suureen kuoppaan.

Elokuvassa on varsin terävä kuva ja hyvät äänet, mutta kylmiä väreitä ne eivät kuitenkaan saa aikaan. Ekstroja levyllä on muutama kommenttiraita, dokumentti ja trailereita. Elämäkertaelokuvan ekstroihin olisi toivonut jonkinlaista historiallista katsausta oikeaan Sellersiin.

teksti: © 2005 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202