Last Party

Déficit (2007)

| DVD
  • 1

Gael Garcia Bernalin ohjausdebyytti on yritys käsitellä Meksikon sisäisiä ristiriitoja allegorian keinoin.

julkaistu 2009-09-21 / päivitetty 05.10. klo 23:11

KUVA 3

Last Party
Last Party 

KUVA 2

Last Party
Last Party 

KUVA 1

Last Party
Last Party 

Last Party

Ohjaus Gael Garcia Bernal
Näyttelijät Gael García Bernal, Luz Cipriota, Fernanda Castillo, Dagoberto Gama, Jorge Luis Moreno, Ana Serradilla, Camila Sodi, Tenoch Huerta
Maa Meksiko
Pituus 79 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Canana Films
  • Kuva 2
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Näyttelijä Gael Garcia Bernal, jonka uralle on mahtunut jo paljon valtavirasta poikkeavia mielnkiintoisia rooleja, kokeilee ohjaajankykyjään Meksikoon sijoittuvassa kevytsarjan allegoriassa.

The Last Party kertoo yläluokkaisen Cristobalin (Bernal) järjestämistä juhlista, jonne on kutsuttu noin kymmenhenkinen seurue meneviä tuttuja viettämään päivää nuoren miehen vanhempien huvilalle. Vanhemmat ovat karanneet maasta rahoitushuijauksiensa vuoksi. Cristobal itse on mahtailevasti esiintyvä ja henkisesti epävakaa, eikä tiedä mitä haluaa elämältään. Paikalle kutsutut vieraat ovat yhtä argentiinalaistyttöä (Luz Cipriota) lukuunottamatta joko epäaitoja pystyneniä tai Cristobalin siskon kaverien kohdalla rikkaita narkomaaneja. Yhteiskuntaluokkien eroja käsitellään huvilaa hoitavan perheen kautta. Palvelusväkeen kuuluu myös Cristobalin lapsuudenystävä, josta tämä on myöhemmin vieraantunut.

Bernalilla on kyllä ohjaajana sydän paikallaan ja hän haluaa vähäeleisesti tuoda esille Meksikon ilmeisen kiristyneitä luokka-asetelmia ja eliitin välinpitämättömyyttä, mutta kerronta jämähtää pahanlaisesti maanpinnalle, eikä tarvittavaa allegorista loikkaa viittauskohteeseen millään onnistuta tekemään. Ehkä ajatus aukeisi paremmin Meksikossa eläneelle, mutta on elokuvalta paljon vaadittu, että katsojalla olisi tällaista kompetenssia.

Silloinkin kun yritys on ilmeistä, se tuntuu melko kömpelön alleviivaavalta. Osasyynä tähän on, että ilmiasun tapahtumat ovat niin tyhjänpäiväisiä, että ne realismissaan ovat juuri sellaisia, kuin tällaisten uima-allasjuhlien kuvittelisikin olevan. Tämä tarkoittaa, että joukko tyhjäpäisiä nuoria juhlii, puhuu seksistä ja lopulta harrastaa sitä. Ja lopuksi joku vetää yliannostuksen ja kaikilla on paha mieli. Lukuisat kuvat bikinitytöistä tuntuvat merkityksettömiltä, kuten toisaalta myös Cristobalin yritykset iskeä argentiinalaistyttöä, jota Cipriota näyttelee yllätyksettömän sievistelevästi. Bernal itse on rohkeasti ottanut itselleen epämiellyttävän machismon roolin, jonka hän hoitaa tyydyttävästi, joskin hänelle tuttuja tuskaisia maneereja käyttäen.

Pieni budjetti näkyy väärällä tavalla staattisissa digikameraotoksissa, joiden väri- ja valomaailma muistuttaa television ilmaisukielestä. Ohjauksellisen otteen puute näkyy tämän lisäksi siinä, ettei Bernal tunnu tietävän haluaako hän tehdä selvää allegoriaa vai sittenkin pienimuotoista kuvausta nuorison arjesta. Lukuisia aiheita mainituista luokkaeroista (entisten kaverusten suhde) huumeidenkäyttöön (narkomaanivieraat), alkoholismiin (etenkin alaluokkaisen huoltajaperheen osalta) ja petolliseen eliittiin (Cristobalin vanhempien petossotku) esitellään ohimennen, mutta käsittely jää pinnalliselle tasolle.

Allegoria on vaikea laji ja tässä se tuntuu päälleliimatulta, kokemattoman käsikirjoittajan (Kyzza Terrazas) tekosyvällisyydeltä. Cipriotan hahmosta tehdään totuttuun tyyliin – Claudia Cardinale ohjaaja Viscontin Il Gattopardossa on hyvä esimerkki – aidon kauneuden symboli, mutta miksi hän on argentiinalainen en tältä kannalta ymmärrä. Olisi kai ollut sopivampaa, että hänen roolihahmonsa olisi edustanut aitoa luokkaeroista piittaamatonta tulevaisuuden meksikolaisuutta.

Bernalin Meksiko on henkisessä kaaoksessa, se on helppo ymmärtää, mutta hyvistä aikomuksista huolimatta toteutuksesta puuttuu aiheen vaatima syvällinen ote.

DVD: 1.78:1 laajakuva on ohjelmallisen lomituksenpoiston jälkeenkin heikkolaatuinen, todennäköisesti alkuperäismateriaalista johtuen, sisältäen kaikkea pikselaatiosta kromaattiseen aberraatioon, pakkausartefakteihin ja varjokuviin. Äänimailma on jokseenkin karkea ja kaikuisa. Atlantic Filmin julkaisussa ei ole lisämateriaalia.

Teksti: © 2009 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202