Samual L. Jackson ei tule naapuriensa kanssa toimeen Neil LaButen viihdyttävässä trillerissä.
Patrick Wilson ja Kerry Washington esittävät nuorta pariskuntaa, Chrisiä ja Lisaa, jotka ovat juuri muuttaneet uuteen kotiin kauniille ja hinnakkaalle asuinalueelle. Rakkaus kukkii ja kaikki näyttää olevan hyvin. Pian Chris ja Lisa kuitenkin huomaavat, ettei kaikki ole näinkään hienolla asuinalueella täydellistä. Naapurissa asuu nimittäin poliisi nimeltään Abel (Samuel L. Jackson), joka suhtautuu heti aluksi vastahakoisesti erirotuiseen pariskuntaan (Chris on valkoihoinen, Lisa mustaihoinen). Ensi viikkojen aikana Abelin käytös tuntuu vielä harmittomalta, joskin ärsyttävältä tahallisen kirkkaine yövaloineen ja piikittelevine kommentteineen, mutta vähitellen vanhoillisen ja tiukan naapurin käytös muuttuu suorastaan uhkaavaksi…
Ohjaaja Neil LaBute on tehnyt muutamia kiinnostavia pienen budjetin elokuvia kuten Your Friends & Neighbors (2000) ja The Shape of Things (2003), mutta menetti kaiken uskottavuutensa 1973 brittiklassikon Wicker Manin uudelleenfilmatisoinnin myötä (2006). Lakeview Terrace tarjosi miehelle toisen mahdollisuuden ja oivan tilaisuuden pelastaa maineensa.
David Lougheryn ja Howard Korderin mukaansatempaavan käsikirjoituksen pohjalta LaBute onnistuu kuin onnistuukin luomaan erinomaisen hyvän jännärin, jossa käsitellään Hollywood-elokuville vaikeaa aihetta: ihon väriä. Rotukysymys nostetaan pöydälle heti aluksi hyvin suorasanaisesti, ja näillä eväillä elokuva lähteekin tehokkaasti käyntiin. Tällä kertaa rotu ei ole ongelma valkoihoiselle – kuten tällaisissa elokuvissa yleensä – vaan nyt rasistina näyttäytyy mustaihoinen Samuel L. Jacksonin hahmo Abel. Monia muitakin perinteisiä asetelmia on pyritty kääntämään päälaelleen, esimerkiksi mustaihoiset poliisit ahdistelevat valkoihoisia huumekauppiaita ja Chris pitää rap-musiikista, mutta Lisa ja Abel eivät – vaikka useimmat olettaisivat asian olevan nimenomaan päinvastoin. Elokuvan ensimmäinen oikeasti uhkaava repliikkikin kuullaan, kun Abel kommentoi ystävällisen keskustelun päätteeksi Chirisin rap-musiikin kuuntelua: ”You can listen to that noise all night, but you´re still gonna wake up white”. Tämän sanottuaan Abel hymyilee vinosti. Chrisin hymy puolestaan hyytyy. Hän katsoo sanattomana vakavoitunutta Abelia. Tästä kohtauksesta alkaa Chrisin ja Abelin välinen henkinen sota. Chris tajuaa, että Abel on tosissaan. Tässä, ja monissa muissa kohtauksissa Abel vitsailee ja hymyilee, mutta hänen silmissään palaa.
Lougheryn ja Korderin käsikirjoitus ja LaButen ohjaus toimivat monilta osin nätisti. Tunnelmaa luodaan vähitellen ja taitavasti, kun naapurien välit tulehtuvat hiljalleen ja elokuvan ilmapiiri jännittyy käsinkosketeltavasti. Perinteisiä asetelmia kääntelemällä saadaan myös nostettua esiin joitakin aidosti kiinnostavia, ja Hollywood-elokuville epätyypillisiä teemoja. Elokuvan vahvoiksi puoliksi voidaan myös lukea Patrick Wilsonin, Kerry Washingtonin ja etenkin Samuel L. Jacksonin vahvat roolityöt. Varsinkin Wilsonin ja Jacksonin välisissä kohtauksissa on alusta asti sellaista sähköä, että kaukosäädintä huomaa yhtäkkiä puristavansa rystyset valkoisina.
Täydellisesti ei Lakeview Terraceakaan ole rakennettu, valitettavasti. Mukana on nimittäin uskomattoman suuri määrä epäuskottavia kohtauksia ja dialoginpätkiä. Monessa kohdassa havahtuu miettimään, miksi hän sanoi noin? Miksi hän teki noin? Mitkä ovat hahmon motiivit? Joitakin outoja repliikkejä ja epäloogisia tapahtumia ei koskaan selitetä, ja ne jäävät päähän pyörimään. Tällainen luo ärsyttävän epäluottamuksen muuten niin taidokkaasti kirjoitettua käsikirjoitusta kohtaan. Negatiiviseksi puoleksi on myös mainittava elokuvan lopetus. Kolmannessa näytöksessä aletaan jo unohtaa niitä alun perin elokuvan kiinnostavaksi tehneitä teemoja ja LaButte keskittyy nyt solmimaan pakettinsa kasaan genrelle tyypillisellä tavalla. Tavanomaiseksi ja epäuskottavaksi luonnehdittava loppu on melkein pilata muuten niin erinomaisesti toimivan jännärin. Mutta ei onneksi aivan.
Blu-Ray: Sony Pictures Entertainmentin Blu-Ray-julkaisulta löytyy kuvaformaattina teräväpiirtolaajakuva 2.40:1 ja äänipuolelta TrueHD 5.1.
Lisämateriaalia löytyy tyydyttävästi: kolme dokumenttia (An Open House, Meet Your Neighbours ja Home Sweet Home), joissa käydään läpi elokuvan valmistusta alkutuotannosta kuvauksiin asti. Lisäksi mukana on poistettuja kohtauksia ja kommenttiraita, jolla puhuvat ohjaaja Neil LaBute ja näyttelijätär Kerry Washington. Levyltä löytyy myös nippu trailereita.
Teksti: © 2009 Antti Honkala
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA