Lainkuuliainen kansalainen

Law Abiding Citizen (2009)

| DVD
  • 2

Oikeusjärjestelmään pettynyt mies ja piinkova asianajaja vastakkain tusinatrillerissä.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-02-15 / päivitetty 12.11. klo 00:12

KUVA 4

Butler ja kalterit
Butler ja kalterit 

KUVA 3

Butler ja liekit
Butler ja liekit 

KUVA 2

Butler ja housut
Butler ja housut 

KUVA 1

Jamie Foxx ja Gerard Butler
Jamie Foxx ja Gerard Butler 

Lainkuuliainen kansalainen

Ohjaus F. Gary Gray
Näyttelijät Gerard Butler, Jamie Foxx, Colm Meaney, Leslie Bibb
Maa Yhdysvallat
Pituus 110 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 The Film Department, Warp Films ja Evil Twins
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Lainkuuliainen kansalainen

F. Gary Grayn ohjaama Lainkuuliainen kansalainen alkaa tehokkaasti: ryöstäjät tunkeutuvat insinööri Clyde Sheltonin (Gerard Butler) kotiin ja teloittavat tämän vaimon ja tyttären. Oikeudessa tappajista toinen saa elinkautisen, toinen taas tekee sopimuksen ja selviää parin vuoden tuomiolla. Sheltonin usko oikeusjärjestelmään horjuu, kun syyttäjä Nick Rice (Jamie Foxx) tuntuu olevan kiinnostuneempi voittotilastoistaan kuin oikeuden tapahtumisesta.

Porkkanaksi rakentuu miesten välinen henkien taisto, kun perheensä menettänyt Shelton alkaa kymmenen vuotta myöhemmin soveltaa oman käden oikeutta vähällä päässyttä ryöväriä kohtaan. Pian mies on kiven sisässä, mutta sekään ei tunnu pysäyttävän ruumiiden kasaantumista. Rice joutuu puun ja kuoren väliin, kun Shelton ulottaa eristyssellistäkin lonkeronsa lakimiehen kotiin asti.

Oikeusjärjestelmän porsaanreikiä voisi trillerin puitteissa käsitellä terävästikin. Puimisen arvoisia olisivat myös kuolemanrangaistuksen eettisyys tai oman käden oikeuden soveltamisen moraaliset solmut. Teemat jäävät kuitenkin viitteen tasolle, kun keskiöön asetetaan typerä mysteeri siitä, kuinka Shelton suorittaa murhansa kiven sisästä.

Tempaukset räjähtävistä autoista minikokoisiin ohjuspattereihin näyttävät tietenkin valkokankaalla hyvältä, mutta kun niitä ei onnistuta lopussa sitomaan loogiseksi kokonaisuudeksi, putoaa käsikirjoitukselta pohja. Viimeinen 15-minuuttinen on elokuvan ala-arvoisinta antia, kun kaiken takana onkin täysin mahdoton rakennelma. Selitykseksi riittää se, että Shelton ei lopulta olekaan ihan tavallinen insinööri. Huvittavaa on myös seurata, kuinka venyvä on asianajajan työnkuva: Rice leikkii etsivää ja tonkii juttua enemmän kuin itse poliisi.

Väkivalta on Lainkuuliaisessa kansalaisessa pari pykälää keskivertotrilleriä ärjympää, ja Sawin kaltaisesta kidutuspornosta kuullaan kaikuja Sheltonin suorittaessa häijyyksiään. Tehokkuudessa ei silti olla lähelläkään vaikkapa Väkivallan vihollista, johon selkeitä yhtymäkohtia on useita. Butlerin yhden ilmeen yrmyily ei myöskään uhkaa Charles Bronsonin kulttistatusta, ja häviää jopa Kevin Baconille parin vuoden takaisessa Death Sentencessa.

Kun Jamie Foxxin hahmo on vielä tyystin hajuton ja mauton, ei päähenkilöiden välille muotoudu minkäänlaista kemiaa. Ja se on huono juttu, kun kaikki jännitteet nojaavat nimenomaan tälle suhteelle.

DVD: Future Filmin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 2.40:1-laajakuva, ja ääniraitoina on valittavissa DD 5.1 ja DTS. Kuva on terävä ja virheetön, ja ääniraitakin toistuu komeasti.

Lisämateriaalina traileri ja Gerard Butlerin haastattelu.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202