Kuulustelu

Kuulustelu (2009)

| DVD
  • 4

Jörn Donnerin vakuuttava paluu! Kuulustelu on haastava mutta vangitseva historiallinen draama.

julkaistu 2010-02-05 / päivitetty 12.11. klo 12:12

KUVA 3

Hannu-Pekka Björkman
Hannu-Pekka Björkman 

KUVA 2

Marcus Groth
Marcus Groth 

KUVA 1

Minna Haapkylä
Minna Haapkylä 

Kuulustelu

Ohjaus Jörn Donner
Näyttelijät Minna Haapkylä, Marcus Groth, H-P. Björkman, Lauri Nurkse
Maa Suomi
Pituus 110 min.
Ikäraja Sallittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Walt Disney Studios Motion Pictures Finland
  • Kuva 00
  • Ääni 00
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Jörn Donner on melkoinen renessanssimies mitä tulee suomalaiseen kulttuuripiiriin ja politiikkaan. Hän on ennen kaikkea yksi suomalaisen elokuvahistorian jättiläisistä. Mies on ohjannut, käsikirjoittanut ja tuottanut elokuvia aina 50-luvulta lähtien. Hollywoodin loistettakin pääsi ”Jörkka” ihailemaan vuonna 1983 pokatessaan Oscar-patsaan Ingmar Bergmanin puolesta (Paras ulkomainen elokuva, Fanny och Alexander/1982). Donner oli myös mukana perustamassa jokaisen elokuvan ystävän pyhättöä, Suomen elokuva-arkistoa, vasta 24-vuotiaana.

Vuonna 1933 syntynyt Donner on tyytynyt 2000-luvulla lähinnä tuottamaan elokuvia. Kuulustelu on hänen paluunsa valkokankaalle, ja varsin miellyttävä paluu onkin. Kuulustelu on pöhöttyneiden toimintaseikkailujen kultaisella aikakaudella piristävä poikkeus kaikessa minimalistisuudessaan. Se on riisuttu elokuvallisista tehokeinoista niin täydellisesti, että sen voi nähdä jopa protestina turhanpäiväisen kikkailevalle ja sisällöttömälle nyky-elokuvalle. Ja Donner on oikeassa: kaikki lähtee tarinasta ja käsikirjoituksesta. Mitätön elokuva pysyy mitättömänä, vaikka sen hukuttaisi nopeisiin leikkauksiin ja näyttäviin kamera-ajoihin. Onneksi Donnerin ei tarvitse peitellä mitään, tarina toimii erinomaisesti sellaisenaan.

Kuulustelu on tosipohjainen tarina suomalaistaustaisesta Kerttu Nuortevasta (Minna Haapkylä), josta sittemmin tuli Neuvostoliiton kansalainen ja desantti. Hänet pudotettiin Suomeen maaliskuussa 1942, mutta jäi kiinni nopeasti, kun hänen mukanaan tuoma radiolähetin löydettiin. Kuulusteluiden aluksi Nuorteva ei suostunut myöntämään tai paljastamaan mitään. Hän käytti peitetarinaansa taitavasti väittämällä olevansa Viipurista peräisin oleva sotaleski. Kuulusteluiden edetessä Nuortevan kulissit kuitenkin murenivat hiljalleen.

Elokuvassa seurataan Kerttu Nuortevan kuulusteluita tarkasti. Kuulustelut suoritti Valpo ja ylipäällikön esikunnan valvontatoimisto vuosina 1942-44. Lopullisia loppuratkaisuja ei tässä yhteydessä kannata kertoa, vaikka kysymys onkin historiallisesta tiedosta. Lukijoiden joukossa on aina niitä, joille tarina on ennestään tuntematon.

Donner kertoo tarinan ihailtavan rohkeasti, poikkeuksellisen minimalistisesti. Kuvat on riisuttu kaikesta turhasta, ja ne ovat usein täysin liikkumattomia. Kamera on staattinen elokuvan jokaisessa kohtauksessa, lukuun ottamatta pieniä korjausliikkeitä, joilla näyttelijät pidetään kuvan keskellä. Kaiken lisäksi otokset ovat usein monien minuuttien mittaisia. Katsojakaan ei pääse aina helpolla. Vaikka elokuvalla onkin jopa Suomen mittakaavassa pieni budjetti, Donnerin minimalismi on silti tyylillinen, ei taloudellinen ratkaisu. Ja se toimii.

Donnerin tyyli asettaa valtavat paineet tarinalle ja näyttelijöille. Onneksi molemmat kestävät. Tarina itsessään on kerrottu mutkattoman kronologisesti ja sujuvasti. Elokuvan teemat ja juoni pysyvät kiinnostavina loppuun saakka. Vaikka poliittisella historialla onkin oleellinen osa tarinassa, Donnerin näkökulma on psykologinen. Hän on kiinnostunut enemmän tarinan hahmoista ja heidän motiiveistaan, kuin historiallisten paradoksien ja solmujen avaamisesta, vaikka näitäkin aiheita sivutaan. Ehkä juuri siksi Donner ei pohjusta juurikaan tarinan laajempaa kontekstia. Henkilöhahmojen aatteellinen taisto jää taustalle.

Suuri kiitos kuuluu myös elokuvan pääosan esittäjälle, Minna Haapkylälle. Hän kestää kameran edessä ihailtavasti. Rooli on kaikkea muuta kuin helppo. Kerttu Nuortevasta alkaa elokuvan edetessä välittää. Lopulta Donner kuvaa hänet jopa uhrina, illuusioista ja valheista riisuttuna hauraana naisena. Nuortevan kuulustelijoita esittävät Marcus Groth, Hannu-Pekka Björkman ja Lauri Nurkse.

Kuulustelu on Jörn Donnerin väkevä paluu kameran taakse. Teos on haastava, mutta palkitseva ja otteessaan pitävä historiallinen jännitysdraama. Toivottavasti tällainen tarinankerronnan jaloa taitoa korostava kotimainen elokuva löytää laajan yleisön melko pienestä, viiden kopion levityksestä huolimatta.

DVD: Kuvaformaatti: 16:9 Anamorphic widescreen 1.78:1, ääniformaatti: Dolby digital 5.1 / suomi, tekstitys: suomi, ruotsi. Tarkemmat tiedot ja DVD-arvostelu julkaistaan levittäjän toimitettua arvostelukappale.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202