Kuolema kyydissä

Roadgames (1981)

| DVD
  • 3

Taukoa kaipaava rekkakuski Pat Quid ottaa vielä yhden ylimääräisen ajon. Matkalla Pat saa vihjeen murhamiehestä, mutta tiedon eteenpäin saattaminen ei olekaan päivänselvää saarivaltakunnan takamailla.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-01-27 / päivitetty 18.11. klo 17:05

KUVA 4

Kuolema kyydissä...
Kuolema kyydissä... 

KUVA 3

Stacy Keach.
Stacy Keach. 

KUVA 2

Jamie Lee Curtis.
Jamie Lee Curtis. 

KUVA 1

Stacy Keach.
Stacy Keach. 

Kuolema kyydissä

Ohjaus Richard Franklin
Näyttelijät Jamie Lee Curtis, Stacy Keach, Marion Edward, Grant Page
Maa Australia
Pituus 101 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1981 Essaness Pictures, Quest ja Sandrew Metronome
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Hengähdystaukoa kaipaava rekkakuski Pat Quid (Stacy Keach) ottaa vielä yhden ylimääräisen ajon. Lihakuorma pitäisi toimittaa Australian toiselle laidalle, jossa teurastajien lakko haittaa markkinoita. Vain lemmikkidingo seuranaan Pat kääntää rekkansa keulan valtatielle. Samaan aikaan koko Australia etsii pahamaineisesta sarjamurhaajaa, jonka jäljiltä paljastuu toinen toistaan verisempiä löytöjä. Ajomatkallaan Pat saa vihjeen murhamiehestä, mutta tiedon eteenpäin saattaminen ei olekaan päivänselvää saarivaltakunnan takamailla. Yhdessä kauniin liftarin (Jamie Lee Curtis) kanssa hän päättääkin ratkaista tapauksen itse, varsinkin kun hän tuntuu törmäävän epäiltyynsä tuon tuosta.

70-luvun lopulla ja vielä pitkälle 80-luvullakin oli muotia purkittaa elokuvia Australian auringon alla. Pääosista vastasivat uriensa läpimurtoja yrittäneet Hollywood näyttelijät (tai unholaan vajonneet vanhat starat) ja muu tuotantotiimi, usein ohjaajaa myöten, raavittiin kasaan kotimaan kamaralta. Tällä kaavalla syntyi myös Kuolema kyydissä (1981, Australia).

Aussiohjaaja Richard Franklin aloittaa lupaavasti: sekopäinen murhaaja on irti, nuoret naiset vaarassa ja tapahtumien keskipisteessä joukko toinen toistaan kummallisempia kulkijoita. Raaka-aineet ovat kuin Hitchcockin jännäristä. Säveltäjänero Brian Mayn mahtipontiset soinnut lisäävät tunnelmaa. Vaan mitä pidemmälle edetään, sitä latteammaksi touhu käy: henkilöhahmot paljastuvat merkityksettömiksi ja syyllisen henkilöllisyyskin käy selville liian varhaisessa vaiheessa. Tämä taas aiheuttaa sen, että kitarankielellä kuristusleikkejään harjoittava murhaaja vaikuttaa lopussa enemmänkin tärähtäneeltä kuin pelottavalta. Onttojen henkilöiden ohella närästystä lisää ylikorostetut yksityiskohdat, joilla ei loppupeleissä olekaan mitään virkaa. Välillä nämä kohtaukset tuovat mieleen vuoden 1971 Spielberg klassikon Kauhun kilometrit, jossa niinikään huristeltiin isolla menopelillä. Sattumaa tai ei.

Kuolema kyydissä omaa vinon pinon hyviäkin piirteitä. Juonenkäänteitä on ripoteltu tasaisesti eikä ihan jokaista osaa arvata paatuneinkaan leffafani. Jännitystä nostatetaan hyvillä oivalluksilla ja Australian viheliäiset takamaat on osattu hyödyntää osana tarinankerrontaa. Hyvää on myös se, että kerrankin suomenkielinen nimi on parempi kuin alkuperäinen. Selitys tälle saadaan aivan elokuvan loppumetreillä. Mistään valioluokan teoksesta ei ole kyse, mutta dvd kannattaa toki haalia kokoelmien jatkoksi. Tarjolla on perusmukavaa road henkeä ja muutamat pelonkiljaisut kaupan päälle.

DVD: Jamie Lee Curtisin uran alkuvaiheille sijoittuvan tasapaksun jännärin extramateriaali jää galleriaan ja traileriin. Dvd:n kuvanlaadullakaan ei päästä juhlimaan, sillä alkuperäisen version sutut on siirretty kursailematta laserlevylle.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202