Kuningattaren sisar

The Other Boleyn Girl (2008)

| BLU-RAY
  • 2

Hollywoodin A-listan kaunottaret Scarlett Johansson ja Natalie Portman esittävät Boleyn siskoksia, joita heidän vanhempansa yrittävät kuumeisesti naittaa rikkaille aatelisille kohentaakseen oman sukun…

julkaistu 2009-03-01 / päivitetty 15.06. klo 11:11

KUVA 4

Eric Bana.
Eric Bana. 

KUVA 3

Scarlett Johansson ja Eric Bana.
Scarlett Johansson ja Eric Bana. 

KUVA 2

Natalie Portman.
Natalie Portman. 

KUVA 1

Natalie Portman ja Scarlett Johansson.
Natalie Portman ja Scarlett Johansson. 

Kuningattaren sisar

Ohjaus Justin Chadwick
Näyttelijät Eric Bana, Natalie Portman, Scarlett Johansson, Jim Sturgees, Kristin Scott Thomas
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 115 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 BBC Films, Focus Features, Relativity Media, Ruby Films, Scott Rudin Productions ja Sandrew Metronome
  • Kuva 5
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

Hollywoodin A-listan kaunottaret Scarlett Johansson ja Natalie Portman esittävät Boleyn siskoksia, joita heidän vanhempansa yrittävät kuumeisesti naittaa rikkaille aatelisille kohentaakseen oman sukunsa asemaa. Mary (Johansson) pääseekin hyviin naimisiin, mutta Anne (Portman) joutuu vielä odottamaan vuoroaan. Pian sukua kohtaa odottamaton kunnia: kuningas Henrik VIII (Eric Bana) saapuu seurueineen metsästämään Boleyn maille. Vielä naimaton Anne saa tehtäväkseen hurmata kuninkaan, mutta suvun päämiesten suunnitelmat menevät sekaisin, kun kuningas ihastuukin jo naimisissa olevaan tyttäreen, Maryyn. Tästä alkaa Boleyn perheen poliittinen vuoristorata ja sisarusten välinen mustasukkainen kamppailu kuninkaan rakkaudesta, jolla on kauaskantoiset vaikutukset jopa koko Englannin historiaan.

Jälleen kerran pääsemme siis kurkistamaan 1500-luvun Englannin kuninkaan hoviin. Kun Englannin uuden ajan alun valtataistelut ja Henrik VIII:n ja Elisbaeth I:n valtakaudet ovat jo tulleet elokuvien ystäville viime vuosina melkoisen tutuiksi, on pakko kyseenalaistaa Kuningattaren sisaren mielekkyys elokuvana. Se ei nimittäin tarjoa mitään uutta tai mielenkiintoista näkökulmaa Henrik VIII:n hallituskauteen tai persoonaan, eikä se ole elokuvana muutoinkaan kovin kummoinen. Herääkin kysymys, mihin ihmeeseen elokuvalla on pyritty?

Ilmeisesti pelkkään näyttävään pukudraamaan, ei muuhun. Toiveena on ilmeisesti ollut, että kauniilla lavastuksella, historiallisilla kuvauspaikoilla ja kauniilla nuorilla näyttelijöillä saadaan ihmiset ihastumaan jokseenkin latteaan ja tyypilliseen tarinaan. Koko kerrontaa vaivaa kiireisyys ja yksinkertaisuus, kun monimutkaiset historialliset tapahtumat yritetään sisällyttää 30 sekunnin dialogiin. Eihän tällaisesta saa aikaiseksi kuin pikkunättiä historiallista saippua-oopperaa, johon kyllästyy jo alkumetreillä, ellei ole peruukkiepookkien suurin ystävä.

Yhdeksi ongelmaksi nousevat yllättävää kyllä myös nuoret ja lahjakkaat näyttelijät. Eric Bana on kuningas Henrikkinä eleetön ja etäinen, ikään kuin hänellä ei olisi aavistustakaan siitä, miten hänen pitäisi roolinsa näytellä. Tämä on jälleen loistava osoitus pahasti puutteellisesta käsikirjoituksesta: jos näyttelijät itsekään eivät tiedä minkälaisia heidän hahmonsa ovat, miten ihmeessä he voisivat kyetä tulkitsemaan hahmojen tunteita yleisölle? Parhaimmillaan loistavat näyttelijät Johansson ja Portman ovat puolestaan suorastaan tylsiä. Kauniita, mutta tylsiä – samaa voisi sanoa koko elokuvasta.

Kaiken kaikkiaan elokuva oli pettymys ottaen huomioon, että myös BBC oli mukana tuottamassa elokuvaa. BBC tuottaa yleensä ykkösluokan historiallisia draamoja. Kuningattaren sisar (2008, Yhdysvallat, Iso-Britannia) ei todellakaan ole suurien hurrauksien arvoinen, vaikka ulkoisesti tuotanto onkin korkeatasoinen.

Blu-ray: Sandrew Metronomen Blu-Ray on toisaalta erinomainen, toisaalta oudon vaisu. Kuvaformaatti on 2.35:1 teräväpiirtolaajakuva, ja se näyttää kaikin puolin virheettömältä. Toisaalta levyn ääniraita, DTS HD on yllättävän tunkkainen ottaen huomioon, että kysymyksessä on HD-ääniraita. Kotiteatterin volyme-nappia saa vääntää rutkasti kuullakseen jotain. Mukana on myös perinteinen 5.1 DD.

Lisämateriaalia löytyy suhteellisen mukavasti. Mukana on 15 minuuttia kestävä historiallisten hahmojen esittely, 40 minuuttia dokumentteja ja 20 minuuttia poistettuja kohtauksia.

Teksti © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202