Kukin makunsa mukaan

Le goût des autres (2000)

| DVD
  • 3

Agnès Jaouin esikoisohjaus on lämminhenkinen kuvaus rakkauden kaipuusta ja ihmissuhteiden mutkikkuudesta.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2009-08-21 / päivitetty 21.09. klo 11:11

KUVA 4

Jean-Pierre Bacri ja Christiane Millet
Jean-Pierre Bacri ja Christiane Millet 

KUVA 3

Tapaaminen teehuoneella
Tapaaminen teehuoneella 

KUVA 2

Alain Chabat Agnès Jaoui ja Gérald Lanvin
Alain Chabat Agnès Jaoui ja Gérald Lanvin 

KUVA 1

Alain Chabat ja Gérald Lanvin
Alain Chabat ja Gérald Lanvin 

Kukin makunsa mukaan

Ohjaus Agnès Jaoui
Näyttelijät Anne Alvaro, Jean-Pierre Bacri, Alain Chabat, Agnès Jaoui, Christiane Millet ja Gèrald Lanvin
Maa Ranska
Pituus 106 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat ©2000 Canal +, France 2 Cinéma, Les Films A4 ja Atlantic Film
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Agnés Jaouin ohjaama Kukin makunsa mukaan on draamakomedia miesten ja naisten välisestä suhdepelistä. Tarinan päähenkilö, Jean-Jacques Castella (Jean-Pierre Bacri), omistaa suuren tehtaan. Merkittävän asemansa takia hänellä on oma autokuski Bruno Deschamps (Alain Chabat) ja henkivartija Franck Moreno (Gérard Lanvin). Castellan vaimo Angélique (Christiane Millet) on sisustusintoinen ja eläinrakas kotirouva, mutta avioliitosta puuttuvat syvemmät tunteet. Angèlique vie vastantahtoisen miehensä eräänä iltana katsomaan ranskalaista näytelmää ja tuo ilta osoittautuu herra Castellan elämän käännekohdaksi. Näytelmän pääosassa on Clara Devaux(Anne Alvaro), jonka Castella on aiemmin aikonut palkata englanninopettajakseen. Nähdessään tunteikkaan teatteriesityksen, Castella kiinnostuu Clarasta ja alkaa opiskella hänen ohjauksessaan englantia, jotta saisi mahdollisuuden tutustua naiseen lähemmin. Toisaalla autokuski Bruno tutustuu viehättävään kahvilanpitäjään Manieen (Agnès Jaoui) ja tunteet leimahtavat.

Elokuva menestyi aikoinaan hyvin elokuvateattereissa, ja oli ehdolla sekä Oscar- että Guldbaggen-gaaloissa Parhaasta ulkomaisesta elokuvasta. Lisäksi elokuva sai Ranskan elokuvagaalassa neljä yhdeksästä Cesar-ehdokkuudesta. Kukin makunsa mukaan-tyyliä on verrattu Woody Allenin elokuviin, ja niissä onkin havaittavissa jonkin asteisia yhtäläisyyksiä.

Kukin makunsa mukaan on Agnès Jaouin esikoisohjaus. Monitaitoinen Agnès Jaoui on myös elokuvan toinen käsikirjoittaja ja näyttelee Manien roolissa. Jaoui on myös ennen tätä roolia näytellyt useissa elokuvissa, joka antaa ohjaajan työhön perspektiiviä. Hän osaa nähdä asiat näyttelijän kannalta. Elokuvan ohjaustyö onkin kiitettävällä tasolla. Uskoakseni juuri naisohjaajan ansiosta Kukin makunsa mukaan-elokuvan naiset ovat itsenäisiä ja heillä on rakkausasioissa miesmäisiä piirteitä. Naisia ei ole kahlittu perinteisten sukupuoliroolien kahleisiin vaan heillä on samat oikeudet toimia suhdeviidakossa kuin miehilläkin. Jaoui on leikitellyt tällä ajatuksella ja se tuo elokuvaan humoristisen vivahteen keventämään vakavasti otettavaa draamakerrontaa.

Elokuvan tarina etenee henkilö- ja dialogivetoisesti. Tapahtumapaikkoilla ei ole juurikaan merkitystä vaan henkilöiden väliset suhteet merkitsevät enemmän. Elokuvan näyttelikaarti onnistuu työssään mainiosti. Tunteet ja henkilökemia välittyvät ruudun taakse. Käsikirjoitus on viimeistä piirtoa myöten hyvin, jopa liian tarkoin harkittu, ja se näkyy harmillisesti lopputuloksessa. Käsikirjoitus ei jätä tilaa näyttelijöiden improvisaatiolle ja tarina sortuu paikka paikoin kliseisiin.

Kaiken kaikkiaan elokuvan Kukin makunsa mukaan ilahduttava poikkeus rakkausdraamojen genressä. Se on lämminhenkinen kuvaus rakkauden kaipuusta ja ihmissuhteiden mutkikkuudesta. Elokuva jättää sen jälkeisen elämän katsojan mielikuvituksen varaan. Sen nautinnollisuus riippuukin pitkälti siitä, onko katsoja optimisti vai pessimisti rakkauden suhteen. Kukin makunsa mukaan.

DVD: Atlantic Filmin julkaisussa on anamorfinen laajakuva 2.35:1. Kuvanlaatu vaihtelee eikä saavuta missään vaiheessa kovin terävää laatua. Ääniraitana on dolby digital 5.1 surround. Äänentasoissa on myös kehittämisen varaa. Puheäänet kuuluvat huonosti ja sekoittuvat aika ajoin taustahälyyn. Pehmeän rosoinen tyyli sopii toki ranskalaiseen kahvilamiljööseen, mutta teknisiltä ominaisuuksiltaan se saavuttaa vain keskitason.

Lisämateriaalit puuttuvat kokonaan DVD-julkaisusta.

Teksti: © 2009 Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202