Kreikkalainen lomamatka

My Life in Ruins (2009)

| DVD
  • 2

Rooman historiallisiin nähtävyyksiin ja päähenkilön olemattomaan rakkauselämään keskittyvä romanttinen komedia.

julkaistu 2010-01-13 / päivitetty 12.11. klo 12:12

KUVA 3

Nia Vardalos ja Richard Dreyfuss
Nia Vardalos ja Richard Dreyfuss 

KUVA 2

Toula turistiryhmineen
Toula turistiryhmineen 

KUVA 1

Nia Vardalos ja Alexis Georgoulis
Nia Vardalos ja Alexis Georgoulis 

Kreikkalainen lomamatka

Ohjaus Donald Petrie
Näyttelijät Nia Vardalos, Richard Dreyfuss, Alexis Georgoulis, Harland Williams
Maa Yhdysvallat / Espanja
Pituus 91 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 26 Films, Kanzaman, Playtone Productions, Playtone ja Atlantic Film
  • Kuva 4
  • Ääni 2
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Romanttisten komedioiden ystävät muistanevat yllärihitin nimeltään Kreikkalainen naimakauppa (My Big Fat Greek Wedding / 2002). Kreikkalainen naimakauppa oli pienehköllä budjetilla tehty hömppä-elokuva, joka yllättäen toi lippuluukulta lähes 300 miljoonaa dollaria tekijöilleen – mikä on indie-elokuvalle huikea summa. Syyt moiseen menestykseen ovat edelleen hämärän peitossa, sillä kysymyksessä oli varsin keskinkertainen genrekierrätelmä.

Kreikkalaisen naimakaupan pääosassa nähtiin elokuvan käsikirjoittaja, Kreikan ylpeys, Nia Vardalos . Hän on myös Kreikkalaisen lomamatkan (My Life in Ruins / 2009) pääosassa. Kreikkalainen lomamatka on periaatteessa oma itsenäinen elokuvansa, mutta Kreikka-kytköksen, Nia Vardalosin pääosaroolin, tuottajien ja elokuvan klassisten aineksien myötä ”lomamatkaa” on pakko pitää ”naimakaupan” henkisille raunioille pystytettynä toiveena. Ikävä kyllä tekijöiden toiveet eivät tule tämän elokuvan myötä toteutumaan.

Nia Vardalos esittää jälleen tutunoloista kreikkalais-amerikkalaista neitoa, Toulaa. Hän asuu Ateenassa ja työskentelee surkeassa pikku firmassa, joka järjestää ohjattuja bussimatkoja turisteille. Toula on elämäänsä ja työhönsä kyllästynyt rakkaudettomasta elämästä kärsivä sinkku, joka on lähdössä jälleen kerran yhdelle opastetulle kiertoajelulle äänekkäiden ja raivostuttavien turistien kanssa, joita ei kiinnosta Kreikan rikas historia tai kulttuuri, vaan matkamuistokojut. Mukana on jatkuvasti humalaisia australialaisia (karikatyyri?), punaniskaisia ja sivistymättömiä amerikkalaisturisteja (stereotypia?), kilttejä ja aina kohteliaita kanadalaisia (klisee?) ja niin edes päin. Onneksi Toulan päivän sentään toisinaan pelastaa mukava, joskin hieman outo turistibussinkuljettaja Poupi (Alexis Georgoulis). Tällä kerralla turistiporukka osoittautuukin normaalia mukavammaksi, ja vähitellen Toula alkaa jopa ystävystyä erikoisten turistien kanssa. Pian ryhmä onkin jakanut monia hassuja hetkiä, sattumuksia ja salaisuuksia yhdessä, ystävyyssuhteita on solmittu ja rakkauttakin on ilmassa, tietenkin.

Kreikkalainen lomamatka on niin klassinen nyky-romkom, että siitä ei muista seuraavana päivänä mitään. Tai ainakaan paljoa. Itse asiassa elokuva on kyllä kuvattu melkoisen kauniisti, ja koska Vardalos on Kreikassa Suuri Stara, elokuvaa on päästy kuvaamaan Kreikan hienoimmille historiallisille paikoille, joiden lähettyvillä eivät monet ole saaneet elokuviaan kuvata. Ateenan kulttuurihistoriasta kiinnostuneille tarjottava silmänruoka ei kuitenkaan kummemmin lohduta, kun elokuva itsessään on laskelmoitu, laiskasti käsikirjoitettu ja laimeasti näytelty. Dialogi on kornia ja latteaa, mikä korostuu heikonpuoleisten näyttelijöiden (tosin on mukana Richard Dreyfusskin, jota tuskin voi sanoa heikoksi näyttelijäksi) tulkinnassa.

Käsikirjoitusta voi myös syyttää elokuvan juonettomuudesta ja rakenteellisesta ryhdittömyydestä. Tällä kertaa klassista kolmen näytöksen rakennetta jopa ikävöi, sillä elokuvalla ei tosiaan näytä olevan varsinaista juonta. Se on vain 90 minuuttia pitkä kuvaus parin päivän tapahtumista, ilman kohokohtia tai kiinnostavia juonenkäänteitä. Elokuvasta puuttuu myös konflikti, se jokin, minkä takia katsoja haluaa jatkaa elokuvan katsomista ensimmäisen vartin jälkeen. Päähenkilön tyytymättömyys työhönsä ja köyhä rakkauselämä eivät ole riittäviä aineksia 90 minuutin draamalle.

Siispä Kreikkalainen lomamatka ei tarjoa juuri muuta kuin kauniita Ateenan maisemia ja muutamia pikkuhauskoja kohtauksia. Edes Vardalos ei tällä kertaa hurmaa pääosassa. Elokuvaa voi suositella perinteisten romanttisten komedioiden ja Kreikan ystäville, muiden kannattaa harkita vuokrusta / ostamista kahdesti.

DVD: Atlanticin DVD-julkaisulla elokuva esitetään 1.77:1 anamorfisena laajakuvana. Kuvanlaatu on perushyvää DVD-tasoa, ei suurta moittimista. Äänipuolella ongelmia on sitten enemmän. Dolby Digital 5.1 on huonossa balanssissa, äänimailma on kaikuvan peltimäinen ja diskantin terävyys särkee tärykalvot. Mitkään säätömuutokset eivät tunnu auttavan.

Lisämateriaaleja levylle ei ole löydetty valitettavasti lainkaan.

Teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202