Konsertti

Le Concert (2009)

| DVD
  • 3

Sekava ja turhan levoton musiikkikomedia löytää rytminsä vasta aivan lopussa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-05-04 / päivitetty 09.06. klo 15:03

KUVA 4

Orkesteri yhteiskuvassa
Orkesteri yhteiskuvassa 

KUVA 3

Dimitri Nazarov ja Alexei Guskov
Dimitri Nazarov ja Alexei Guskov 

KUVA 2

Alexei Guskov ja Mélanie Laurent
Alexei Guskov ja Mélanie Laurent 

KUVA 1

Mélanie Laurent
Mélanie Laurent 

Konsertti

Ohjaus Radu Mihaileanu
Näyttelijät Alexei Guskov, Mélanie Laurent, Dimitri Nazarov, Francois Berleand, Valery Barinov, Miou Miou, Vlad Ivanov
Maa Ranska / Italia / Romania / Belgia / Venäjä
Pituus 118 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Oï Oï Oï Productions, Les Productions du Trésor, France 3 Cinéma, Europa Corp., Castel Film Romania, Panache Productions, Radio Télévision Belge Francophone (RTBF), BIM Distribuzione ja Pan Vision.
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Konsertti

Pjotr Tšaikovskin tärkeimmät sävellykset olivat dramaattisia, melodisia ja emotionaalisesti raskaita teoksia, joissa säveltäjän traaginen yksityiselämä väistyi energisten ja elämäniloa uhkuvien elementtien alta. Mestarin työnjälki muodostaa musiikillisen rungon Konsertille, mutta elokuva ei toisinna sävellysten efektiä. Siinä kun on aivan liikaa tyhjäkäyntiä ja turhaa sähläystä.

Andreï Filipov (Alexei Guskov) on venäläisen Bolšoi-orkesterin entinen kapellimestari, joka sai Gorbatšovin valtakaudella kenkää suojeltuaan orkesterinsa juutalaisia jäseniä. Sattuman kautta nyttemmin siivoojaksi vajonnut Filipov saa käsiinsä nykyiselle Bolšoi-orkesterille tarkoitetun keikkakutsun, ja päättää koota vanhan ryhmänsä kasaan ja lähteä Pariisiin.

Matkavalmistelut eivät Venäjän päässä ole helppoja, kun entiset musikantit ovat levinneet roskatöihin ympäri Moskovaa. Lopulta ryhmä saadaan kasaan, kun sitä vielä täydennetään paikallisilla mustalaismusikanteilla. Enää uupuu sooloviulisti, jollaiseksi Filipov vaatii nuoren ranskalaislahjakkuuden, Anne-Marie Jacquet’n (Mélanie Laurent).

Ranskaa ja venäjää dialogissaan iloisesti sekoitteleva Konsertti etenee pulppuavan dialogin ja vauhdikkaan kohelluksen voimin niin hyperaktiivisesti, ettei katsoja ehdi ottaa tarttumapintaa tarinasta. Keskiöön nousee Filipovin ja Jacquet’n erityinen kytkös, jonka käsittely on kuitenkin puolivillaista. Palkittu romanialaisohjaaja Radu Mihaileanu roiskii sekaan vähäpätöisempiä sivujuonteita, kokonaisuus ei pysy kasassa.

Ainakaan ennen aivan loppua. Kun orkesteri monen turhan kommelluksen jälkeen lopulta astuu lavalle, saa elokuva kaipaamaansa ryhtiä. Tšaikovskin sävellykset soivat komeasti ja päätös on onnistunut.

Hahmoista kosketuspintaa muodostuu vain Filipoviin, jonka roolissa Alexei Guskov on luonteva. Oikein sympaattinen on myös Dimitri Nazarovin isokokoinen sellisti, Sacha. Kunniattomissa paskiaisissa vakuuttanut Mélanie Laurent on viehättävä, mutta hahmon osa on pieni.

DVD: Pan Visionin julkaiseman DVD:n kuva (anamorfinen 2.35:1-laajakuva) ja ääni (DD 5.1) ovat peruslaadukkaita, kuva tosin paikoin hieman turhan pehmeä. Englanniksi tekstitetyistä lisämateriaaleista nousee erityisesti esiin 35-minuuttinen making of -dokumentti. Lisäksi mukana on lyhyitä koosteita mm. näyttelijöiden kielitreenistä (venäläiset näyttelijät joutuivat opettelemaan ranskaa), eri maissa kuvaamisesta ja konserttiosuuksista. Mukana on myös traileri.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202