Koirahotelli

Hotel for Dogs (2009)

| BLU-RAY
  • 4

Sisarukset Andi ja Bruce pelastavat kylän kaikki kulkukoirat. Hellyttävä seikkailu kaikille nelijalkaisten ystäville!

Lasse Lepola
julkaistu 2009-07-08 / päivitetty 11.07. klo 13:01

KUVA 4

Viisi kaverusta koirineen: Troy Gentile, Emma Roberts, Jake T. Austin, Johnny Simmons ja Kyla Pratt
Viisi kaverusta koirineen: Troy Gentile, Emma Roberts, Jake T. Austin, Johnny Simmons ja Kyla Pratt 

KUVA 3

Emma Roberts, Jake T. Austin ja Don Cheadle
Emma Roberts, Jake T. Austin ja Don Cheadle 

KUVA 2

Perjantai on tämän elokuvan ykköskoira
Perjantai on tämän elokuvan ykköskoira 

KUVA 1

Emma Roberts ja Jake T. Austin koirien vietävänä...
Emma Roberts ja Jake T. Austin koirien vietävänä... 

Koirahotelli

Ohjaus Thor Freudenthal
Näyttelijät Emma Roberts, Jake T. Austin, Johnny Simmons, Troy Gentile, Kyla Pratt, Don Cheadle, Lisa Kudrow, Kevin Dillon
Maa Yhdysvallat / Saksa
Pituus 100 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 DreamWorks SKG, Nickelodeon Movies, Cold Spring Pictures, Donners' Company, The Montecito Picture Company ja Finnkino / United International Pictures
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

Andi (Emma Roberts) ja Bruce (Jake T. Austin) elävät tiukkapipoisten sijaisvanhempiensa (Lisa Kudrow ja Kevin Dillon) hoteissa. Entisestä elämästä on muistona vain lemmikkikoira Perjantai, jota sisarukset yrittävät hoitaa parhaansa mukaan päivittäin. Sijaisvanhempien erikoiset ”talon säännöt” eivät kuitenkaan tunne lemmikkieläimiä ja kaduillakin Perjantai on täysin lainsuojaton. Vääjäämättäkin Andi ja Bruce joutuvat hankaluuksiin ja paikallisella sosiaaliviranomaisella (Don Cheadle) riittää tekemistä.

Kaikki kuitenkin muuttuu kun lähistöltä löytyy vanha, hylätty hotelli, joka on kuin tehty koirien tarpeisiin. Ja mikä parasta, huoneita on yllin kyllin vaikka kaikille kaupunginosan kulkukoirille. Tästäpä sisaruspari saa oivan ajatuksen ja ryhtyy pelastamaan kyläkoiria alati valppaiden rankkurien haaveista. Kekseliäs Bruce kehittelee hotelliin koirien elämää helpottavia vimpaimia ja sillä välin charmikas Emma ystävystyy kulmakunnan nuorten kanssa. Pian apua onkin tarjolla mm. eläinkaupan Davelta (Johnny Simmons) ja kulmilla notkuvalta Markilta (Troy Gentile). Niinpä hotellivanhukselle on pitkästä aikaa uutta käyttöä ja kaupungin rankkurit jäävät pyörittelemään peukaloitaan. Vaan kuinka pitkään hotellin toiminta pysyy salassa?

Lois Duncanin vuonna 1971 kirjoittamaan lastenkirjaan Koirahotelli perustuva eläinseikkailu on puhtaasti kaikkien koiranomistajien, lasten ja ehdottomasti lastenmielisten oma elokuva siitäkin huolimatta, että tässä Thor Freudenthalin ohjaamassa eläinkomediassa on joitakin puutteita. Suurimmat ongelmat ovat lähinnä loogisuuspuolella, mutta niin pitääkin olla: Koirahotelli on täysin harmiton kokoperheen elokuva, ei vakavamielinen draama. Jos jostakin oikeasti haluaa tekijöille marmattaa, niin siitä, että Koirahotelli välittää epähuomiossa hieman kyseenalaista sanomaa: lakeja voi rikkoa ja toisten omaisuutta viedä kunhan sen tekee hyvän asian puolesta, tässä tapauksessa viattomien koirien. No, tämä nyt lähinnä hakemalla haettuna.

Koirahotellin pääosassa nähdään Emma ”Ericin tytär” Roberts (Wild Child) joka esittää jälleen hieman todellista ikäänsä nuorempaa villikkoa. Robertsin valovoiman varaanhan tätä koirapätkää on lähdetty rakentamaan, eikä lopputulos ole ollenkaan hassumpi, vaikkei vastikään täysi-ikäiseksi varttunut Roberts säteile aivan odotetusti. Velipoikaa esittävä Jake T. Austin on Robertsille hyvä aisapari, ei liian pikkuvanha vaan juuri sopivan herttainen. Sivuosiin on saatu yllättävänkin kovia niminäyttelijöitä, mm. Kevin Dillon (Poseidon), Lisa Kudrow (Frendit) ja aina yhtä monipuolinen Don Cheadle (Ocean’s 11). He tuovat tarinaan ryhtiä, mutta yksikään heistä ei nouse esiin yhtä paljon kuin seikkailun todelliset tähdet: koirat. Ja niitä tässä elokuvassa riittää.

Joitakin koiraelokuvia vuosien varrella nähneenä voin sanoa, että Koirahotellin hauvat on koulutettu osiinsa varsin hienosti. Tekijöiden kunniaksi on myös sanottava, etteivät pörröiset sankarit tee tässä elokuvassa yhtikäs mitään yliluonnollista, sillä tekijöiden pyrkimys on ollut pitää kaikki tassut maassa ja pikemminkin korostaa eri roduille ominaisia luonteenpiirteitä. Siinä onkin onnistuttu hyvin. Hyvää on myös se, etteivät koirat puhu kuten yleensä näissä lapsille suunnatuissa pätkissä on maantapana, vaan esittävät ”vuorosanansa” haukkuen. Pirteästä otteesta myös aistii, että ohjaaja Freudenthalin apuna on ollut osaavia kokoperheen elokuviin erikoistuneita käsikirjoittajia ja ylipäätään tekijätiimi on ollut hyvin eläinrakas, kuten elokuvan lopputeksteistä käy ilmi.

Koirahotelli on elokuva, joka epäolennaisuuksien vuoksi jää hyvin helposti kriitikoiden hampaisiin. Kyseessä on kuitenkin laadukasta Dreamworksin tuotantoa, joka hieman verkkaista alkua lukuun ottamatta pitää otteessaan mainiosti ja tuo hyvän mielen. Koiranomistajat tykästyvät Koirahotelliin varmasti ja muutkin heltyvät suloisten karvakuonojen edesottamuksia katsellessa. Koirahotelli on erittäin tervetullut lisä Beethovenien ja muiden eläinseikkailujen jatkeeksi. Suosittelen lämpimästi kaikille haukkujen ystäville!

Blu-Ray: Paramount Home Entertainmentin 1.78:1 kuvasuhteen käännös on laadultaan keskitasoa parempi. Pientä pikselöitymistä on havaittavissa lähiotoksissa. Koirasankarit näyttävät kuitenkin teräväpiirtona mahtavilta. Ääniraitana pyörii Dolby TrueHD 5.1 messevine äänitehosteineen. Äänisuunnitteluun ja musiikkiin on todella panostettu.

Elokuvan lisämateriaalit on tuotettu jostain syystä enemmänkin aikuiskatsojan makuun sopiviksi. Tämä on sinällään varsin harmillista, sillä perheen pienimmille olisi toivonut myös lisäpuuhastelua. Näin tehtiin Koirahotelli on hyvätasoinen making of- dokumentti kaikessa yksinkertaisuudessaan. Kooste tuo esiin paljon uutta tietoa ja innostaa katsomaan itse elokuvankin uudelleen. Se myös sisältää erittäin tärkeän sanoman. Tekijätiimiä haastatellaan tasapuolisesti ja ääneen pääsevät myös alkuperäisteoksen kirjoittanut Lois Duncan sekä tuottajaveteraani Ivan Reitman.

Tuo on upeintä mitä olen nähnyt luo lyhyen katsauksen elokuvan erilaisiin vempeleisiin. Ja niitähän tässä kokoperheen seikkailussa riittää.

Roolitus koiraosiin on huomattavasti mielenkiintoisempi mitä luulisi: opimme mm. että useat elokuvassa esiintyneet koirat olivat itseasiassa löytökoiria, jotka saivat kuvausten jälkeen uudet kodit. Koirakouluttajienkin työtä oppii todella arvostamaan.

Hauku kun ohjaaja antaa merkin ei ole nimestään huolimatta peli, vaan lyhyt kooste koirien kouluttamisesta ja äänimaailman rakentamisesta.

Poisleikattuja kohtauksia on mukana kymmenen minuutin verran. Koirahotelli on kaiken kaikkiaan erittäin hyvin editoitu ja tarina on pysynyt vauhdikkaana. Niin hauskoja kuin nämä nyt karsitut kohtaukset ovatkin, niin ne vain eivät olisi kuljettaneet tarinaa eteenpäin.

Valokuvagalleriasta löytyy useita korkealaatuisia otoksia kolmeen kategoriaan jaoteltuina. Mukana on myös elokuvan pitkä traileri.

Levyltä löytyy lisäksi ohjaaja Freudenthalin, tuottaja Ewan Leslien sekä Emma Robertsin ja Jake T. Austinin yhteinen kommenttiraita. Kuten arvata saattaa, keskustelu painottuu koirien tekemiin temppuihin. Raita on erittäin mielenkiintoinen ja informatiivinen.

Lisämateriaalit on tekstitetty suomeksi ja esitetään teräväpiirtona, joskin kuvan laatu on vaihtelevaa.

Teksti: © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202