Knight & Day

Knight and Day (2010)

| Blu-ray
  • 2

Cameron Diaz ja Tom Cruise kohtaavat jälleen James Mangoldin pinnallisessa agenttijännärissä.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-12-07 / päivitetty 27.12. klo 15:03

KUVA 4

Cruise ja Diaz, moottoripyörällä
Cruise ja Diaz, moottoripyörällä 

KUVA 3

Diaz ja Cruise
Diaz ja Cruise 

KUVA 2

Diaz ja Cruise, moottoripyörällä
Diaz ja Cruise, moottoripyörällä 

KUVA 1

Diaz ja Cruise
Diaz ja Cruise 

Knight & Day

Ohjaus James Mangold
Näyttelijät Tom Cruise, Cameron Diaz, Maggie Grace, Marc Blucas ja Paul Dano
Maa Yhdysvallat
Pituus 111
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Knight & Day

Knight & Day koreilee julisteissaan Cameron Diazin ja Tom Cruisen nimillä, ja asettelu kertoo kaiken oleellisen. Lupaukset yllätyskäänteistä ja ehdasta agenttihengestä tussahtavat katsojan naamalle kuin vanha vappupallo: kaikki tämähän on nähty jo 10 vuotta sitten!

Laihahko juoni seurailee kuvankaunista Junea (Diaz), joka sattumusten kautta päätyy samalle lennolle salskean salaisen agentin, Roy Millerin (Cruise) kanssa. Yläilmoissa alkaa tapahtua: Miller eliminoi koneeseen livahtaneet pahikset ja ohjaa lopulta koneen turvallisesti maissipeltoon.

Vaara ei kuitenkaan ole ohi, kun pukumiehet lähtevät Havensin ja Millerin perään. Takaa-ajon pontimena on nuoren Simon Feckin (Paul Dano) kehittämä energianlähde, jota havittelevat niin puolta vaihtaneet agentit (Peter Sarsgaard) kuin espanjalaiset rikollispomotkin (Jordi Mollà).

Ensimmäinen näytös jumbojetin kyydissä määrää tahdin: siitä eteenpäin räjähdysten, takaa-ajojen ja ammuskelun suoraa rikkovat vain tarkkaan laskelmoidut levähdystauot. Niissä tapahtuu yleensä jotain koomista, kuten hätääntyneen Junen bimboilua tai Royn laukoma lattea one-liner. Näissä kohtauksissa taitaa myös olla jonkinlainen seksuaalinen jännite, tai ainakin pyrkimys siihen — lopussa kohellus kun taittuu täyspainoiseksi romanssiksi.

Ohjaaja James Mangold muistetaan mainiosta Cash-kuvasta Walk the Line (2005) ja pätevästä uusiolänkkäristä Klo 15.10 lähtö Yumaan. Tyylipuhdas agenttijännäri ei Mangoldilta luonnistu: dialogi on kornia, usein väkinäistä, eikä toiminta sykähdytä.

Käsikirjoitus ei tarjoa mitään, mitä ei olisi jo nähty Mr. and Mrs. Smithin ja Vaarallisten tehtävien kaltaisissa lähivuosien projekteissa. Ne pohjasivat jo itsessään nostalgia-arvoon, joten kierrätys on nyt kaksinkertainen – ja teho vain murto-osa alkuperäisestä. Mainospuheista tutut yllätyskäänteet loistavat poissaolollaan, sykkerön roolipelin sijaan tarjolla on halpa putkijuoksu. Erikoisefektitkin ovat vanhentuneita.

Harvinaista herkkua tarjoaa Mangoldin hovikuvaaja Phedon Papamichael, joka kuljettaa kameraa paikoin ilahduttavan vetreästi. Erityisen mainio on pitkä jakso, jossa tainnutettua Junea rahdataan maalla, merellä ja ilmassa tämän nuokkuessa kuva-alan keskellä.

Visuaalisuuden ohella episodi on häikäilemätön silmänkääntötemppu. Katsoja alistetaan tyrmätyn Junen nahkoihin, joten selitystä sille, miten paikasta A päästiin paikkaan B, ei tarvitse antaa. Kerran käytettynä jippo vielä toimisi: ironinen genrevitsi, silmänisku katsojalle. Mutta kun tekijät käyttävät samaa temppua jo kolmannen kerran, on vitsi vanhentunut.

Knight & Dayn promojutuissa on retosteltu mm. sillä, että megatähdet tekevät itse kaikki stunttinsa. Itseisarvo kai sekin. Samasta triviapankista ongin myös tiedon, että pääosaan kaavailtiin alkujaan Adam Sandleria tai Chris Tuckeria ja ohjaajaksi Tom Deyta (karmiva Marmaduke) — ennen kuin Cruise tuli ja otti haluamansa. Olisi voinut olla ottamattakin.

Blu-ray: Blu-rayn kuva (anamorfinen HD 1080p 2.40:1-kuvasuhteella) ja ääni DTS HD – Master Audio) ovat huipputasoa. Levyltä löytyy sekä teatteri- että pidennetty versio, joiden erot ovat kosmeettisia. Ekstrana nähdään pari dokumenttia elokuvan tekemisestä, kooste Black Eyed Peasin musiikkiesityksestä sekä lyhyitä mainosvideoita ja trailereita.

Pakkauksesta löytyy myös elokuvan DVD-versio sekä mahdollisuus tehdä digitaalinen kopio.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202