Klovni - kyllä nolottaa (sarja, elokuva)

Klovn (2005-2011)

| DVD
  • 3

Tanskan Curb Your Enthusiasm naurattaisi enemmän, ellei se pyrkisi jumalten joukkoon.

julkaistu 2011-11-23 / päivitetty 24.11. klo 14:02

KUVA 4

Mia Lyhne, Casper Christensen
Mia Lyhne, Casper Christensen 

KUVA 3

Casper Christensen, Frank Hvam
Casper Christensen, Frank Hvam 

KUVA 2

Casper Christensen, Frank Hvam
Casper Christensen, Frank Hvam 

KUVA 1

Frank Hvam
Frank Hvam 

Klovni - kyllä nolottaa (sarja, elokuva)

Näyttelijät Casper Christensen, Frank Hvam, Mia Lyhne, Iben Hjejle
Maa Tanska
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

DVD

Tanskalainen tilannekomedia Klovni – kyllä nolottaa (jatkossa Klovni) on tunnusmusiikkia myöten jäljitelmä Curb Your Enthusiasmista (jatkossa Curb), Larry Davidin 2000-luvun amerikkalaisen komedian lippulaivasta. Tämä on tiedostettua. Sillä on leikitelty tanskalaisessa mediassa ja mainonnassa.

Miten pitäisi ajatella? Kahdella tapaa. Jos pitää Curbista, pitää Klovnista. Curbin kaavalla ei näet voi epäonnistua. Ei varsinkaan, kun Klovniin on siirretty jopa suoria vitsiaihioita. Komiikan rakennustapa on larrydavidilainen ”funktionalismi”, jossa banaalit yksityiskohdat muuttuvat aikapommeiksi. Vaikutelma marionettimestarista on vahva.

Jos on puristi, saattaa vihata Klovnia. Se ei ole tarpeeksi älykäs oikeuttaakseen röyhkeytensä. Huumori pyörii voittopuolisesti navan alapuolella, siinä missä Curb käsittelee kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Juutalaisen ja muslimin yhdistämisestä voittoarvalla on vielä pitkä matka kohtaukseen, jossa samassa ruokapöydässä kokemustensa karuudella kilpailemaan yltyvät holokaustista selvinnyt ”survivor” ja Survivor-kisailija.

Koomikoiden arki ja juhla Kööpenhaminassa

Niin kuin Curb, myös Klovni kertoo ”itseään esittävästä” tunnetusta koomikosta, joka joutuu hulluihin tilanteisiin. Frank (Frank Hvam) on autistinen töksäyttelijä korotettuna n:nteen potenssiin, hahmona hän ei muutu.

Frankin kollega ja ystävä Casper (Casper Christensen) on egoisti. Siinä missä Casper tuntuu onnistuvan, Frank epäonnistuu. Mikään ei järisytä heidän ystävyyttään eikä häveliäisyys rajoita keskustelunaiheita.

Naiset ovat statisteja, vaikka heitä klassisesti pelätään. Frankin tyttöystävä Mia pelkistyy teennäiseksi silmienpyörittelijäksi ja Casperin vaimo Iben on aggressiivisen päällekäyvä. Tämän, tämänkin, dynamiikka tuo mieleen Curbin jaottelun Larryn Cheryliin ja manageri Jeffin Susieen. Muita toistuvia hahmoja on sukulaisista perhetuttuihin.

Juttu on purkitettu käsivarakameroilla jäljitellen dokumenttien spontaaniutta ja estetiikkaa. Miljöönä on määrittelemätön Kööpenhamina. Tapahtumapaikat ilmentävät sarjan seurantadokumentaarista luonnetta: ollaan sängyssä, autossa, kapakassa, pelaamassa golfia, lääkärillä, työhuoneessa ja niin edelleen. Studiokulisseista poistuminen tuo raikkautta.

Klovni on myös satiiri elokuva- ja televisioalasta, pienemmän luokan tanskalainen Extras, jossa oikeat viihdeteollisuuden nimet esittävät vinoja versioita itsestään. Gagit ovat sopivan arkkityyppisiä eikä kulttuurisidonnaisuus estä niiden ymmärtämistä.

Yhdessä jaksossa suunnitellaan esimerkiksi animaatiota Matador-sarjasta, joka on perustanskalainen tv-klassikko 70-luvulta. Ääninäyttelijäksi haluaa tumma maahanmuuttaja. Jokainen ymmärtää yhtälön tarkoitetun hauskuuden.

Ensimmäisellä kaudella ei juuri ole kokoavaa juonta. Ei oikeastaan seuraavillakaan. Toinen kausi pyörii kosmeettisesti raskauden ympärillä, mistä päästään oikotietä genitaalihuumoriin. Kolmannella Casper viettää poikamieselämää, mistä päästään oikotietä… Neljännellä, viidennellä ja kuudennella kaudella Frank ja Mia haluavat lapsen. Yleinen vitsin aihe on Frankin heikko sperma.

Komiikka kasautuvana aktina

Curbilainen kaava, jolla sarjassa luodaan huumoria, olisi itsessään tutkielman arvoinen. Valottava esimerkki. Lähetti jättää hedelmätilauksen, vaikka Frank on matkoilla. Ovessa on lappu, mutta soittaa olisi pitänyt. Hedelmät ovat mädäntyneet rappukäytävään. Lähetti ei aio viedä niitä pois.

Larrydavidmaisesti Frank lukkiutuu mitättömään tilanteeseen, levittää hedelmät rappukäytävään, saa naapurinsakin valehtelemaan lähetin olevan syyllinen, aiheuttaa lähetille potkut, lähetti paljastuu kostoa mahdollisesti hautovaksi entiseksi väkivaltarikolliseksi…

…kunnes päädytään tilanteeseen, jossa Frank on hyppäämässä laskuvarjolla, jonka pakkaajaksi paljastuu lähetti. Frank pelkää sabotaasia, laskuvarjohypyn hengenvaarallisuudella on peloteltu pitkin jaksoa. Hän päätyy tandemhyppyyn ohjaajan kanssa, jonka jäykkä kalu painaa selkää hypyn ajan.

Kaikki lähtee arkisesta tilanteesta tai asiasta, joka voi olla mikä tahansa naulasta sakkolappuun. Frank töppää, mistä käynnistyy lumipalloefekti (mielenkiinto ilmaamatonta lämpöpatteria kohtaan johtaa vanhuksen kuolemaan). Ihmiset, jotka vaikuttavat hänen elämäänsä, kääntyvät häntä vastaan (tullaan loukanneeksi juuri häntä, joka aiemmin lupasi palveluksen).

Tämä on yksinkertaistava malli, mutta osa jaksojen viehätystä on arvailla mikä on minkäkin yksityiskohdan lopullinen rooli. Liikkuminen laajalla alueella sängystä kesämökkiin antaa mahdollisuuden luoda mutkikkaita väärinkäsitysten sarjoja. Kaupunki on kenttä, jolla voi kohdata kenet tahansa. Kohtaaminen on aina potentiaalinen katastrofi.

Mitä Frank sitten saa aikaiseksi? Hän tartuttaa mieheen HIV:n, syötättää ystävilleen ihmislihaa, tykittää kaverinsa suoneen heroiinia. Ensimmäisellä kaudella mennään liian pitkälle, mutta vauhtia tajutaan rajoittaa. Jatkossa yli lyödään hienovaraisemmin.

Klovni ei täysin onnistu välittämään tavoiteltua myötähäpeää, jos sitä vertaa vaikkapa Konttoriin. Pieleen mennään siinä, että hahmo, joka jatkuvasti nolaa itsensä ja jonka tilaan katsojan pitäisi samaistua, ei tunnu reagoivan aidosti mihinkään. Frank Hvamia voisi yhtä hyvin esittää legoukko.

Etenkin useita jaksoja peräkkäin katsoessa sitä tuumaa, että kappas, tällä kertaa kävi näin. Sen sijaan Konttoria katsoessa joutuu usein pysähtymään ja psyykkaamaan itseään jatkamaan. Se on vain televisiosarja, se on vain televisiosarja, se on vain televisiosarja…

Klovni valkokankaalla

Klovnin vuoden 2011 elokuvaversio jatkaa televisiosarjan kaavalla, mutta se liikkuu entistä enemmän navan alapuolella. Tuotantoarvot eivät ole juuri kasvaneet — mitä nyt täysikuvasta on siirrytty laajakuvaan.

Välillä läsnä on tuntu siitä, että hahmot yritetään tuhota. Koettelemusten vaikutusta päähahmoihin on näet terävöitetty: näemme aidoiksi naamioituja tunteita, ihan kuin käytäisiin Lars von Trierin puolella konttaamassa epätoivossa.

Lopussa kuitenkin seisoo pelastus. Eivätkä hahmot mihinkään suuntaan kasva. He pysyvät narsisteina, hedonisteina ja materialisteina, ja naiset heidän rinnallaan jaksavat ymmärtää, joko petettyinä tai itsepetoksen vuoksi.

Juonessa Frank saa mutkan kautta selville, että Mia on raskaana. Mia epäilee Frankin kelvollisuutta isäksi. Tämän ongelman Frank yrittää ratkaista ottamalla Mian veljenpojan mukaan kanoottireissulle, joka alun perin piti olla vain Frankin ja Christianin välinen. He ovat näet menossa ilotaloon.

Elokuva on käytännössä road movie, tie-elokuva, joka äityy puhtaaksi farssiksi. Matkan aikana bondaava kolmikko soutaa pitkin jokea ja matkaa bussilla ja joutuu jatkuvasti ongelmiin. Kanootti kaatuu miesten tapellessa, heidät häädetään leirintäalueelta, Christian yrittää lukiolaistyttöjä, veljenpoika katoaa festareilla kaitsijoiden polttaessa pilveä ja niin edelleen.

Pisteestä a pisteeseen b siirrytään ongelman kautta. Ja ongelma liittyy melkein aina sukupuolielimeen, jolla näyttää olevan oma tahto. Tältä osin elokuva tuo mieleen jakson televisiosarjan puolelta, jossa miehet matkaavat Ruotsiin ja yrittävät pokata jokaisen vastaantulevan.

Elokuva on sikäli hyvä päätös televisiosarjalle, että se naurattaa. Se kasvaa suuremmaksi kuin vain neljäksi jaksoksi, jotka helpon rahan tekemiseksi on nidottu yhteen. Tanskassa elokuva olikin aivan valtava kaupallinen menestys.

DVD

Televisiosarja

Pan Vision (Bio Rex -sarja) on julkaissut (30/2011) sarjasta kuuden levyn suomalaisen DVD-laitoksen, joka sisältää 30 jaksoa eli kolme ensimmäistä tuotantokautta. Toinen julkaistu laitos (46/2011) sisältää loput 30 jaksoa eli kolme viimeistä tuotantokautta.

Kuva on tv-tuotannolle tyypillinen täysikuva, ääniraita 2.0 tanska. Ei sisällä lisämateriaalia. Katso pakkaamattomat kuvankaappaukset (ensimmäisestä paketista): kuva 1, kuva 2 ja kuva 3.

Sarjasta löytyy 14-levyn tanskalainen julkaisu, joka sisältää kaikki kuusi kautta englanninkielisellä tekstityksellä.

Elokuva

Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut Pan Vision (Bio Rex -sarja) (46/2011). Kuva on 16:9, ääniraita 5.1 tanska. Mukana on paljon sekalaista lisämateriaalia poistetuista kohtauksista kulissien takaiseen menoon, mikä kiinnostanee lähinnä faneja.

Teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Joaquin Phoenix

Inherent Vice

Aleksi Salonen | 26.03.

Pynchon-filmatisointi leijuu paksuna, huumaavana savuna 70-luvun kyynistyneen Los Angelesin yllä.

Lue lisää »
Joaquin Phoenix

Mestari

Aleksi Salonen | Blu-ray | 24.05.

Paul Thomas Andersonin myyttisen, raudanlujan ohjaustyön voi uskoa kestävän aikaa kuin pyhä kirja.

Lue lisää »
Daniel uuden seurakuntansa keskellä

There Will Be Blood

Antti Honkala | DVD | 06.01.

Paul Thomas Andersonin edellinen on synkkä kertomus 1900-luvun taitteen amerikkalaisesta öljypohatasta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson

Fifty Shades of Grey

Aleksi Salonen | 12.02.

EL Jamesin suositun sadomasoharlekiinin filmatisointi on karsittu, kylmä ja kiiltävä.

Lue lisää »
Sara Soulié, Bahar Tokat, Misa Lommi, Ida Vakkuri

Toiset tytöt

Marjo Eskola | 11.03.

Raikkaasti kuvattu tyttödraama päästää iholle ja sen alle.

Lue lisää »
Reese Witherspoon on Cheryl Strayed

Wild – Villi vaellus

Jussi Toivola | 29.01.

Reese Witherspoon kantaa tosipohjaista vaelluselokuvaa harteillaan.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Matthew McConaghey

Interstellar

Aleksi Salonen | Blu-ray | 26.03.

Christopher Nolanin kosminen kärsimysnäytelmä on täynnä ankaria valintoja ja henkeäsalpaaviä näkyjä.

Lue lisää »
Ellar Coltrane ja Ethan Hawke, vuosi yksitoista

Boyhood

Jussi Toivola | Blu-ray | 17.02.

Mykistävän kaunis Boyhood lukeutuu 2000-luvun upeimpiin elokuvasaavutuksiin.

Lue lisää »
Anna Odell näyttelee ainoana itseään.

Luokkajuhla

Aleksi Salonen | DVD | 18.03.

Anna Odellin esikoisohjaus on notkea metaelokuva paljonpuhutusta aiheesta: koulukiusaamisesta.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa

PARASTA JUURI NYT


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Antti Honkala

VASTAAVA TOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Marjo Eskola, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer RY 1999–2015
ISSN 1798-7202