Kissa kuumalla katolla

Cat on a Hot Tin Roof (1958)

| DVD
  • 4

Richard Brooksin ohjaama, Tennessee Williamsin Pulitzer-palkittuun näytelmään perustuva Kissa kuumalla katolla on oiva tarina niin itseinhosta, kasvamisesta, valheellisuudesta ja siinä elämisestä kuin…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-09 / päivitetty 12.07. klo 18:06

KUVA 3

Elizabeth Taylor
Elizabeth Taylor 

KUVA 2

Paul Newman
Paul Newman 

KUVA 1

Paul Newman ja Elizabeth Taylor
Paul Newman ja Elizabeth Taylor 

Kissa kuumalla katolla

Ohjaus Richard Brooks
Näyttelijät Paul Newman, Elizabeth Taylor, Burl Ives, Judith Anderson, Jack Carson, Madeleine Sherwood
Maa Yhdysvallat
Pituus 104 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1958 Avon Productions ja Metro-Glodwyn-Mayer.
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Suurtilallinen Big Daddy Pollitt tekee kuolemaa, vaikkei itse sitä tiedäkään. Hän palaa moniviikkoiselta sairaalamatkaltaan juuri sopivasti 65-vuotispäivilleen, jota ovat kokoontuneet viettämään myös hänen molemmat poikansa, Brick ja Garson, perheineen. Brick on entinen jalkapalloilija, joka on sittemmin vaihtanut pallon alkoholiin ja jonka avioliitto hehkeän Maggien kanssa on hänen osaltaan kylmä ja välinpitämätön. Garson puolestaan on jokaisen vanhemman ihannelapsi: hän on tehnyt kaiken mitä isä on toivonutkin. Gooper halveksii Brickiä tämän juomisen takia, eivätkä veljekset voi muutenkaan sietää toisiaan. Syntymäpäivänsä iltana Big Daddy saa tietää sairautensa todellisen laadun. Mitään ei ole enää tehtävissä, mutta ennen kuolemaansa hän haluaa selvittää asiat kaikkien, eritoten Brickin, kanssa.

Elokuva perustuu Tennessee Williamsin samannimiseen, Pulitzer -palkittuun näytelmään, joka oli teattereissa viisikymmenluvun suuria menestyksiä. Itsestään selvää siis oli, että se siirrettäisiin valkokankaalle, kuten vielä tuohon aikaan oli tapana. MGM -yhtiö tarttui aiheeseen ja vuonna 1958 valmistunut elokuva osoittautui yleisömenestykseksi ja sai myös kriitikoilta lämpimän vastaanoton. Kuudesta Oscar -ehdokkuudesta ei tosin jäänyt näppeihin ainoatakaan palkintoa.

Kissa kuumalla katolla on oiva tarina niin itseinhosta, kasvamisesta, valheellisuudesta ja siinä elämisestä kuin rakkaudestakin. Käsikirjoituksen elokuvaan laativat ohjaaja Richard Brooks ja James Poe, jotka muuntelivat tarinaa hieman jättäen vihjailut Brickin seksuaalisesta identiteetistä taka-alalle, sillä moinen olisi voinut olla liikaa niin maksavalle yleisölle kuin sensoreillekin. Moisesta huolimatta elokuva toimii erinomaisesti ja pursuaa erinomaista dialogia jokapäiväisine elämänohjeineen ja kylmine totuuksineen, ja kuin kermana kakun päällä on Brooksin taidokkaan ohjauksen lisäksi erinomaiset näyttelijäsuoritukset.

Paul Newman on kuin luotu kyynisen, kylmän ja itsesäälissä rypevän Brickin rooliin. Hänen vakuuttavaa työskentelyään on ilo katsella, ja ihmetellä täytyy, miksei hän ole koskaan saanut osakseen samanlaista arvostusta kuin toinen saman sukupolven näyttelijäsuuruus, Marlon Brando. Vaikka naispäätähdeksi kaavailtiinkin alkujaan Grace Kellyä, on Elizabeth Taylor kuin luotu kuvankauniin, seksiä tihkuvan Maggien rooliin. Taylorin avut eivät ole ainoastaan pintapuolisia, vaan hän on taitava näyttelijä joka todella eläytyy rooliinsa. Mainiot sutkautukset “Gooperin kaulattomista hirviölapsista” ovat kuin nimenomaan häntä varten tehtyjä. Taylorin upeaa suoritusta korostaa vielä se että hänen silloinen aviomiehensä kuoli kuvausten aikana lento-onnettomuudessa matkalla, jolla hänenkin olisi pitänyt olla mukana, mutta jolta hän jäi flunssan vuoksi pois. Kuukauden suruajan jälkeen Taylor kykeni takaisin töihin ja hoiti sen kunnialla loppuun. Burl Ives sopii jo ulkomuotonsakin puolesta upporikkaan Big Daddyn rooliin; hän on iso, tanakka mies, joka kertoo mitä tehdään ja miksi. Jack Carson hömelönä Gooperina ja Madeleine Sherwood tämän hermoja raastavana vaimona sopivat myös osiinsa kuin se kuuluisa nyrkki silmään.

Dvd: Kuvan laatu on hyvä. Kissa kuumalla katolla kuuluu niihin Warnerin julkaisuihin, joissa on mukana elokuva kahdella kuvasuhteella. A-puolelta löytyy 1.33:1 versio, B-puolelta taas 1.85:1 Anamorfinen widescreen. Ääniraitoja on kolme (englanti, saksa, espanja). Ne ovat 1.0 muodossa. Tekstityksiä löytyy 18 kpl sekä 2 kpl kuulovammaisille (englanti, saksa). Ekstroja ei valitettavasti ole traileria lukuun ottamatta.

teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202