Wim Wendersin road movie –trilogian päätösosa kertoo kahden miehen matkasta Länsi-Saksassa.
Wim Wenders oli kolkutellut menestyksen portteja jo road movie –trilogiansa aiemmilla osilla Alice in the Cities (1974) ja Wrong Move (1975), mutta lopullinen läpimurto eurooppalaisohjaajien eturiviin tapahtui viimeisen osan Kings of the Road (Im Lauf der Zeit, 1976) myötä. Elokuva oli ehdolla Cannesin Kultaiseen palmuun, jonka voiton vei kuitenkin Martin Scorsesen upea mestariteos Taksikuski (1976). Hieman lohtua Wendersille toi sentään kansainvälisten elokuvakriitikoiden järjestön myöntämä FIPRESCI-palkinto.
Trilogian edellisissä osissa vakuuttavasti esiintynyt Rüdiger Vogler esittää Bruno Winkleriä, kiertävää elokuvaprojektoreiden korjaajaa. Hän tutustuu sattumalta Robert Landersiin (Hanns Zichler), joka on juuri eronnut vaimostaan. Vaikka miehet ovat luonteiltaan täysin erilaisia – Bruno nauttii yksinäisyydestä kun Robert taas kammoaa sitä – päättävät he jatkaa matkaa yhdessä. Matkaa, jolla ei tunnu olevan mitään lopullista päämäärää.
Wim Wenders on kuin Aki Kaurismäki, hyvän konseptin löydettyään hän pitää siitä kynsin hampain kiinni. Niinpä Kings of the Road on tyylillisesti edeltäjiensä kaltainen: kerronta on rauhallista ja minimalistista, hahmot mahdollisimman luonnollisia ja tavallisia ja tapahtumat erittäin aidon tuntuisia (tässä kohtaa voi tosin todeta, että aivan kaikkea ei suinkaan tarvitsisi näyttää). Sisällöltään Kings of the Road sen sijaan poikkeaa edeltäjistään, sillä tässä ei ole sen enempää edellisen osan pohdiskelevuutta kuin ensimmäisen osan paikoin pisteliästäkin huumoria. Kings of the Road on näistä kolmesta selvästi hiotuin ja aikuismaisin, joskin myös totisin teos.
Wendersin elokuva on monella tapaa puoleensavetävä matka halki Länsi-Saksan. Kings of the Road vie katsojan saksalaisen yhteiskunnan syrjäpoluille, kauas pois katuvalojen ja neonmainosten loisteesta, ruuhkaisista suurkaupungeista ja autobaanoilta. Matka suuntautuu maaseudulle, sen syrjäteille, pieniin kaupunkeihin ja kyliin eli paikkoihin, joita aika on runnellut eniten. Menneeseen tarranneisiin yhteisöihin, joiden yli muutoksen tuulet ovat yrittäneet toistaiseksi tuloksetta puhaltaa. Näiden paikkojen viimeinen ylpeyden aihe ovat henkitoreissaan pyörivät elokuvateatterit. Mutta niin kuin Robert lopussa toteaa, kaiken on muututtava ja lopulta uudistukset tuhoavat maaseudunkin peruuttamattomasti. Sivumennen pohdiskellaan myös aikakautensa elokuvan tilaa sekä saadaan pikaopastus elokuvaprojektorin saloihin.
Kings of the Road on lähes kolmen tunnin kestosta huolimatta vaivaton seurattava. Vaikka elokuvassa ei tapahdu ulkoisesti mitään suurta ja mullistavaa ja vaikka suvantokohtiakin juonessa esiintyy, on Wendersin kirjoittamassa tarinassa imua ja syvyyttä, eikä katsoja pääse missään vaiheessa pitkästymään. Toiminnallisemmista elokuvista pitäville Kings of the Road on varmasti kauhistus, mutta mikäli Wendersin aiemmat elokuvat ovat miellyttäneet, miellyttää varmasti tämäkin.
DVD: Kings of the Road on osa Sandrew Metronomen julkaisemaa The Wim Wenders Collectionia. Anamorfisen kuvan (1.78:1) laatu vaihtelee hyvän ja keskinkertaisen välillä, mutta eniten harmittaa alkuperäisen kuvasuhteen (1.66:1) muokkaaminen laajakuvatelevisioihin sopivammaksi. Ääniraitoja on mukana jälleen kolme (DD 2.0, DD 5.1 sekä dts), mutta kuten edellisten elokuvienkin kohdalla, ei tämäkään teos hyödy monikanavamiksauksesta juuri mitään, siksi dialogipainotteinen Kings of the Road on. Tekstitykset ovat suomeksi, ruotsiksi, tanskaksi ja norjaksi. Lisämateriaalia ei levyllä ole.
Teksti: © 2009 Kari Glödstaf
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA