King of Kong

King of Kong: A Fistful of Quarters (2007)

| DVD
  • 4

Kaksi miestä kisailee kolikkopelin mestaruudesta yhdessä vuoden 2007 parhaimmista elokuvista.

julkaistu 2010-02-02 / päivitetty 12.11. klo 12:12

KUVA 3

Walter Day, Steve Wiebe
Walter Day, Steve Wiebe 

KUVA 2

Billy Mitchell
Billy Mitchell 

KUVA 1

Steve Wiebe
Steve Wiebe 

King of Kong

Ohjaus Seth Gordon
Näyttelijät Steve Wiebe, Billy Mitchell, Walter Day
Maa Yhdysvallat
Pituus 70 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 LargeLabs ja Future Film.
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Dokumentti The King of Kong: A Fistful of Quarters (2007) on kairaus alakulttuuriin, missä aikuiset miehet hakkaavat kolikkopelejä.

Leikki on etäännytetty yhtälöstä kauaksi. Pelaamisesta saatu nautinto rinnastuu huippu-urheilijan suoritukseen, jota voi ihailla vasta jälkeenpäin, kun räkä on pyyhitty poskilta ja raajat parantuneet. Mutta silloinkin alitajuisesti pelätään, kuinka vastustaja uhkaa piste-ennätystä.

Keskiössä on kahden miehen kamppailu King Kong -pelin kärkisijasta. Lukion opettaja Steve Wiebe haastaa Billy Mitchellin, jota pidetään kaikkien aikojen parhaimpana pelaajana, “vuosisadan pelaajana”. Mitchell on pitänyt hallussaan maailmanennätystä yli 20 vuotta. Vakavan kilpailijan ilmaantuminen on isku palleaan. Hänen elämänsä rakentuu tittelin mukana tuoman ylpeyden ja vahvan itsetunnon varaan.

Taustanäyttämönä on Walter Dayn 80-luvulla perustama Twin Galaxies -pelisali. Day oli ensimmäisiä, joka alkoi ylläpitää, valvoa ja tuomaroida pelikohtaisia pistetaulukoita. Pelaamisesta tuli vakavamielistä kilpailua, vaikka kehitys kulminoitui vasta internetin aikakaudella. Mitchellin ja Wieben kamppailu on Twin Galaxiesin pistetaulukon kärkisijasta ja lopuksi pääsystä Guinnesin ennätystenkirjaan, joka on ottanut Twin Galaxiesin yhteistyökumppanikseen.

Dokumentti rakentuu tutkielmaksi oudosti kanavoidusta miehisyydestä ja pakkomielteestä. Sympaattinen Wiebe on keskiluokkainen isä, joka oli lapsena monilahjakkuus, mutta ei koskaan lunastanut häneen kohdistettuja odotuksia. Pelaamisen hän aloitti aikuisiällä saatuaan potkut. Hän myöntää, kuinka pelimekaniikan omaksumisesta tuli keino hallita elämää.

Molemmilla miehillä on siis selkeä syy mennä äärimmäisyyksiin. Mitchell on ollut suurimman osan elämästään pelin kuningas, se määrittää hänet. Wiebe haluaa monien vastoinkäymisten jälkeen vihdoin saavuttaa jotain, olla jossain paras. Ilman tämän taustan omaksumista miesten toiminnan ymmärrys jää puolitiehen ja nörteille hekotteluun.

Mitchellista luodaan kuva röyhkeänä, kierona tonttuna. Eleet ovat kuin primadonnalla. Hän pitää itseään gladiaattorina, mutta samaan aikaan välttelee Wieben tapaamista ja pelaamista live-yleisön edessä. Dokumentti saa juonielokuvan jännitteen, kun miehet peräjälkeen lyövät toistensa ennätykset. Kuvakulmaa laajennetaan haastattelemalla omaisia. Wieben vaimo ymmärtää miehensä harrastuksen vaillinaisesti, Mitchellin tukijoukot soittavat fanfaareja.

King of Kong alkaa William S. Burroughsin lainauksella siitä, kuinka ihmiselämää määrittävät idiosynkraattisella tavalla sekä pelit että sota. Tässä pelaamisesta on tullut sotaa, jossa häviäjää ei muisteta. Hieno dokumentti, joka ei kohtele kaltoin kuvaamiansa outolintuja.

DVD: Future Filmin suomalainen julkaisu on hyvää tasoa, joskaan ei sisällä lisämateriaalia. Kuva (16:9 anamorfinen, 1.78:1) ja ääni (2.0 englanti) ovat päteviä lähinnä käsivaralla kuvatulle aineistolle.

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202