Killshot

Killshot (2008)

| DVD
  • 2

Palkkamurhaaja ja pikkurikollinen piinaavat avioparia vuosikaudet tekeillä olleessa trillerissä.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-04-08 / päivitetty 07.08. klo 18:06

KUVA 3

Rosario Dawson
Rosario Dawson 

KUVA 2

Mickey Rourke
Mickey Rourke 

KUVA 1

Diane Lane ja Thomas Jane
Diane Lane ja Thomas Jane 

Killshot

Ohjaus Joel Madden
Näyttelijät Diane Lane, Thomas Jane, Mickey Rourke, Joseph Gordon-Levitt
Maa Yhdysvallat
Pituus 91 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 FilmColony, Lawrence Bender Productions, Road Rebel, The Weinstein Company ja Sandrew Metronome
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Killshot

Elmore Leonardin (mm. Jackie Brown ja Get Shorty) samannimiseen romaaniin perustuva Killshot on ollut työn alla jo reilun kymmenen vuoden ajan. Ohjaajaksi on vuosien saatossa kaavailtu mm. Tony Scottia ja pääosiin Robert De Niron, Quentin Tarantinon, Viggo Mortensenin ja Justin Timberlaken kaltaisia nimiä. Vuonna 2004 projekti viimein aktivoitui, kun Rakastunut Shakespeare -elokuvallaan Oscareita kahminut Joel Madden ilmoitti halukkuudestaan toteuttaa valkokangassovituksen. Hossein Amini (Valkoinen sulka) laati käsikirjoituksen, ja pääosiin pestattiin Diane Lane, Thomas Jane ja Mickey Rourke. Elokuva näytettiin testiyleisöille 2006, mutta lukuisten leikkelyjen ja viivästysten myötä ensi-ilta viivästyi ja viivästyi. Lopulta Killshot julkaistiin kotimaassaan vähin äänin DVD:lle viime maaliskuussa.

Tarina alkaa, kun intiaanisukuinen palkkatappaja Arman “Blackbird” Degas (Rourke) suututtaa työnantajansa, paikallisen mafiapomon, ampumalla työkeikan ohella tätä viehättäneen naisen. Tappomerkki niskassaan mies ajautuu psykoottisen Elvis-diggarin, Richie Nixin (Joseph Gordon-Levitt) ja tämän simppelin tyttöystävän, Donnan (Rosario Dawson) luo asumaan. Richiellä on suunnitelma, joka takaisi onnistuessaan hänelle ja Blackbirdille mojovan rahasumman ja kenties pääsylipun pois rikollisen arjesta.

Suunnitelma menee kuitenkin pieleen, kun Richie ja Arman erehtyvät miehestä, ja varakkaan kiinteistökauppiaan sijaan kiristävät rahatonta duunaria, Wayne Colsonia (Jane). Mies hätistää rikolliset kimpustaan, mutta FBI asettaa hänet ja hänen tulevan ex-vaimonsa Carmenin (Lane) todistajansuojeluohjelmaan. Kokenut Blackbird ei kuitenkaan hellitä motostaan, jonka mukaan “kaikki silminnäkijät on tapettava”, ja niin parivaljakko lähtee metsästämään salanimien taakse piiloutuneita Colsoneita.

Killshot on päällisin puolin tyylikäs trilleri, joka kuitenkin kärsii genrekonventioiden liiallisesta tuhlailusta ja turhan karrikoiduista päähenkilöistä, josta puolestaan seuraa epäuskottavuutta. Myös juonenkuljetus ontuu: alkupuoliskolla käytetään huolella aikaa lukuisten eri hahmojen esittelyyn ennen juonenlankojen yhdistymistä, mutta sitten tarina nostaa vaihdetta ja loppu tuntuu hätäillyltä. Myös roolisuoritukset jäävät heikon käsikirjoituksen puitteissa puolittaisiksi. Rourke, joka on The Wrestlerin myötä tekemässä todellista paluuta laatunäyttelijöiden kerhoon, ei saa puhallettua puisevaan inkkarihahmoonsa eloa, vaikka asiaankuuluvan jylhästi muriseekin. Gordon-Levitt puolestaan vetää maanisen Richie Nixin roolissaan täysin överiksi vieden koko sinänsä synkeää tarinaa farssin puolelle.

Tasavahvimmat suoritukset tulevat elokuvan keskiössä olevalta pariskunnalta. Thomas Jane ei ole koskaan ollut suuri luonnenäyttelijä, mutta hoitaa tonttinsa vastuuntuntoisena periamerikkalaisena kunnialla. Diane Lane puolestaan on oikein mainio toiveikkaan ex-miehen vaivaamana ja rikollisten ahdistelemana naisena.

Maddenin ohjauksessa Killshot on kääntynyt elokuvamuotoon perin yllätyksettömästi, ja se on sääli. Tarinassa on monia elementtejä, joita olisi voinut käsitellä kattavamminkin, alkaen esimerkiksi salaperäisen Blackbirdin intiaanitaustoista. 84 minuutin pituisena elokuva myös tuntuu ikävän saksitulta, ja hahmojen motiivit jäävät paikoin häiritsevän epäselviksi. Erityisesti tämä häiritsee juuri Blackbirdin kohdalla – katsojan kun on vaikea ymmärtää, miksi tyyni konkari lyöttäytyisi äkkiä yhteen nuoren pikkurahoja ryöstelevän pellen kanssa. Ehkä kirjassa tämäkin on perusteltu paremmin.

DVD: Sandrew Metronomen julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 2.35:1 laajakuva, ja ääniraitoina levyllä on valittavana DTS sekä Dolby Digital 5.1. Kuvan- ja äänenlaatu on hyvä, eikä merkittävää kohinaa esiinny. Levyn ainut ekstra on elokuvan traileri.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »
Devin France

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202