Kiertotie

Snarveien (2009)

| DVD
  • 1

“Sä laitoit mut nettiin”, laulaa se-ja-se. Tällä kertaa nettiin laitetaan kidutusta norjalaisessa kauhupätkässä.

julkaistu 2010-07-12 / päivitetty 25.10. klo 11:11

KUVA 3

Kiertotie
Kiertotie 

KUVA 2

Kiertotie
Kiertotie 

KUVA 1

Kiertotie
Kiertotie 

Kiertotie

Ohjaus Severin Eskeland
Näyttelijät Marte Germaine Christensen, Sondre Krogtoft Larsen
Maa Norja
Pituus 74 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p5-5">5</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Michael Haneken Itävalta-trilogiassa television kylmä ruutu on tuhon suuri trivialisoija. Uutiskatsaukset muuntavat katastrofit toissijaiseksi tietovirraksi. Kuolema ja kärsimys ovat banaali siivu päivittäistä media-annostamme. Sensibiliteetin kadottua tapahtumien yksityiskohdat ovat jo kauan sitten muuttuneet toistensa kanssa vaihdettaviksi.

Norjalaisessa trillerissä Kiertotie (2009) ajatusta on päivitetty resonoimaan tosi-tv- ja paparazzikulttuurin kanssa, mistä kidutukselle omistettu nettiohjelma. Filmille tappaminen juontaa juurensa snuff-elokuviin. Toiminnan arkkitehdit taas ovat 60-luvulta peruskuvastoon takertunutta Mansonin perheen ideaa.

Juonessa norjalainen avopari on hakemassa halpaa viinaa Ruotsista, kun heidät johdetaan harhaan. Ilmapiiri on välittömästi sellainen, että jokainen vastaan tuleva hahmo on mukana leikissä, joka paljastetaan jo aloituskohtauksessa: paria ollaan houkuttelemassa kidutuskammioon, josta verityöt lähtevät nettiin kiertoon.

Kiduttava jengi on Teksasin moottorisahamurhista (1974). Sadisti on todellinen Leatherface, sillä hänet esitellään ensimmäisen kerran fetissisessä nahkanaamarissa. Kirveskin tulee uhkaavasti ovesta läpi, meinaa murskata naisen kallon, ja julkaisun lisämateriaalissa ohjaaja kekkuloi kirveen kanssa kuin Nicholson Hohdossa (1980).

Avoparin auto kasvaa koomiseksi ongelmapesäkkeeksi, elokuvan raajarikkoisuuden analogiaksi. ”Kiertotiellä” renkaat räjähtävät naulalankkuun. Ähelletään, tarvitaan työkaluja. Seuraa miehen harhailu ränsistyneelle huoltoasemalle. Avoparin erottaminen toisistaan on ainut keino luoda jännitystä. Kun mies tutkii, käy joku huohottamassa naisen niskaan, ja päinvastoin.

Säpsähdyksiä viljellään, kunnes kohdataan kiduttajat, juostaan kellarissa ja väistellään haulikon luoteja. Aivan lopuksi tuijotetaan syyllistävästi videokameraan, joka yhä mekaanisesti puskee kamaa nettiin. Katsoja tietenkin rinnastetaan snuffin tilaajaan — tässä ”sanoma”, arvelisin.

Kiertotiestä ei löydy yhtään omaperäistä tapahtumapaikkaa, hahmoa, äänimaiseman osaa, juonenkäännettä tai edes kuvanrajausta. Tekninen pätevyys — numeroiden mukaan maalattu jenkkifilmi — ei riitä, ellei solidaarisuuden nimissä halua hypettää pohjoismaalaista kauhua.

Johtoajatukseltaan samankaltainen My Little Eye (2002) onnistui paremmin ja Eli Rothin Hostelit (2005 & 2007) ovat viihdyttävämpiä.

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut FS Film. Julkaisu on teknisesti (kuvana 16:9 anamorfinen 2:35:1, äänenä 5.1 norja) kaikin puolin pätevä. Lisämateriaalia on paljon. Making of -dokumentteja ja sen johdannaisia on noin puolitoista tuntia. Lisäksi mukana on musiikkivideo, traileri, poistettuja kohtauksia ja kommenttiraita. Lisämateriaali on tekstitetty suomeksi kommenttiraitaa lukuun ottamatta.

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202