Kiertotie

Snarveien (2009)

| DVD
  • 1

“Sä laitoit mut nettiin”, laulaa se-ja-se. Tällä kertaa nettiin laitetaan kidutusta norjalaisessa kauhupätkässä.

julkaistu 2010-07-12 / päivitetty 25.10. klo 11:11

KUVA 3

Kiertotie
Kiertotie 

KUVA 2

Kiertotie
Kiertotie 

KUVA 1

Kiertotie
Kiertotie 

Kiertotie

Ohjaus Severin Eskeland
Näyttelijät Marte Germaine Christensen, Sondre Krogtoft Larsen
Maa Norja
Pituus 74 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p5-5">5</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Michael Haneken Itävalta-trilogiassa television kylmä ruutu on tuhon suuri trivialisoija. Uutiskatsaukset muuntavat katastrofit toissijaiseksi tietovirraksi. Kuolema ja kärsimys ovat banaali siivu päivittäistä media-annostamme. Sensibiliteetin kadottua tapahtumien yksityiskohdat ovat jo kauan sitten muuttuneet toistensa kanssa vaihdettaviksi.

Norjalaisessa trillerissä Kiertotie (2009) ajatusta on päivitetty resonoimaan tosi-tv- ja paparazzikulttuurin kanssa, mistä kidutukselle omistettu nettiohjelma. Filmille tappaminen juontaa juurensa snuff-elokuviin. Toiminnan arkkitehdit taas ovat 60-luvulta peruskuvastoon takertunutta Mansonin perheen ideaa.

Juonessa norjalainen avopari on hakemassa halpaa viinaa Ruotsista, kun heidät johdetaan harhaan. Ilmapiiri on välittömästi sellainen, että jokainen vastaan tuleva hahmo on mukana leikissä, joka paljastetaan jo aloituskohtauksessa: paria ollaan houkuttelemassa kidutuskammioon, josta verityöt lähtevät nettiin kiertoon.

Kiduttava jengi on Teksasin moottorisahamurhista (1974). Sadisti on todellinen Leatherface, sillä hänet esitellään ensimmäisen kerran fetissisessä nahkanaamarissa. Kirveskin tulee uhkaavasti ovesta läpi, meinaa murskata naisen kallon, ja julkaisun lisämateriaalissa ohjaaja kekkuloi kirveen kanssa kuin Nicholson Hohdossa (1980).

Avoparin auto kasvaa koomiseksi ongelmapesäkkeeksi, elokuvan raajarikkoisuuden analogiaksi. ”Kiertotiellä” renkaat räjähtävät naulalankkuun. Ähelletään, tarvitaan työkaluja. Seuraa miehen harhailu ränsistyneelle huoltoasemalle. Avoparin erottaminen toisistaan on ainut keino luoda jännitystä. Kun mies tutkii, käy joku huohottamassa naisen niskaan, ja päinvastoin.

Säpsähdyksiä viljellään, kunnes kohdataan kiduttajat, juostaan kellarissa ja väistellään haulikon luoteja. Aivan lopuksi tuijotetaan syyllistävästi videokameraan, joka yhä mekaanisesti puskee kamaa nettiin. Katsoja tietenkin rinnastetaan snuffin tilaajaan — tässä ”sanoma”, arvelisin.

Kiertotiestä ei löydy yhtään omaperäistä tapahtumapaikkaa, hahmoa, äänimaiseman osaa, juonenkäännettä tai edes kuvanrajausta. Tekninen pätevyys — numeroiden mukaan maalattu jenkkifilmi — ei riitä, ellei solidaarisuuden nimissä halua hypettää pohjoismaalaista kauhua.

Johtoajatukseltaan samankaltainen My Little Eye (2002) onnistui paremmin ja Eli Rothin Hostelit (2005 & 2007) ovat viihdyttävämpiä.

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut FS Film. Julkaisu on teknisesti (kuvana 16:9 anamorfinen 2:35:1, äänenä 5.1 norja) kaikin puolin pätevä. Lisämateriaalia on paljon. Making of -dokumentteja ja sen johdannaisia on noin puolitoista tuntia. Lisäksi mukana on musiikkivideo, traileri, poistettuja kohtauksia ja kommenttiraita. Lisämateriaali on tekstitetty suomeksi kommenttiraitaa lukuun ottamatta.

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202