Kekseliäs kettu

Fantastic Mr. Fox (2009)

| DVD
  • 4

Wes Andersonin viehättävä stop-motion-animaatio perustuu Roald Dahlin lastenromaaniin.

julkaistu 2010-07-14 / päivitetty 05.04. klo 10:10

KUVA 4

Kekseliäs kettu
Kekseliäs kettu 

KUVA 3

Kekseliäs kettu
Kekseliäs kettu 

KUVA 2

Kekseliäs kettu
Kekseliäs kettu 

KUVA 1

Kekseliäs kettu
Kekseliäs kettu 

Kekseliäs kettu

Ohjaus Wes Anderson
Näyttelijät (ääninä) George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman, Bill Murray, Owen Wilson, Eric Chase Anderson, Michael Gambon, Willem Dafoe, Wallace Wolodarsky
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia
Pituus 89 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kekselias kettu poster

Wes Andersonin stop-motion-animaatio Kekseliäs kettu (2009) perustuu Roald Dahlin lastenromaaniin. Tunnelma on ohjaaja Andersonille tavaramerkillisesti kepeää koomisuutta melankolisella pohjavireellä. Ääninäyttelijöiden työskentely ja riemukas lavastus pitävät lipun korkealla tarinan hajanaisuudesta huolimatta.

Siirtymä live-elokuvasta stop-motion-animaatioon ei ole Andersonin kohdalla niin yllättävä, kuin saattaisi äkkiseltään ajatella. Jo aiemmissa elokuvissaan yksityiskohdille suurta huomiota osoittanut ohjaaja vie Viewmaster-nostalgiansa tässä yhteen päätepisteeseen ottamalla näyttelijät pois tieltä. Jälki on englantilaisen maaseudun oransseissa väreissä kylpevää ja pienoismallit paljastavat tarkoituksella luonteensa pienoismalleina, siis kaiken kaikkiaan varsin sydäntälämmittävää.

Ääninä osa vanhasta tukijoukosta on nytkin mukana: Bill Murray, Jason Schwartzman ja Owen Wilson ovat Anderson-faneille varmasti tuttuja. Nyt pääosassa on Geroge Clooney, joka on kokolailla täydellinen valinta ilkikurisen, kaksoiselämää elävän kettusankarin ääneksi. Päivällä kettu on kolumnisti, mutta yöllä perheellinen mies hiipii siideri- ja kanavarkaisiin.

Meryl Streep, Michael Gambon ja Willem Dafoen lisäävät elokuvaan enemmän kuin pelkän mainosarvonsa. Myös eläinnukkejen kasvoista on saatu tavanomaista ilmeikkäämpiä. Stop-motionille epätavallisesti Anderson käyttääkin paljon erikoislähikuvaa hahmoistaan.

Huumori on hyvän lastenkirjan henkisesti ystävällistä ja näppärää, ja selvästi enemmän ruumiilliseen tilannekomiikkaan kuin suosittuihin metaviittauksiin perustuvaa. Parhaimmillaan animaatio on päästessään kunnolla irrottelemaan luonteikkaissa lavasteissaan, kun ääninäyttelijätkin ovat hyvin läsnä.

Andersonilla on kyky löytää lähes olemattomasta olemisesta, yleensä juuri rikkaiden ja tyytymättömien lorvailijoiden elämästä hetkiä, joilla on laajempaa eksistentiaalista merkitystä. Nyt ohjaaja tuntuu jopa yliyrittävän, kun tasaisin väliajoin hiljennytään kiivaan vauhdin keskeltä jonkin vakavan ihmisyyttä koskevan aiheen pariin.

Oivaltavia hetkiä mahtuu onneksi mukaan: etenkin kuolleen katurotan koruton laskeminen viemäriveden vietäväksi ja ketun kohtaaminen pelkäämänsä eläimen, suden kanssa. Horisontissa siintävän suden näkemisessä merkityksen palat loksahtavat kohdalleen ketun elämässä, maailmaan syntyy mieli.

Kerronta jolkottaa niin sulavasti eteenpäin, että kokonaisuudesta on välillä vaikea saada otetta. Vilpittömän oloisia huippuhetkiä on onneksi paljon. Kekseliäs kettu onkin kuin kokoelma hauskoja lyhytelokuvia.

DVD: 1.85:1-laajakuvan ainoa vika on lievä pehmeys, se on muuten pakkausvirheetön ja formaattinsa huippua. Ainoastaan englanninkielinen Dolby Digital 5.1 -ääniraita on hyvää peruslaatua.

Lisämateriaaleina kiinnostavia, joskin siirappisia katsauksia taustoihin (8 min) ja ääninauhoitusten epätavalliseen tekotapaan (6 min) sekä opastusvideo (2 min) elokuvassa pelattavasta “Iskupallosta”. Levyssä on lisämahdollisuus elokuvan siirtämiseen esimerkiksi mobiililaitteeseen tietokoneen kautta. Prosessi vaatii hieman ärsyttävästi uusimpien DRM-suojausliitännäisten päivittämistä tietokoneeseen.

Teksti: © 2010 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202