Eletään 1850-luvun alkua Koutokeinon piskuisessa saamelaiskylässä Norjan Lapissa. Ahne viinavouti pitää yhteisöä hallussaan alkoholin avulla.
Saamelaisten historia epäkohtineen on vaiettu aihe Pohjoismaissa. Suurille yleisöille suunnatuissa elokuvissa aihetta on vältelty; tarinat alkuperäiskansojen kokemasta sorrosta ja kärsimyksestä on haluttu pitää valtameren takana Amerikassa. On vaikeaa ajatella, että samanlaisia tarinoita löytyy Pohjoismaistakin. Elokuvassa Kautokeinon kapina (2008, Norja, Ruotsi, Tanska) saamelaissyntyinen ohjaaja Nils Gaup kertoo niistä yhden.
Eletään 1850-luvun alkua Koutokeinon piskuisessa saamelaiskylässä Norjan Lapissa. Ahne viinavouti (Mikael Persbrandt) pitää yhteisöä hallussaan alkoholin avulla ja on saanut monet saamelaismiehet velkaantumaan pahoin. Viinan kirot uhkaavat yhteisön perinteistä elämäntapaa ja monien perheiden toimeentuloa.
Samaan aikaan karismaattisen saarnaajan, Lars Levi Laestadiuksen, opit herättävät vastakaikua erityisesti talonpoikaisyhteisöissä, joissa paloviina tehnyt tuhojaan. Laestadiusta kuullessaan voimakastahtoinen Elen (Anni-Kristiina Juuso) innostuu herätysliikkeen opeista, ja alkaa saarnata niitä kotikylässään. Niistä löytyy apu niin oman miehen kuin muidenkin kyläläisten juomaongelmiin.
Raittiutta suosivan herätysliikkeen noususta eivät kuitenkaan innostu kylää vallassaan pitävät pastori (Bjørn Sundquist) ja kyläkaupassaan anniskeleva viinavouti. Kun saamelaiset liikkeen myötä alkavat karttaa sekä kirkkoa että kauppaa, päättävät miehet erottaa nimismiehen ja ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Joukko saamelaismiehiä vangitaan perusteettomasti; vapauttamisen ehdoksi asetetaan herätyskokousten lopettaminen ja saamelaisyhteisön paluu takaisin kirkon huomaan.
Vangittujen joukossa on myös Elenin mies Mathis (Aslat Matthe Gaup), joita ilman naisten on mahdotonta huolehtia perheille elintärkeistä porotokista. Epätoivoisessa tilanteessa seurakuntalaiset hakevat piispan apua korruptoituneen pastorin ja vallanhimoisen nimismiehen vastustamiseen. Piispan onnistuukin järjestää vangituille oikeudenkäynti, joka ei kuitenkaan takaa oikeutta asianomaisille. Alasajettuina, kaltoinkohdeltuina ja epätoivoisina, joukko saamelaisia nousee Elenin ja hänen lankonsa Aslakin (Mikkel Gaup) johdolla kapinaan.
Koutokeinon väkivaltaiset tapahtumat ovat olleet saamelaisille vaiettu, häpeällinen osa historiaa, joista kertoessaan Gaup sortuu ylivarovaisuuteen. Draamaa on lähdetty rakentamaan yksinkertaistamalla saamelaiset ylväiksi, mädän järjestelmän viattomiksi uhreiksi, kun norjalaisia taas demonisoidaan liiankin kanssa. Elokuvan ajoittaista paatoksellisuutta olisi voinut välttää antamalla vahvan tarinan tapahtumien puhua puolestaan. Kärjistetty vastakohtaistaminen tuntuu naiivilta ratkaisulta, samoin kuin lopun yliampuva kansallishengen vuodatus.
Yllämainitut vähemmistökansan vaiheista kertovalle elokuvalle tyypilliset heikkoudet ovat kuitenkin melko pieni tekijä elokuvan kokonaisuudessa. Kyseessä on pohjoismaalaisittain kunnianhimoinen tuotanto: pitkälti saameksi puhuttu epookkielokuva, jossa herkutellaan Lapin jylhillä maisemilla. Elokuvaan on löytynyt monia hienoja saamelaisnäyttelijöitä, joista keskeisimmän roolityön tekee suomalainen Juuso. Myös elokuvan aihe on tärkeä ja mielenkiintoinen, koska se valottaa aikaisemmin pimentoon jääneitä historiallisia tapahtumia. Heikkouksistaan huolimatta se on komea ja sujuvasti kulkeva elokuva.
DVD:llä olisi tarjolla paljon mielenkiintoista lisämateriaalia, muun muassa elokuvan tapahtumien historiallista taustaa laajemmin valottava pienoisdokumentti, mutta tekstitysten puuttuminen norjankielisistä ekstroista venytti ainakin allekirjoittaneen kouluruotsin äärirajoilleen. Kuvanlaadussakin olisi pientä parantamisen varaa, sillä se ei aina pysy komeiden maisemien vauhdissa.
DVD:n kuvaformaatti anamorfinen widescreen 16:9. Ääniraitoina Dolby Digital ja DTS 5.1.
Teksti © 2008 Maria Koistinen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA