Katseeseen kätketty

El secreto de sus ojos (2009)

| DVD
  • 3

Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin hieman yllättäen voittanut varmaotteinen laatujännäri.

julkaistu 2010-08-25 / päivitetty 27.10. klo 09:09

KUVA 4

Soledad Villamil ja Ricardo Darín
Soledad Villamil ja Ricardo Darín 

KUVA 3

Soledad Villamil
Soledad Villamil 

KUVA 2

Ricardo Darín ja Pablo Rago
Ricardo Darín ja Pablo Rago 

KUVA 1

Ricardo Darín
Ricardo Darín 

Katseeseen kätketty

Ohjaus Juan José Campanella
Näyttelijät Ricardo Darín, Soledad Villamil, Pablo Rago, Javier Godino, Guillermo Francella
Maa Argentiina
Pituus 131 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

sus ojos poster

Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin Michael Haneken ja Jacques Audiardin nenien edestä napannut Katseeseen kätketty (2009) on argentiinalaisohjaaja Juan José Campanellalta varmaotteinen laatujännäri, jonka kehystarina muistoista ja katumuksesta summataan lopussa pinnallisesti.

Vuonna 1974 rikosoikeuden asianajaja Benjamín Espósiton (Ricardo Darín) kokemus nuoren naisen raiskausmurhatapauksesta on niin vakava, että ratkaisematta jäänyt rikos vaivaa häntä vielä 30 vuotta myöhemmin eläkeiässä. Kehystarinassa menneisyyden tapahtumat aukeavat sirpaleittain, kun Espósito yrittää kirjoittaa aiheesta romaania haastatellen samalla tapauksen parissa työskennelleitä, etenkin entistä esimiestään ja rakkauden kohdetta, tuomari Irene Hastingsia (Soledad Villamil).

Campanella kertoo tarinaa verkkaisesti ja hyvällä itseluottamuksella. Aikarakenteen käyttö ei ole mutkikasta tai väkinäistä. Aiheistoa ei ole tarvinnut ylidramatisoida, kun elokuvaa elävöitetään hypyillä ajanjaksosta toiseen. Kehyksessä päähenkilö pohtii elämäänsä, vuonna -74 ratkotaan murhamysteeriä.

Kuvaus- ja leikkaustyyliltään Katseeseen kätketty kytkeytyy europerinteesen, rytmi on rauhallinen ja kuvien voimaan luotetaan. Niin kannattaakin, Félix Montin kuvat ovat ajattomia ja näyttelijöiden kasvoja uskalletaan hyödyntää. Elokuvan hieno äänisuunnittelu ansaitsee myös maininnan. Pääosissa Ricardo Darín ja Soledad Villamil onnistuvat välittämään vaikutelman yhteisestä menneisyydestä nykyisyydessä ja romanttisesta jännityksestä menneisyydessä.

Espósiton kirjailijanlahjat tai niiden puute kytketään välillä sentimentaalisiin takaumiin, mutta kokonaan niillä ei voi selittää käsikirjoituksen taipumusta kuluneisiin ratkaisuihin. Monet kohtaukset on ylikirjoitettu ja ne tuntuvat sopimattoman kirjallisilta tai kliseisiltä. Itse murhamysteeri on yllätyksetön, niin myös menetetyn rakkauden kuvaus. Sivuosahahmotkin ovat stereotyyppisiä: konna, kusipää pomo, vaimonsa menettänyt menneisyyteen juuttunut aviomies ja juoppo oikeudenavustaja kaveri.

Puutteet Eduardo Sacherin romaanin pohjalta tehdyssä käsikirjoituksessa (Campanella) eivät kuitenkaan ole kovin vakavia ennen viimeistä kolmannesta, joka vääntää ruuvia paljastuksissa ja juonenkäänteissä. Loppuratkaisu on karkea, jopa epäselvästi dramatisoitu ja rikkoo elokuvan muuten realismiin suuntaavaa tyyliä.

Jokainen tulee panemaan merkille avainkohtauksen jalkapallostadionilla. Lentokoneotoksesta saumatta katsomon tasolle ja käsivaraan, siitä pian intensiiviseen takaa-ajoon stadionin käytäville siirtyvä yhtenäiseltä vaikuttava otos on hienoa teknistä ja tarkkaan koreografioitua elokuvantekoa. Kohtauksessa syntyy elokuvan kielelle ominainen illuusio täydellisestä vapaudesta ja sielläolosta.

DVD: Sandrew Metronomen julkaisun -anamorfinen laajakuva on matalassa alaistuksessa pehmeähkö ja kohiseva, muuten erittäin tasokas. 5.1 Dolby Digital ääniraidassa on hyvä erottelukyky ja tasapaino. Levyllä elokuvan traileri.

Teksti: © 2010 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202