Kärpänen

The Fly (1958)

| DVD
  • 3

Vuonna 1958 valmistunut Kärpänen on kertomus tiedemiehestä, joka alkaa epäonnistuneen kokeen seurauksena muuttua vähitellen kärpäseksi. Kurt Neumannin alkuperäisversio on jäänyt vuosien saatossa täyde…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-09 / päivitetty 12.07. klo 18:06

KUVA 2

Kärpänen
Kärpänen 

KUVA 1

Kärpänen
Kärpänen 

Kärpänen

Ohjaus Kurt Neumann
Näyttelijät Al Hedeson, Patricia Owens, Vincent Price, Charles Herbert, Herbert Marshall
Maa Yhdysvallat
Pituus 90 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1958 Twentieth Century Fox.
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Toisen maailmansodan päättymisen myötä amerikkalainen kauhuelokuva koki ensimmäisen muodonmuutoksensa. Perinteiset hirviögalleriat saivat jäädä vähitellen taka-alalle genren alkaessa sekoittua entistä enemmän science fictionin kanssa. Avaruusoliot hyökkäsivät maahan, eläin- ja ihmismutaatiot mellastivat milloin missäkin ja yleisesti ottaen meno valkokankaalla oli huomattavasti synkempää kuin Universalin hirviögallerioissa. 1950-luvun tieteiskauhistelu synnytti monia klassikkoelokuvia, joista kuuluisimpien joukkoon lukeutuu pian elokuvan ensi-illan jälkeen itsemurhan tehneen veteraaniohjaaja Kurt Neumannin Kärpänen.

Elokuva alkaa sähköisesti. Teollisuushallin yövartija törmää kierroksellaan nuoreen naiseen, joka on juuri murhannut miehen painepuristimessa. Pian puhelin soi yhtiön omistajan (Vincent Price) kotona niin salaperäisen naisen kuin yövartijankin ilmoittaessa hänelle tapahtuneesta. Nainen paljastuu yhtiön omistajan kälyksi ja ruumis tämän veljeksi, mutta ensi alkuun koko tapahtumaketju tuntuu suurelta arvoitukselta. Lopulta murhasta syytetty nainen päättää kuitenkin kertoa tekonsa syyt, jotka ovat uskomattomammat kuin mitä kuvitella saattaa.

Elokuvan alkuperäistarina ilmestyi alun perin novellina Playboy-lehdessä vuonna 1957, joten takeet sen menestymisestä eivät olleet etukäteen selvillä. Mutta koska ihmisiä paitsi kiehtoi, myös kammoksutti tekniikan valtavan nopea kehittyminen, muodostui Kärpäsestä tuotantoyhtiönsä 20th Century Foxin yksi suurimmista menestyksistä vuonna 1958. Elokuvalle tehtiin todella laimea jatko-osa vuotta myöhemmin ja uudelleen aiheeseen tartuttiin David Cronenbergin toimesta vuonna 1986, jolloin tarinan uusintafilmatisointi valmistui. Cronenbergin astetta raadollisempi Kärpänen (1986) lukeutuu ohjaajan tunnetuimpiin ja ylistetyimpiin teoksiin.

Kurt Neumannin alkuperäisversion menestys ei ole ihme, sillä elokuva on täysin katselukelpoinen vielä nykyäänkin. Sen valttikortteja ovat laadukkaat näyttelijäsuoritukset, kauttaaltaan hillitty toteutus ja onnistuneet erikoistehosteet, joista puuttuu tyystin vanhoille elokuville tuttu, hellyttävä kömpelyys. Mielenkiintoisen tarinan henkilöitä olisi voinut ehkä kehittää hieman enemmän, mutta toisaalta se olisi turhaan pitkittänyt elokuvan kestoa, joka puolestaan ei olisi moista kestänyt. Pakollisia yleismaailmallisia ajatuksia teleportaation eduista ja haitoista tarina luonnollisesti sisältää, mutta onneksi ei kuitenkaan liikaa, joten latteudet vältetään tälläkin saralla. Todellista tyhjäkäyntiä ei ilmene missään vaiheessa ja elokuva huipentuu tavalla, joka jää pitkäksi aikaa katsojan mieleen.

Elokuvan tunnetuin nimi on Vincent Price, joka tekee tavoilleen uskollisena laatutyötä murhatun tiedemiehen veljenä. Keskeisimmiksi hahmoiksi asettuvat tiedemies André Delembrea esittävä Al Hedison sekä hänen vaimoaan Hélènea näyttelevä Patricia Owens. Kumpikin suoriutuu roolistaan kiitettävästi, joskin ensin mainitun hahmo jää tärkeydestään huolimatta hivenen ohueksi. Yllättävää kyllä, Neumann onnistuu ohjaamaan myös heidän poikaansa esittävää Charles Herbertiäkin kiitettävästi, yleensähän lapsinäyttelijät muodostuvat tällaisissa elokuvissa pelkästään rasitteiksi.

Kurt Neumannin Kärpänen on arvokkaasti vanhentunut tieteiskauhistelu, joka allekirjoittaneen mielestä pesee Cronenbergin uusintafilmatisoinnin mennen tullen. Vuosikymmenensä parhaimmistoa se ei ole, mutta pätevää keskitasoa kuitenkin ja hyvä elokuva aloittaa lajityypin klassikoihin tutustuminen.

Dvd: FS Filmin jakelema elokuva on osa 20th Century Fox Classics –sarjaa ja on tekniikaltaan yllättävän hyvälaatuinen. CinemaScope-kuva (2.35:1) on anamorfisessa muodossa eikä hienoista pehmeyttä ja kuvakohinaa lukuun ottamatta kuvan laadussa ole valittamista. Etukaiuttimiin keskittyvä ääniraita (Dolby Digital 4.0) on laadukas sekin. Sen sijaan lisämateriaalit ovat naurettavat, sillä ainoastaan alkuperäistraileri on saatu ujutettua mukaan.

teksti: © 2006 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202