Karanteeni

Quarantine (2008)

| DVD
  • 1

Outo infektio leviää kerrostalossa espanjalaisen kauhuelokuvan hätäisessä uusintaversiossa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-04-23 / päivitetty 07.08. klo 18:06

KUVA 4

Marin Hinkle ja Joey King
Marin Hinkle ja Joey King 

KUVA 3

Elaine Kagan ja Jay Hernandez
Elaine Kagan ja Jay Hernandez 

KUVA 2

Jennifer Carpenter
Jennifer Carpenter 

KUVA 1

Columbus Short, Johnathon Schaech ja Jay Hernandez
Columbus Short, Johnathon Schaech ja Jay Hernandez 

Karanteeni

Ohjaus John Erick Dowdle
Näyttelijät Jennifer Carpenter, Steve Harris, Jay Hernandez, Johnathon Schaech
Maa Yhdysvallat
Pituus 86 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Andale Pictures, Screen Gems, Vertigo Entertainment ja Sony Pictures Entertainment
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Karanteeni

“On March 11th 2008, the government sealed off an apartment complex in Los Angeles. The residents were never seen again. No details. No witnesses. No evidence. Until now.”

Reilu vuosi sitten sai meillä ensi-iltansa espanjalaisten Jaume Balaguerón ja Paco Plazan ohjaama [REC]. Blair Witch Projectilta kuvaustyylinsä ja zombie-elokuvilta aiheensa lainannut kauhuelokuva nousi erääksi ilmestymisvuotensa virkistävimmistä yllätyksistä. Tehokas pätkä ei jäänyt Hollywood-pomoiltakaan huomaamatta, ja sen sijaan, että espanjankielinen originaali olisi viety Atlantin yli, päättivät jenkit tuottaa elokuvasta oman versionsa. Tästä projektista muotoutui Karanteeni-niminen päivitys (Quarantine), joka seuraa alkuperäistä orjallisesti alusta loppuun vain hiuksenhienoin muutoksin.

[REC]:n nähneille tarina on tuttu. Kameramies Scott (Steve Harris) ja hehkeä juontaja Angela (Jennifer Carpenter) kuvaavat palomiesten arkea öisellä asemalla. Väsynyt huulenheitto ja rento koripalloilu katkeavat, kun hälytyskellot pärähtävät soimaan ja Scott ja Angela hyppäävät kutsuun vastanneen paloauton kyytiin. Perillä paljastuu, että hälytys on tullut kerrostaloasunnosta, jonka vanha naisasukas on saanut jonkinlaisen sairaskohtauksen. Nainen löytyy asunnostaan kuola valuen, ja pian hän on jo hyökännyt yhden palomiehen kaulaan hampaat ojossa. Vesikauhua muistuttava epidemia leviää nopeasti kerrostalorapussa samalla kun kaikki ulospääsytiet on tukittu ulkoapäin tartuntavaaran pelossa.

Karanteeni on muotonsa puolesta taannoisen Cloverfieldin kaltaisten teosten lähisukulainen. Se on kuvattu täysin käsivaralta “aitoa” kuvamateriaalia imitoiden. Kamera siis heiluu ja tärisee elokuvan hahmojen käsissä fyysisenä objektina, eikä vain ikkunana sen esittämään maailmaan. Fyysisyys konkretisoituu mm. hahmojen törmäillessä kameraan, ja käytetäänpä sitä myös pahoinpitelyn välineenä infektion saaneita mukiloidessa.

Oikein käytettynä trendikäs reality-kerronta puree, mutta pahimmillaan lopputulos on usein sekavaa heilumista. Erityisesti teatterissa esim. aiemmin mainittu Cloverfield aiheutti monelle pahaa oloa edestakaisin veivaavan kameransa vuoksi. Mutta vaikka katsojan toleranssi tekniikkaa kohtaan olisikin kohentunut, on sen funktio elokuvassa silti kyseenalainen. Monet näkevät käsivarakuvauksen ja dokumentaarisen kuvatyylin halpana kikkana, jolla tehostaa helppoa säikyttelyä – jonakin, mihin alkuperäinen [REC]-elokuvakin paikoin sortui.

Koska Karanteeni on kuva kuvalta -remake, on tekijöiden ratkaisuja kai jossain määrin turha kritisoida. Pohjateksti sanelee säännöt, joiden mukaan elokuva kohtaus kohtaukselta etenee. Mitään omaa leimaansa nuori ohjaaja John Erick Dowdle ei teokseen saa, ja vaikka näennäisesti tyyli on identtinen alkuperäisen kanssa, loistaa hyytävä tunnelma poissaolollaan. Osasyy on varmasti karismattomissa näyttelijöissä sekä parissa turhan tutussa naamataulussa – tällaisessa elokuvassa ei oikeasti halua törmätä “siihen tyyppiin Ally McBealista“. Toisaalta myös monet alkuperäisteoksen kylmäävimmistä kohtauksista tuntuvat Dowdlen käsittelyssä vesitetyiltä, vaikka syynä saattaa myös osaltaan olla juonen tuttuus. Elokuvan viimeinen näytös jää lopulta valitettavan kauas Balaguerón ja Plazan maalaamasta intensiivisestä terrorista.

Alkuperäisversiota orjallisesti seuraava Karanteeni on jo konseptina niin turha, etten ihmettele että Suomessa teatteriensi-illasta luovuttiin ja DVD-julkaisukin tuli vähin äänin. Kun tekstityksiä osataan täällä pohjolassa lukea, olisi järjetöntä suositella kenellekään halpaa kopiota mainiosta elokuvasta vain siksi, että kieli on tutumpi. Vuokratkaa tai ostakaa se alkuperäinen, siinä on tyylikkäämpi kansikin.

DVD: Sony Picturesin DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 1.85:1 -laajakuva, ja ääniraidan virkaa toimittaa Dolby Digital 5.1.

Ekstroina levyllä on muutama lyhyt dokumentti. Locked in: The Making of Quarantine on perinteinen 10-minuuttinen dokkari elokuvan tekemisestä. Pätkä ei ole järin informatiivinen, mutta murtaa ainakin tehokkaasti mielikuvat tämän tyylisen elokuvan tekemisen “helppoudesta” – kuvaustilanteessa kun kameraa ja johtoa juoksee ympäriinsä valtavan hahmokavalkadin keskellä, ja otokset ovat usein minuuttien mittaisia. Huomionarvoista on myös se, ettei alkuperäistä [REC]-elokuvaa mainita sanallakaan. Dressing the Infected puolestaan kertoo Robert Hallin elokuvaa varten tekemästä maskeerauksesta erilaisine ihoproteeseineen. Anatomy of a Stunt kuvaa lyhyesti yhden stuntin tekoprosessin. Lisäksi mukana on läjä elokuvatrailereita sekä ohjaaja/käsikirjoittaja John Erick Dowdlen ja tuottaja/käsikirjoittaja Drew Dowdlen kommenttiraita.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202