Kandidaatti

The Contender (2000)

| DVD
  • 4

Otteessaan pitävä loistava poliittinen trilleri kuvaa epämääräisen menneisyyden omaavaa naispoliitikkoa pahojen miesten maailmassa.

julkaistu 2009-01-20 / päivitetty 03.01. klo 13:01

KUVA 3

Jeff Bridges esittää presidenttiä
Jeff Bridges esittää presidenttiä 

KUVA 2

Christian Slater
Christian Slater 

KUVA 1

Joan Allen ruuvipenkissä
Joan Allen ruuvipenkissä 

Kandidaatti

Ohjaus Rod Lurie
Näyttelijät Joan Allen, Jeff Bridges, Gary Oldman, Sam Elliot
Maa Yhdysvallat / Ranska
Pituus 126 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Battleground Productions, Cinecontender, Cinerenta Medienbeteiligungs KG ja SE8 Group
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p5-5">5</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kunnolliset poliittiset trillerit tuntuvat olevan katoava taiteenlaji. Ainakin kunnolliset sellaiset. 50-luvulla vaatimattomasti alkanut genre kasvoi suosituksi ja poliittisesti vaikutusvaltaiseksikin 60- ja 70-luvuilla, lähinnä sellaisten elokuvien myötä kuin The Candidate, All the Presidents Men ja The Parallax View. 90-luvulla tämä genre on alistettu lähinnä parodioivien komedioiden, vaikkakin hyvien sellaisten alle. Niinpä odotinkin innokkaasti Rod Lurien uusinta elokuvaa Kandidaatti (The Contender, 2000 USA, Ranska). Lurie on vahvasti poliittisen maailman keskellä kasvanut elokuvantekijä, joka on alalla suhteellisen uusi nimi. The Contender on hänen kolmas elokuvansa, kolmas poliittinen trilleri. The Contender täyttää todennäköisesti kaikki odotukset, mitä tällaiselle elokuvalle voi asettaa: se kertoo otteessaan pitävän valtapoliittisen tarinan, jonka keskellä toimivat hyvin kirjoitetut henkilöhahmot, joita taas tulkitsee mahdollisimman vahvat näyttelijät.

Jälleen kerran pääsemme siis kurkistamaan ainakin amerikkalaisten mielestä kiehtovaan paikkaan, Valkoiseen taloon. Tarina alkaa kohtauksella, jossa Amerikan varapresidentti kuolee auto-onnettomuudessa. Tämä jättää istuvan presidentin Jackson Evansin (Jeff Bridges, The Big Lebowski) tiukan paikan eteen: kenestä uusi varapresidentti? Evans on jo toisella kaudellaan, ja näin on hänen aikansa miettiä, millä saisi nimensä jäämään entistä vankemmin historiankirjoihin. Niinpä hän nimittää varapresidentin virkaan naisen, Laine Hansonin (Joan Allen, Kohtalokas laukaus), joka tietenkin herättää keskustelua poliittisessa maailmassa, ja sen ulkopuolellakin. Sheldon Runyon (Gary Oldman, Dracula) nimitetään varapresidentin vahvistuksen tekevän lautakunnan johtoon. Lautakunnan tehtävänä on perinteisesti katsastaa ehdokkaan kelpoisuus em. virkaan. Presidentti Evans uskoo varapresidentin tenttaamisen olevan pelkää rutiinia ja näin ollen läpihuutojuttu. Vahvistustilaisuudet saavat kuitenkin radikaalin käänteen, kun julkisuuteen tulee tieto Laine Hansonin värikkäästä seksuaalisesta menneisyydestä: hän on ilmeisesti harrastanut ryhmäseksiä yliopisto-aikoinaan. Alun perinkin toisen ehdokkaan kannalla oleva Runyon tekee nyt mitä tahansa, jotta saisi tuhottua Hansonin nousujohteisen poliittisen uran.

The Contender ei sinänsä tuo genreen mitään uutta. Se luottaa edelleen vallanhimoisiin päämääriin, likaisiin yksityiskohtiin ja henkilöhahmojen väliseen jännitteeseen. Miksi muuttaa vanha, hyväksi todettu kaava? Tälläkin kerralla se nimittäin toimii, poikkeuksellisen hyvin vieläpä. Virtaviivainen, mutta moniulotteinen juoni sai ainakin allekirjoittaneen vääntelehtimään tuolillaan odottaessaan osapuolien seuraavia siirtoja.

Ainoana miinuksena tässä muuten hienossa elokuvassa on eräs turha sivujuoni, tai enemmänkin henkilö, nimittäin nuori naisreportteri, joka yrittää selvittää totuutta varapresidentin kuolemasta. Jos elokuvalla olisi tarpeeksi aikaa keskittyä häneen, sivujuonesta olisi voinut tulla kiinnostavakin, mutta tällä kertaa sitä aikaa ei ole, sillä elokuva venyy jo tällaisenaan reipas kaksituntiseksi. Niinpä sivujuoni jää hyvin pinnalliseksi ja turhan oloiseksi. Hyvin kirjoitetun elokuvan nautittavuutta lisää entisestään hyvät näyttelijät, jotka yleensäkin ovat tällaisten elokuvien kantava voima.

Hyvin kirjoitetut henkilöhahmot tarvitsevat vahvoja näyttelijöitä. Jeff Bridgesin voisi hyvällä omallatunnolla katsoa kuuluvaan em. luokkaan, ja tälläkin kertaa hän onnistuu vakuuttamaan presidentin roolissa. Hän tuo hahmoonsa tarvittavan määrän älykkyyttä, rentoutta ja huumoriakin, sopivassa suhteessa tietenkin. Joan Allen selviytyy myös ensimmäisestä “suuresta” roolistaan hienosti, luomalla tiukan, mutta inhimillisen kuvan naisesta, joka joutuu ilkeiden juorujen maalitauluksi. Todellisena helmenä näyttelijöistä nousee esille Gary Oldman. Hän esittää vanhoillista poliitikkoa, joka ajaa häikäilemättömän vähäeleisesti omaa asiaansa silläkin uhalla, että saa itse maistaa katkeraa lääkettään. Tuntuu jälleen omituiselta, että Oscar-akatemia jättää hänen loistavan roolityönsä huomiotta.

Sivuosissa nähdään erilaisia, mutta varsin päteviä näyttelijöitä, kuten Christian Slater (Kova sade) nuorena kongressin edustajana, ja Sam Elliot (The Big Lebowski) presidentin oikeana kätenä.

Kaiken kaikkiaan The Contender on kovaksi keitetty, älykkäästi käsikirjoitettu trilleri, joka takuuvarmasti vetoaa tämän genren ystäviin. Toisaalta, jos katsoja ei ole menneisyydessä nauttinut suunnattomasti tämän kaltaisista elokuvista, ei hänen kannata tälläkään kertaa odottaa suurta elämystä.

DVD: The Contender kannattaa ehdottomasti yrittää vuokrata DVD:nä, sillä bonus materiaaleista löytyy mielenkiintoista katsottavaa, mm. hyvin tehty making of-dokumentti, poliittisten trillereiden historiikki (dokumentin muodossa), ja poikkeuksellisen syväluotaava poistettujen kohtausten kooste.

teksti: © 2002 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202