2012

2012 (2009)

| Blu-ray
  • 2

Roland Emmerich on tehnyt maailman kaikkien aikojen suurimman katastrofi-elokuvan.

julkaistu 2010-03-18 / päivitetty 27.10. klo 14:02

KUVA 4

Los Angeles vajoaa mereen
Los Angeles vajoaa mereen 

KUVA 3

Amanda Peet ja John Cusack
Amanda Peet ja John Cusack 

KUVA 2

Morgan Lily ja John Cusack
Morgan Lily ja John Cusack 

KUVA 1

Pako Los Angelesista lentokoneella
Pako Los Angelesista lentokoneella 

2012

Ohjaus Roland Emmerich
Näyttelijät John Cusack, Amanda Peet, Chiwetel Ejiofor, Oliver Platt, Woody Harrelson, Danny Glover
Maa Yhdysvallat / Kanada
Pituus 158 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Columbia Pictures, Centropolis Entertainment, Farewell Productions, The Mark Gordon Company ja Sony Pictures Entertainment
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p5-5">5</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Länsi-Saksassa syntynyt ja elokuva-alan koulutuksensa saanut elokuva-ohjaaja Roland Emmerich on ottanut asiakseen tehtailla maailman kaikkien aikojen suurimman elokuvan – ainakin puitteiltaan. Ei sinänsä, etteivätkö edelliset yrityksetkään olleet hyviä, esim. Independence Day (1996) ja The Day After Tomorrow (2004) olivat typerryttävän mahtipontisia elokuvia, joissa vain isoin oli kyllin isoa.

Hyvistä aikaisemmista yrityksistä huolimatta 2012 jättää varjoonsa Emmerichin edelliset elokuvat, vaikka erityisen laadukkaasta tekeleestä ei ole kyse nytkään. Aina on kuitenkin kiinnostavaa katsella, kun luvassa on maailmanloppu. Ja siitähän tässä on kysymys.

Enää ei tyydytä kaupunkien paloon, tai ikiroutaan, vaan nyt on kysymys maailmanlopusta. Chiwetel Ejiofor esittää tiedemiestä, joka saa käsiinsä ehkä kaikkien aikojen ikävimmän uutisraportin: maan kuoren alla kuplii ja kiehuu, joka erinäisten laskelmien mukaan tarkoittaa sitä, että ihmiskunta tulee tapaamaan Luojansa vuonna 2012. Tämä samainen raportti kiikutetaan Amerikan presidentille (Danny Glover) ja hänen neuvonantajalleen Carl Anheuserille (Oliver Platt), jonka jälkeen isot rattaat alkavat pyöriä. Ennätysnopeassa ajassa laitetaan liikkeelle ennätyksellisen suuri rakennusprojekti, jonka toivotaan pelastavan edes muutama ihminen kaaoksen keskeltä.

Kaukana presidentin ja vaikutusvaltaisten tiede-ja business-miesten kabineteista elelee Jackson Curtis (John Cusack), epäonnistunut kirjailija, jonka lomamatka hänen kahden lapsensa kanssa keskeytyy, kun armeija miehittää Yellowstonen luonnonpuiston. Jackson törmää matkallaan samoilla seuduilla liikuskelevaan sekopäiseen salaliittoteoreetikkoon Charlie Frostiin (Woody Harrelson), joka koettaa selittää Jacksonille, että maailma on saamassa pian loppunsa. Jackson nauraa höperön oloiselle teorialle, mutta kun pian maa alkaa järistä ja halkeilla, Jackson alkaa uskoa, että Charlie saattoi sittenkin olla oikeilla jäljillä.

Luvassa on uskomaton määrä rytisevää toimintaa, huikeita erikoisefektejä ja maailmanlopun kuvastoa. Kansalliset symbolit sortuvat ja kirkot murtuvat. Vedenpaisumuksen mukana menevät niin paavi kuin Dalai-lamakin. Ihmiset rukoilevat yhdessä, mutta turhaan. Käsittämättömän katastrofin kohdatessa ihmisissä korostuvat heidän parhaat ja huonoimmat puolensa, ja näistä molemmista puolista näemme useita ääripää esimerkkejä läpi elokuvan. Harmaata aluetta ei taaskaan ole. Pahinta ovat venäläiset miljardöörit autoinensa ja lentokoneinensa, heitä ei kiinnosta mikään. Parasta on – yllätys yllätys – amerikkalaiset ja Amerikan presidentti, joka kieltäytyy pakenemasta, vaikka mahdollisuus olisi, vaan viimeisillä voimillaan hän auttaa kuolevia lapsia hätäleirissä Valkoisen talon pihalla. Emmerichillä olisi jälleen ollut mahdollisuus sanoa edes jotain jostain, mutta ei – tämä on taas ideologialtaan tätä samaa kuraa kuin hänen edellisetkin Amerikan palvontansa.

Kovan luokan näyttelijäkaarti on saatu kokoon rahan voimalla. John Cusack, Chiwetel Ejiofor, Danny Glover ja Oliver Platt ovat hyviä näyttelijöitä, jotka eivät voi materiaalille mitään, mutta joutuvat silti ottamaan homman tosissaan (paitsi ehkä Cusack, jolla näyttää olevan hauskaa). Elokuvan suurin väriläiskä on Woody Harrelsonin esittämä hörhö Charlie Frost, josta Harrelson ottaa todellakin kaiken irti. Hänen vimmalleen on pakko hymyillä.

2012 on täysin idioottimaista ja epäuskottavaa hömppätoimintaa, jonka unohtaa heti, kun popcornit on syöty. Sen toimintakohtaukset ovat näyttäviä, mutta täysin epäuskottavia ja naurettavia. Koko hauskuuden mittakaava on niin älytön, että sitä katsellessa tulee vain pyöriteltyä päätä suu auki. Viihdyttävää, jos tällaisesta vyörytysviihteestä pitää, onnetonta kuraa, jos vaatii elokuviltaan edes jonkinlaista sisältöä. Ja suurin osahan nimenomaan pitää vyörytysviihteestä. Ja nyt sitä todellakin on tarjolla.

Blu-Ray: Elokuvasta voi olla montaa mieltä, mutta Sonyn Blu-ray-julkaisu on jälleen täydellisyyttä hipova. Tekniseltä puolelta ei löydy muuta kuin kiiteltävää: 2.40:1 anamorfinen laajakuva on moitteeton ja ääniraita, DTS HD, on yhtä jykevä kuin elokuvan erikoistehosteetkin.

Lisämateriaalia on runsaasti: erilaisia dokumentteja elokuvan teosta on yli 60 minuuttia, joillain on huvittavia nimiäkin: Katsaus maailmanlopun erikoistehosteisiin, Roland Emmerich – Modernien eeposelokuvien mestari (!?), Maailman tuhoutumisen tieteelliset perusteet ja Maailmanloppu näyttelijöiden näkökulmasta. Lisäksi mukana on n. 5 minuuttia poistettuja kohtauksia ja vaihtoehtoinen, ylisiirappinen loppu.

Mukana on myös Roland Emmerichin ja käsikirjoittaja Harald Kloserin kommenttiraidat.

Lisäksi levyllä on movieIQ- ja BD-live-toiminnot, joiden avulla saa halutessaan elokuvan aikana erilaista nippelitietoa elokuvasta, näyttelijöistä ja sen sellaisesta.

Levyn hämärämpään puoleen kuuluu outo interaktiivinen mayakalenteri, johon voi näpytellä oman syntymäpäivän, ja kalenteri kertoo luonteenpiirteesi!

Ainoana miinuksena mainittakoon, että lisämateriaaleja ei ole tekstitetty suomeksi.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202