Käsky

Käsky (2008)

| DVD
  • 5

Aki Louhimiehen elokuva Käsky kertoo koskettavan ja pohdiskelevan tarinan Suomen sisällissodasta, vuodelta 1918. Nuori jääkäri saa tehtäväkseen kuljettaa punaisen naissotilaan oikeuden eteen kuulemaan…

julkaistu 2009-03-01 / päivitetty 21.08. klo 15:03

KUVA 4

Pihla Viitala
Pihla Viitala 

KUVA 3

Samuli Vauramo
Samuli Vauramo 

KUVA 2

Eero Aho ja Riina Maidre
Eero Aho ja Riina Maidre 

KUVA 1

Samuli Vauramo ja Pihla Viitala
Samuli Vauramo ja Pihla Viitala 

Käsky

Ohjaus Aku Louhimies
Näyttelijät Samuli Vauramo, Pihla Viitala, Eero Aho, Riina Maidre
Maa Suomi
Pituus 115 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Thoke Moebius Film Company, Helsinki Filmi Oy, Two Thirty Five ja FS Film
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Keväällä 1918 Suomen sisällissota oli lopuillaan. Suomi oli edelleen vahvasti jakautunut kahteen leiriin, punaisiin ja valkoisiin. Niskan päällä olivat nyt jo valkoiset ja punaisten joukoissa vallitsi tappiomieliala ja jopa paniikki. Monia teloitettiin ja vangittiin valkoisten toimesta, usein ilman oikeuden määräystä. Näistä tunnelmista alkaa Leena Landerin romaaniin perustuva, Aku Louhimiehen ohjaama elokuva Käsky (2008, Suomi, Saksa, Kreikka).

Elokuvan päähenkilö, jääkäri Arto Harjula (Samuli Vauramo), saa käskyn teloittaa punaisen naissotilaan, Miina Malinin (Pihla Viitala). Harjula ei suostu laittomaan teloitukseen vaan vaatii naisen saattamista kenttätuomioistuimeen. Lopulta hänen esimiehensä taipuvat vaatimukseen ja Harjula määrätään saattamaan Malin oikeuden eteen. Matkan aikana Harjula ja Malin tutustuvat tahtomattaankin toisiinsa. Matkasta ei tule helppo – eikä lyhyt – kummallekaan.

Suomen sisällissodan tapahtumia on alettu viime vuosina ruotimaan innolla, niin tutkimuksissa, luentosaleissa ja lehtien palstoilla kuin elokuvissakin. Perinteisesti vaiettuja sisällissodan aiheita on pyritty tuomaan valoon keinoja ja provokaatiotakin kaihtamatta. Vuosien 1917-1918 tapahtumat ovat nousseet jo niin mediaseksikkäiksi aiheiksi, että niitä ruotimalla niin tutkijat kuin taiteilijatkin saavat helposti huomiota, jonka mm. Katariina Lillqvist (Uralin Perhonen) on saanut ilokseen huomata. Muutkin taiteilijat ovat tämän ymmärtäneet, niinpä voi turvallisin mielin todeta, että Aku Louhimiehen elokuva Käsky tulee tavallaan markkinoimaan itse itsensä. Eikä pelkästään niistä itsestään selvistä syistä.

Täytyy myöntää, että Aku Louhimies onnistui tällä kertaa yllättämään allekirjoittaneen kriitikon, joka ei ole nähnyt vuosiin kelvollista suomalaista elokuvaa. Vilpitön hatunnosto ja syvä kumarrus siitä Louhimiehelle. Käsky on nimittäin paras suomalainen elokuva ties kuinka moneen vuoteen ja yksi vuoden tähän mennessä parhaimpia elokuvia ylipäätänsä. Se on myös ensimmäinen suomalainen valtavirtaelokuva pariin vuosikymmeneen, joka ei ole täysin valmiiksi purtua pullamössöä.

Rakenteeltaan ja tarinaltaan konstailematon historiallinen psykodraama toimii ensimmäiseltä sekunnilta viimeiselle. Sen ytimeksi muotoutuvat vahva tarina ja hyvin kirjoitetut henkilöhahmot, jotka kannattelevat elokuvaa kokonaisuutena täysin vaivatta koko sen keston, lähes kahden tunnin ajan. Kysymyksessä ei ole lainkaan perinteinen sota-elokuva, ja toiminnan ystävät tulevat todennäköisesti pettymään pahasti. Tarina on nidottu huolella kolmen päähenkilön ympärille, eikä varsinaisia sotatapahtumia seurata käytännössä katsoen lainkaan. Sisällissodan aatehistoriallista kontekstia ja sodan vaikutuksia yksilöihin peilataan pääasiallisesti jääkäri Harjulan, Miina Malinin ja tuomari Emil Hallenbergin (näyttelijänä mainio Eero Aho – joka on elokuvassa saatu hyvin paljon C.G. Mannerheimin näköiseksi, lieneekö sattumaa?) hahmojen kautta. Lopulta Käsky muotoutuukin enemmän historialliseksi draamaksi kuin itse sisällissotaa kommentoivaksi kannanotoksi.

Vaativiin päärooleihin Louhimies on palkannut hieman yllättäen melko nuoria ja kokemattomia näyttelijöitä, kuten Samuli Vauramon (Tyttö sinä olet tähti) ja Pihla Viitalan (Ganes). Kokeneempaa näyttelijäkaartia edustaa Eero Aho (Juoksuhaudantie). Mielenkiintoinen uusi tuttavuus on myös nuori virolainen näyttelijätär Riina Maidre, joka esittää tuomari Hallenbergin nuorta vaimoa. Kaikki näyttelijät ansaitsevat sulan hattuihinsa vaativista roolitöistä, jotka he hoitavat poikkeuksetta kiitettävästi.

Käsky pyrkii ravistelemaan katsojaa rohkeilla teemoilla ja nostaa esiin kysymyksiä enemmänkin ihmisluonnosta kuin sisällissodan tapahtumista. Mitä on rakkaus ja mitkä ovat rakkauden mahdollisuudet hulluuden ja laittomuuden keskellä? Onko ihmisen sivistys vain pinnallista, vai kestääkö se myös ajan, jolloin moraali ja sivistys koetaan lähinnä rasitteina? Näitä kysymyksiä joutuvat kaikki elokuvan päähenkilöt pohdiskelemaan. Vastaus on monilta osin pessimistinen, jonka osoittaa myös tuomari Hallenbergin nuoren vaimon toteamus miehelleen: ”Sinusta on tullut peto petojen keskellä”.

Dvd: FS Filmin DVD on teknisesti erittäin hyvää kotimaista laatua. Ääniraitana on täyteläinen, erittäin hyvältä kuulostava DTS 6.1 ja se perinteinen DD 5.1 kuin myös 2.0. Kuva on 2.35:1 widescreen.

Lisämateriaaleja on valitettavan vähän. Trailerin, teaserin ja kuvagallerian ohella on vain vajaa puolituntinen, sinänsä hienosti tehty making of-dokumentti, jossa käsitellään hieman sekavasti lomittain niin elokuvan tekemistä kuin elokuvan historiallista taustaakin.

*Teksti © 2008 Antti Honkala *

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202