Kaappi

Le Placard (2001)

| DVD
  • 2

François Pingnon on kondomitehtaan hyljeksitty kirjanpitäjä, joka päätyy esittämään homoa välttääkseen potkut.

Anna Lehto
julkaistu 2009-03-05 / päivitetty 15.04. klo 20:08

KUVA 3

Daniel Auteuil ja Michèle Laroque
Daniel Auteuil ja Michèle Laroque 

KUVA 2

Gérard Depardieu ja Daniel Auteuil
Gérard Depardieu ja Daniel Auteuil 

KUVA 1

Daniel Auteuil
Daniel Auteuil 

Kaappi

Ohjaus Francis Veber
Näyttelijät : Daniel Auteuil, Gérard Depardieu, Thierry Lhermitte, Michèle Laroque
Maa Ranska
Pituus 82 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2001 Gaumont, EFVE, TF1 Films Production, Canal+, Futurefilm
  • Kuva 2
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Poikasi ei halua tavata, pomosi on rikkonut vahingossa solisluusi etkä mahdu edes yhtiön ryhmäkuvaan. Ja sitten kuulet saavasi potkut. Sellaista on François Pingnon elämä, eikä ihme, että hän aikoo hypätä parvekkeeltaan alas. Onneksi uusi naapuri estää itsemurhan ja kehittää suunnitelman työpaikan pelastamiseksi. Niin François’ta tulee homo.

Uudelleensynnyttyään seksuaalivähemmistön edustajana, alkavat François’n kollegat katsoa häntä toisin. Joku näkee tyypissä herttaisen yksineläjän, toinen jännittävän bilehirmun ja kolmas pedofiilin. Nämä ovat siis 2000-luvun tapoja olla homo. Luokittelu antaa pohjaa väärinkäsitysten synnyttämälle komedialle, mutta enemmän kuin luokittelu naurattaa, pistää se ynähtelemään tylsistyneesti.

Kaappi on ranskalaisen Francis Veberin kynäilemä tuotos. Sama mies kirjoitti jo vuonna 1978 Ranskassa ilmestyneen Le cage aux folles’n, joka tuli suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 1996 jenkkiversiona The Birdcage. Tuossa elokuvassa oli aikaa kestävää kepeää huumoria, jonka todistaa jo se, että jenkkiversio viihdytti vielä lähes kaksikymmentä vuotta originaalin jälkeen. The Birdcagen hauskuus syntyi ehkä siitä, että pääroolit oli kirjoitettu aivan yli ääripäiden. Kaappi sen sijaan alittaa aidan ajoittain matalimmasta kohdasta ja osoittaa Veberin jääneen jälkeen yleisen ilmapiirin kehittymisestä. Vai kuinka kauan pidämme vaaleanpunaista villapaitaa homon päällä hauskana?

Onneksi on Daniel Auteuil, jonka sympaattinen olemus pitää katsojan elokuvan ääressä. Toista pääosaa esittää Gérard Depardieu, jonka tarkoitus on esittää homovastaista machoa ja kiteyttää kaikki mahdolliset stereotyyppiset oletukset sekä homoista että rugby-joukkueen valmentajista. Veberin usein käyttämä kaksikko-komedian tyyli jää Kaapissa vajaaksi, sillä Auteuil’lla ja Depardieulla on käsikirjoituksen puitteissa vain vähän materiaalia työstää keskinäistä suhdettaan.

Kaappi naurattaa hetkittäin ja silloin ranskalaisen elokuvan tyypillisin keinoin. Elokuvassa on viisi-kuusikymmenlukujen herttaisten keskiluokkaisten komedioiden harmitonta hauskuutta ja veijarikomedian henkeä. Myös lavastuksessa on annettu tilaa huumorille: värit ovat selkeitä ja ylimääräiset tilpehöörit riisuttu pois. Kondomitehdas on päänäyttämönä toimiva tausta ihmissuhteiden kehittymiselle.
Itsestään selvien vitsien alta elokuvasta voi löytää myös keski-ikäisen eronneen miehen itsensälöytämisprosessin. Saman tarinan olisi kuitenkin voinut kertoa tuoreemmassakin kontekstissa.

Teksti © 2010 Anna Lehto

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202