Kaappaus metrossa - Pelham 123

The Taking of Pelham 1 2 3 (2009)

| Blu-Ray
  • 2

Tony Scottin levoton näkemys vuoden 1974 alkuperäisteoksesta, pääosissa Denzel Washington ja John Travolta.

Lasse Lepola
julkaistu 2010-02-10 / päivitetty 12.11. klo 01:01

TRAILERI

KUVA 4

Denzelin hikinen iltapuhde
Denzelin hikinen iltapuhde 

KUVA 3

Pelham 123
Pelham 123 

KUVA 2

Denzel Washington on väärä mies väärässä paikassa
Denzel Washington on väärä mies väärässä paikassa 

KUVA 1

John Travolta johtaa kaappaajia
John Travolta johtaa kaappaajia 

Kaappaus metrossa - Pelham 123

Ohjaus Tony Scott
Näyttelijät Denzel Washington, John Travolta, John Turturro, James Gandolfini, Luis Guzmán
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia
Pituus 107 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Columbia Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer, Scott Free Productions, Escape Artists, Relativity Media ja Sony Pictures Entertainment

Blu-Ray

New Yorkin Pelhamista kello 1.23 pm lähtevä metrovuoro joutuu käsittelyn kohteeksi kolmatta kertaa: John Godeyn puolipätevään kirjaan perustuva tarina nähtiin ensimmäistä kertaa valkokankailla vuonna 1974, jolloin päätehtäviä hoiteli kaksikko Walter Matthau / Robert Shaw. Toisella yrittämällä, vuonna 1998, juna suistui raiteiltaan Edward James Olmosin ja Vincent D’Onofrion tähdittämässä, laimeassa tv-toteutuksessa. Reilu kymmenen vuotta kului ja aika oli kypsä uudelle filmatisoinnille. Tällä kertaa matkaa taitetaan sadan miljoonan dollarin hintalapulla.

Tarina on, suurinpiirtein, se vanha tuttu: New Yorkin metrovuoro, Pelham 123, kaapataan, matkustajista vaaditaan lunnaita ja lopuksi nähdään hokkuspokkus-pako rikospaikalta. Silmänlumeeksi rooleja on hieman uudistettu: Denzel Washingtonin (Deja Vu, Inside Man) esittämä sankari ei olekaan enää poliisi, vaan tuiki tavallinen virkamies, joka vain sattuu olemaan väärän valvontapöydän ääressä, väärään aikaan. John Travoltan tehtäväksi jäi esittää äkkipikaista kaapparipossen johtajaa. Se uudistuksista, sillä muu paletti onkin jätetty restauroimatta: Tony Scottin ohjaama remake on nimittäin jämähtänyt tunnelmaltaan pahasti 70-luvulle, vaikka lavastajilla pitääkin kiirettä esitellä langattomia nettiyhteyksiä ja muita hilavitkuttimia. Näillä ei ole lopputuloksen kanssa kuitenkaan pätkääkään virkaa, sillä käsikirjoitusvelho Brian Helgelandin (L.A. Confidential, Salaliittoteoria) ideointi on kovin kesyä ja kärsii uskalluksen puutteesta. Pahasti. Loppuratkaisukin on (edelleen) hajuton ja mauton, vaikka katsojaparka viimeiseen asti odottaa edes pienen pientä loppukoukkua. Se ei ikävä kyllä noussut tähän junaan.

Tony Scott (Valtion vihollinen, Purppuravyöhyke) on pätevä ohjaaja, tämänhän me jo tiesimmekin. Harmi vain, että pätevyys rajoittuu jälleen kerran visuaaliseen puoleen. Tyylitajussa löytyykin sitten metrovaunun mentävä aukko. Pelhamin keskivaiheilta löytyvä kohtaus kiteyttää pelin hengen: kamera kiertää päähenkilöitä levottomasti ympäri, kahdesti, aivan kuin liialliseen vauhtiin työnnetyssä karusellissa konsanaan. Kun tähän lisätään vähintäänkin yhtä levoton soundtrack, jossa mitäänsanomaton räp kohkaa taustalla, niin homma luiskahtaa jo musiikkivideoksi. Toinen närästystä aiheuttava tekijä on ajan- ja paikantajun totaalinen kadottaminen. Siksi onkin erittäin hyvä, että Scott “havainnollistaa” ryöstöpuuhia lukuisilla kartoilla ja kellonajoilla. Ilman niitä koko touhu olisi voitu näytellä vaikka Helsingin metrotunnelissa. Tämä on sikäli ironista, että Scott on ylpeillyt tälläkin kertaa autenttisten kuvauspaikkojen tärkeydellä.

Entäpä näyttelijät? Washingtonin pieni (kahden vuoden) luova tauko näyttää tehneen terää, sillä hän on tämän toimintatäytteisen elokuvan suola. Washington luo jokamiehen-roolinsa pienin elkein ja häneen onkin erittäin helppo samaistua. Travolta sen sijaan yrittää näytellä pahiksen roolinsa vanhasta muistista (Face/Off, Broken Arrow). Häijyä on aina helpompi näytellä kuin kunnon kansalaista, jopa Travoltan itsensäkin mielestä, mutta onnistunutta maskeerausta lukuunottamatta kaapparien nokkamies muistuttaa enemmänkin adhd-potilasta kuin pelottavaa ja arvaamatonta sosiopaattia. Välillä Travoltan tekemisiä katsoi silmät selällään ja pientä myötähäpeää tuntien. Sivuosiin on saatu houkuteltua isoja nimiä: John Turturro (Transformers) laskettelee poliisiroolinsa totutusti, James “Sopranos” Gandolfini luo onnistuneesti Rudolph Giuliani look-a-like pormestarinsa ja sympaattinen Luis Guzmán (Cleaner, Traffic) on jälleen kerran se pakollinen vitsivieteri, joka keventää tunnelmaa sopivin väliajoin. Tai keventäisi muuten, mutta Helgelandin kirjoittamat vuorosanat eivät tunnu sopivan askelmerkkeihin mitenkään.

Pelhamin kaappaustarina on näyttävää aivot narikkaan -viihdettä, joka kuitenkin nostattaa verenpainetta lapsellisella toteutuksellaan. Scottin ohjaamassa tarinassa ei riitä jännitettävää piirunkaan vertaa, eikä katsojaa todellakaan kiinnosta kuka rahat saa vai saako kukaan. Parhaiten Pelham toimii jos ei ole nähnyt alkuperäistä, vuoden 1974 teosta. Jos on, niin ajan kuluksi voi sitten vaikka laskeskella lukuisia sisäpiirivitsejä, joita tekijät ovat matkan varrelle kylväneet roolinimistä vaatetukseen. Pelhamin kyytiin kannattaa hypätä vasta kun on tarkistanut, ettei samalta asemalta lähde parempaakaan pikavuoroa.

Teksti: © 2009 Lasse Lepola

DVD: Universalin Blu-Ray-julkaisu on huippuluokkaa. Kuvaformaatti on komea 2.40:1 anamorfinen laajakuva, eikä siitä löydy moitittavaa. Ääniraitoina on 5.1 DTS HD ja Dolby Digital, molemmat ovat järkälemäisiä ja kirkkaita. Volymenappia kannattaa kääntää varoen.

Lisämateriaalejakin on kiitettävästi. Kommenttiraitoja on jopa kaksi, ja ne ovatkin ne tärkeimmät: toisella puhuu itse ohjaaja Tony Scott ja toisella käsikirjoittaja Brian Helgeland ja tuottaja Todd Black.

Levyllä on kolme dokumenttia, joilla on kestoa yhteensä liki 60 minuuttia. Ensimmäinen ja kattavin on making of-dokkari nimeltään Aikaa ei ole hukattavaksi: Kuinka kaappaus metrossa – Pelham 1 2 3 tehtiin. Kaksi muuta dokumenttia ovat Kolmas linja: Kuvaukset New Yorkin maanalaisessa ja Henkilöhahmojen stailaus. Viimeksi mainittu on melkoinen hömppädokkari, kuten nimestäkin voi päätellä. Lisäksi levylle on laitettu seitsemän minuuttia promomateriaalia, ts. trailerimateriaalia.

Lisämateriaalit on tekstitetty englanniksi, italiaksi ja saksaksi.

DVD-teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Joaquin Phoenix

Inherent Vice

Aleksi Salonen | 26.03.

Pynchon-filmatisointi leijuu paksuna, huumaavana savuna 70-luvun kyynistyneen Los Angelesin yllä.

Lue lisää »
Joaquin Phoenix

Mestari

Aleksi Salonen | Blu-ray | 24.05.

Paul Thomas Andersonin myyttisen, raudanlujan ohjaustyön voi uskoa kestävän aikaa kuin pyhä kirja.

Lue lisää »
Daniel uuden seurakuntansa keskellä

There Will Be Blood

Antti Honkala | DVD | 06.01.

Paul Thomas Andersonin There Will Be Blood on synkkä kertomus 1900-luvun taitteen amerikkalaisesta öljypohatasta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson

Fifty Shades of Grey

Aleksi Salonen | 12.02.

EL Jamesin suositun sadomasoharlekiinin filmatisointi on karsittu, kylmä ja kiiltävä.

Lue lisää »
Sara Soulié, Bahar Tokat, Misa Lommi, Ida Vakkuri

Toiset tytöt

Marjo Eskola | 11.03.

Raikkaasti kuvattu tyttödraama päästää iholle ja sen alle.

Lue lisää »
Reese Witherspoon on Cheryl Strayed

Wild – Villi vaellus

Jussi Toivola | 29.01.

Reese Witherspoon kantaa tosipohjaista vaelluselokuvaa harteillaan.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Matthew McConaghey

Interstellar

Aleksi Salonen | Blu-ray | 26.03.

Christopher Nolanin kosminen kärsimysnäytelmä on täynnä ankaria valintoja ja henkeäsalpaaviä näkyjä.

Lue lisää »
Ellar Coltrane ja Ethan Hawke, vuosi yksitoista

Boyhood

Jussi Toivola | Blu-ray | 17.02.

Mykistävän kaunis Boyhood lukeutuu 2000-luvun upeimpiin elokuvasaavutuksiin.

Lue lisää »
Anna Odell näyttelee ainoana itseään.

Luokkajuhla

Aleksi Salonen | DVD | 18.03.

Anna Odellin esikoisohjaus on notkea metaelokuva paljonpuhutusta aiheesta: koulukiusaamisesta.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa

PARASTA JUURI NYT


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Antti Honkala

VASTAAVA TOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Marjo Eskola, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer RY 1999–2015
ISSN 1798-7202