Julmia tekoja

Hero Wanted (2008)

| DVD
  • 2

Liam Case ei pystynyt pelastamaan raskaana olevaa vaimoaan auto-onnettomuudessa. Liam saa vielä uudenkin tilaisuuden esittää sankaria kun hän osuu keskelle pankkiryöstöä.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-01-27 / päivitetty 11.06. klo 18:06

KUVA 3

Cuba Gooding Jr.
Cuba Gooding Jr. 

KUVA 2

Cuba Gooding Jr ja Sammi Hanratty.
Cuba Gooding Jr ja Sammi Hanratty. 

KUVA 1

Cuba Gooding Jr.
Cuba Gooding Jr. 

Julmia tekoja

Ohjaus Brian Smrz
Näyttelijät Cuba Gooding Jr, Ray Liotta, Tommy Flanagan, Jean Smart, Kim Coates
Maa Yhdysvallat
Pituus 95 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Heroic Productions, Martini Films, Millennium Films, Salvatore/Ornston Productions, Two Sticks Productions ja Scanbox Entertainment
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Liam Case (Cuba Gooding Jr.) ei pystynyt pelastamaan raskaana olevaa vaimoaan auto-onnettomuudessa. Sen sijaan hänestä tulee sankari kun hän pelastaa pienen tytön palavasta autosta, varmalta kuolemalta. Liam saa vielä uudenkin tilaisuuden esittää sankaria kun hän osuu keskelle pankkiryöstöä. Liamia ammutaan, mutta hän herää sairaalassa juhlittuna sankarina. Etsivä Terry Subcott (Ray Liotta) alkaa kuitenkin epäilemään Liamin tarinaa. Olisiko sittenkin mahdollista, että Liamilla on toisenlainen rooli ryöstössä?

Muistatteko vielä John Singletonin vuonna 1991 ohjaaman urbaanidraaman Boyz N the Hood? Juuri tästä katuelokuvasta ponkaisi koko elokuvia seuraavan maailman tietoisuuteen näyttelijä nimeltä Cuba Gooding jr. Viisi vuotta myöhemmin Gooding jr oli uransa aallonharjalla ja hänet palkittiin sivuosa Oscarilla roolistaan elokuvassa Jerry Maquire. Tämän jälkeen lupaavan nuoren näyttelijän roolivalinnat olivat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta mielenkiintoisen huonoja. Uuden vuosituhannen alussa hän teki vielä väkevän roolin Pearl Harbor sotarymistelyssä, mutta sen jälkeen alkoi uusi alamäki, joka ei ota loppuakseen. Julmia tekoja (2008, Yhdysvallat) ei ole alamäen päätepiste. Se vain itseasiassa toimii Goodingin uran kiteytyksenä ehkä paremmin kuin mikään muu elokuvistaan.

Julmia tekoja vaikuttaa vastenmieliseltä heti alusta alkaen. Tarina kuljettaa katsojaa takavetoisesti, eli pienten johtolankojen (flashbackien) turvin voi jokainen punoa kertomusta yhteen. Gooding on itse suurin syyllinen elokuvan sävyyn. Jos ei pääosan esittäjää nappaa, niin tuskin nappaa katsojaakaan. Se mikä Julmia tekoja paukuttelussa on hyvää, on se, että sivuosiin on kerrankin valittu varmaankin koko elokuvateollisuuden häijyimmät näyttelijät. Tommy Flanaganin ja Kim Coatesin johtamaan rikollisjengiin ei haluaisi törmätä pimeällä kujalla. Ray Liotta nähdään sivuosassa Casea jäljittävänä konkaripoliisina. Liotta kuuluu Goodingin kanssa samaan näyttelijäluokitukseen, mutta ainakin tällä kertaa on aavistuksen enemmän kiinnostunut muustakin kuin tilinauhasta.

En yleensä yhdy sanontaan, että traileri kertoo elokuvasta kaiken oleellisen. Julmia tekoja leffan kohdalla on ikävä kyllä juuri näin. Rankalla discojumputuksella ryyditetty esittelypätkä tiivistää kaiken murto-osaan elokuvan kestosta. Julmia tekoja ei ole silti pitkäveteistä katsottavaa, vaikkakin välillä etenee turhankin verkkaisesti. Sen verran kovaa pyssynpauketta ja mukiloimista on tiedossa, että se pitää hereillä varsin mukavasti. Elokuvan on ohjannut Brian Smrz, joka tunnetaan pitkän linjan stunt miehenä, ja ns. second unit ohjaajana. Julmia tekoja on Smrz:n ohjausdebyytti. Smrz tekeekin lähes kaikki aloittelijan virheet, mutta eniten elokuvassa vaivaa se, että on todella vaikea ymmärtää miksi tämä elokuva on tehty. Smrz:n sanoma tuntuu olevan, että pahat teot pitää hyvittää vaikka väkisin, ja jos niin tekee, se palkitaan ruhtinaallisesti.

DVD: 1.85:1 anamorfisella widescreenillä kuva on hyvää dvd-tasoa, joskin värit ovat paikoin haaleita, niin sanotusti pesukoneessa pestyjä. Leffan voi kuunnella DD 5.1. tai DTS äänimaailmalla. Tämä onkin tarpeen, sillä luotisadetta ja nujakointia riittää. Lisämateriaali loistaa poissaolollaan. Trailerin lisäksi ei ole tarjolla kuin sneak preview pätkiä.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202