Julie & Julia

Julie & Julia (2009)

| DVD
  • 3

Lämminhenkinen draamakomedia valottaa kahden eri aikakauden naisen elämää.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-02-24 / päivitetty 12.11. klo 00:12

KUVA 4

Amy Adams ja tytöt
Amy Adams ja tytöt 

KUVA 3

Stanley Tucci ja Meryl Streep
Stanley Tucci ja Meryl Streep 

KUVA 2

Amy Adams ja Julia Child -teemaillallinen
Amy Adams ja Julia Child -teemaillallinen 

KUVA 1

Meryl Streep
Meryl Streep 

Julie & Julia

Ohjaus Nora Ephron
Näyttelijät Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci, Chris Messina
Maa Yhdysvallat
Pituus 125 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Columbia Pictures, Easy There Tiger Productions ja Scott Rudin Productions ja Sony Pictures Entertainment
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Julie & Julia

Julie & Julia on ohjaaja Nora Ephronin onnistunein elokuva 16 vuoteen. Niin kauan on vierähtänyt jokaisen kaappiromantikon salaisesta paheesta, Uneton Seattlessa -elokuvasta.

Elokuva risteyttää kaksi tositarinaa, joiden pohjalta Ephron on laatinut käsikirjoituksensa. Alla on sekä kuulun naiskokin, Julia Childin omaelämäkerta että tämän suuren fanin, Julie Powellin blogi, josta myöhemmin työstettiin myös painettu versio.

Eletään vuotta 2002. Julie Powell (Amy Adams) muuttaa miehensä kanssa rähjäiseen kerrostaloasuntoon Queensiin. Työ puhelinvaihteessa on tylsää, ja tuntuu ettei nainen saa mitään aikaiseksi. Niinpä Powell päättää aloittaa kunnianhimoisen projektin: toteuttaa jokainen Julia Childin ensimmäisen ruokakirjan resepteistä. 365 päivää, 524 reseptiä, yksi pieni keittiö.

Powellin pyrkimyksille lyö tahtia toinen aikajana, joka sijoittuu Julia Childin (Meryl Streep) aikaan Ranskassa vuosikymmeniä aiemmin. Childin aviomies, Paul (Stanley Tucci), on valtion leivissä, eikä nainen viihdy toimettomana. Muut kotirouvat askartelevat hattuja, mutta Child on kiinnostuneempi ruoanlaitosta. Rankka kokkikoulu tuottaa pian tulosta, ja nainen pääsee kahden kollegansa kanssa suunnittelemaan reseptikirjaa.

Julie & Julian suola on Meryl Streep, joka ansaitsee roolistaan jälleen uuden sulan hattuunsa. Suomalaisille tuntematon Child oli aikansa suosituimpia TV-hahmoja, ja toi ruutuun ranskalaista ruokakulttuuria viikoittain yli 10 vuoden ajan. Streepin tulkinta Childista on komediallinen, lähempänä yleisön käsitystä hiukan hömelöstä, mutta jämptistä naisesta. Erityisesti elokuvassa nähtävät valepätkät Childin TV-sarjasta ovat puhdasta neroutta – hillittömän hauskoja ja tismalleen esikuvansa näköisiä.

Elokuvan kaksi juonilankaa eivät varsinaisesti yhdisty, mutta kahden erilaisen henkilön ja maailman ristipeli toimii moitteetta. Ephron ohjaa rutiinilla ja lopputulos on helposti lähestyttävä, lämminhenkinen ja viihdyttävä pintaraapaisu kahden eri aikakauden naisen elämään. Streepin vakuuttava muuntautuminen roolihahmokseen on kuitenkin se, mistä Julie & Julia arvonsa ansaitsee.

DVD: Sonyn julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 1.78:1-laajakuva, ääniraitana toimii DD 5.1. Molemmat ovat täysin virheettömiä.

Lisämateriaalina on puolituntinen making of -dokumentti, käsikirjoittaja/ohjaaja Ephronin kommenttiraita sekä trailereita.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202