Joulutarina

Joulutarina (2007)

| DVD
  • 3

Joulutarina (2007, Suomi) kertoo Joulupukin syntytarinan ja tarjoaa naivin onnellisen tarinan lapsiperheelle ihasteltavaksi lumisena vapaapäivänä.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2008-03-18 / päivitetty 20.11. klo 16:04

KUVA 4

Antti Tuisku ja Laura Birn
Antti Tuisku ja Laura Birn 

KUVA 3

Jouluinen maisema
Jouluinen maisema 

KUVA 2

Otto Gustavsson
Otto Gustavsson 

KUVA 1

Hannu-Pekka Björkman
Hannu-Pekka Björkman 

Joulutarina

Ohjaus Juha Wuolijoki
Näyttelijät Hannu-Pekka Björkman, Kari Väänänen, Otto Gustavsson, Mikko Leppilampi, Minna Haapkylä, Mikko Kouki, Laura Birn, Antti Tuisku
Maa Suomi
Pituus 83 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Snapper Films Oy ja Sandrew Metronome
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Juha Wuolijoen ohjaama Joulutarina on koko perheen kotimainen jouluelokuva. Se kertoo koskettavan tarinan siitä, miten joulupukista tuli joulupukki.

Maailman suurin tarina sai alkunsa satoja vuosia sitten syrjäisessä Lapin kylässä. Siellä pieni Nikolas-poika menettää perheensä onnettomuudessa. Kyläläiset päättävät yhdessä pitää huolta yksin jääneestä pojasta. Koska kylä on köyhä, sovitaan, että kukin perhe ottaa Nikolaksen hoiviinsa vuodeksi kerrallaan. Kerran vuodessa – jouluna – Nikolaksen on muutettava uuteen kotiin. Osoittaakseen kiitollisuuttaan Nikolas antaa joka vuosi perheiden pienimmille läksiäislahjaksi itse veistämiään leluja. Kun kylää koettelevat nälkävuodet, on kyläläisten lähetettävä Nikolas erakoituneen puusepän Iisakin oppipojaksi. Iisakin ankarassa opissa Nikolas saa taidot, joiden avulla hän pystyisi valmistamaan entistä hienompia lahjoja yhä nopeammin. Lapsia inhoava Iisakki kuitenkin kieltää Nikolakselta lahjojen tekemisen. Joululahjaperinne on vaarassa loppua lyhyeen.

Joulutarinassa on paljon tunnettuja suomalaisnäyttelijöitä ja muutama elokuvadebyyttinsä tekevä aloittelija. Hannu-Pekka Björkman esittää Nikolasta aikuisena ja tekee mainion roolisuorituksen. Björkman on helppo nähdä joulupukkina jo hänen nallekarhumaisen olemuksensa ansiosta. 13-vuotiasta Nikolasta elokuvassa esittää itsekin 13-vuotias Otto Gustavsonn, jolle rooli on ensimmäinen laatuaan. Gustavsonn valittiin rooliin koekuvausten kautta ja valinta osui oikeaan. Hän onnistuu tuomaan esille orpopojan tunteet ja välittämään ne katsojalle. Kari Väänänen näyttelee elokuvassa erakoitunutta puuseppää Iisakkia, joka tunnetaan kylällä lapsia vihaavana ilkimyksenä. Kovan kuoren alta löytyy lopulta myös inhimillisyyttä. Väänänen tekee Iisakkina ilmiömäisen roolisuorituksen. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Minna Haapkylä, Mikko Leppilampi, Mikko Kouki, Laura Birn ja Antti Tuisku.

Joulutarinan on käsikirjoittanut Marko Leino. Samaan aikaan hän kirjoitti myös kirjaa samasta aiheesta, joka julkaistiin niin ikään syksyllä 2007. Kirjoitusprosessi olikin haastava ja se näkyy valitettavasti elokuvan tarinassa. Tarina on jäänyt keskeneräiseksi ainakin aikuiskatsojan silmin nähtynä. Myös henkilöhahmojen rakentaminen on jäänyt puolitiehen. Upeat lumimaisemat Levillä ja Utsjoella tosin antavat paljon anteeksi myös tarinan rosoisuutta.

Elokuvan äänimaailmaan on panostettu viimeisen päälle. Äänisuunnittelusta vastaa Paul “Pappa” Jyrälä, joka on Suomen kokeneimpia ja arvostetuimpia elokuvan tekijöitä. Joulutarina jäi Paul Jyrälän viimeiseksi työksi. Hänen ansioitunutta uraansa jatkaa hänen poikansa Joonas. Joulutarinan musiikin on säveltänyt Leri Leskinen, jolla on myös vankka kokemus elokuva-musiikista. Elokuvan musiikki ja äänisuunnittelu tukevatkin hienosti tätä jouluista tarinaa ja upeita Levin lumimaisemia. Myös elokuvan fantasiamainen kuvaus (Mika Orasmaa) on kaunista katseltavaa.

Kaiken kaikkiaan Joulutarina on kaunis suomalainen joulusatu. Se onnistuu luomaan joulun tunnelmaa ja saa katsojan jopa liikutuksen kyyneliin. Joulutarina sopiikin ehdottomasti osaksi koko perheen joulun odotusta.

© Teksti 2009 Heta Kämäräinen

DVD: Joulutarinan DVD-levy on ilokseni poikkeuksellinen siten, että sen valikot, ja extrat on kaikki sommiteltu laajakuvatelevisiolle, eikä perinteiselle 4:3 telkkarille. Suurinta osaa DVD-julkaisuistahan joudumme vielä toistaiseksi nauttimaan valikosta suloisesti kuva-alaa täyttämään venytettynä…

Joulutarinan tupla-dvd on 1:1,75 kuvasuhteessa ja tämä koskee kaikkea sisältöä. Itse elokuva on 1:2.35 kuvausuhteessa ja laulaa Dolby 5.1 äänillä tai vaihtoehtoisesti 2.0 stereo-äänillä. Mielestäni kuvan värit ovat kärsineet inflaatiosta DVD:lle siirtyessään, mutta ero ei ole kovinkaan huomattava. Lisäsurukseni dvd-levy alkaa pakollisella Finnair-mainoksella, joka kaikessa herttaisuudessaan on mielestäni yhtä asiaton kuin kaikki ostolevyjen alussa olevat pakkomainokset. Mukana suomenkieliset tekstit heikkokuuloisille.

Joulutarinan extralevy on melkoinen aarreaitta. Itse ykköslevy ei elokuvan, kohtausvalikon ja asetukset-sivun lisäksi sisällä mitään.

Kakkoslevy sisältää:

- Itse elokuvassakin pienen roolin tekevän Antti Tuiskun Valovuodet-kappaleen musiikkivideon. Biisihän löytyy myös elokuvasta.

Kuvagallerian eli diaesityksen kameran edestä ja takaa musiikilla maustettuna. Melko herttaisia ja onnellisia kuvia.

Storyboardit useaan kohtaukseen, jotka näytetään rinnakkain lopullisen elokuvan kanssa. Kaunista katseltavaa ja havainnoillistavaa jos on kiinnostunut kuvauksesta.

Elokuvan teatteritrailerit ja televisiomainospätkät – sekä kansainvälisen trailerin, johon voice-overin tekee Rare Exports INC 1 & 2:sta tuttu Jonathan Hutchings.

Turku – Suomen joulukaupunki – dokumentin sekä suomeksi, että englanniksi. Ruotsin kielisille on tekstitys. Käytännössä joulusesongin matkailumainos Turulle, mutta koskettava ja kaunis tapa mainostaa isänmaata.

Hillona pohjalla kakkoslevyllä on englanniksi dubattu versio elokuvasta nimellä Christmas Story. Erityisen hauskaa katsella miten englanninkielinen dubbaus sopii suomalaisten näyttelijöien suuhun.

Teksti © 2008 Iiro Peltonen (DVD)

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202