Joulu ihmemaassa

Christmas in Wonderland (2007)

| DVD
  • 1

Saundersin perheen joulunäkymät eivät ole järin kirkkaat. Perhe muutti isä Waynen työn perässä Los Angelesista tylsänharmaaseen Edmontoniin ja äitikin on jumissa lentokentällä eikä millään ehdi jouluk…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-01-27 / päivitetty 11.06. klo 18:06

KUVA 4

Carmen Electra.
Carmen Electra. 

KUVA 3

Patrick Swayze ja Amy Schlagel.
Patrick Swayze ja Amy Schlagel. 

KUVA 2

Chris Kattan ja Preston Lacy.
Chris Kattan ja Preston Lacy. 

KUVA 1

Amy Schlagel, Carmen Electra ja Matthew Knight.
Amy Schlagel, Carmen Electra ja Matthew Knight. 

Joulu ihmemaassa

Ohjaus James Orr
Näyttelijät Patrick Swayze, Tim Curry, Carmen Electra, Preston Lacy, Chris Kattan, Cameron Bright, Matthew Knight
Maa Kanada / Yhdysvallat
Pituus 90 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Insight Film Studios, Jordan Films, Yari Film Group ja Nordisk Film
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Saundersin perheen joulunäkymät eivät ole järin kirkkaat. Perhe muutti isä Waynen työn perässä Los Angelesista tylsänharmaaseen Edmontoniin ja äitikin on jumissa lentokentällä eikä millään ehdi jouluksi kotiin. Perhe lähtee ikkunaostoksille paikalliseen ostoskeskukseen, jossa siskosten Brianin ja Maryn nenien eteen tipahtaa kassillinen rahaa. Jutussa on vain iso ongelma: rahat ovat väärennettyjä ja ne kuuluvat kolmelle pikkurikolliselle. Rahakassia seuraa myös paikallinen etsivä McLoosh joukkoineen.

Olen jokusen kerran todennut aiemminkin, että vain aidoissa olosuhteissa (ja aidoilla ideoilla) purkitetut elokuvat toimivat. Joulu ihmemaassa (2007, Kanada, Yhdysvallat) on vain vahvistus tähän. Tekijöillä on vielä paljon opittavaa alasta, sillä sen verran monta päivänselvää tyylimokaa on tehty. Ensinnäkin elokuva on kuvattu keskellä kesää. Sen huomaa, vaikka statistit kuinka kulkisivat ympäriinsä talvitakit niskassa. Toiseksi, mikä käsittämätön pakko on ollut käyttää lähes kaikkia Yksin kotona (1990) elokuvassa nähtyjä jippoja. Ne naurattivat joskus silloin, mutta eivät enää. Ja ennen kaikkea: kuka on keksinyt valita soundtrackille ”I’m walking on sunshine” rallin? Näillä eväillä ei kovin kummoista joulufiilistä saada aikaan.

Jo dvd:n takakannessa elokuvaa verrataan vuoden 1990 jättihittiin Yksin kotona, jossa Macaulay Culkin leikitteli supertyhmien rikollisten kanssa jouluisissa tunnelmissa. Suurin ero näiden kahden elokuvan välillä on lähinnä budjetti. Joulu ihmemaassa on purkitettu West Edmonton Mall nimisessä kauppakeskuksessa, joka itse asiassa on Pohjois-Amerikan suurin lajissaan. Ei ole toivoakaan, että miljoonilla kyhättyä ostosparatiisia voisi todenteolla laittaa palasiksi, kuten näihin kekkereihin sopisi. Niinpä elokuvan ”temput” jäävät suutareiksi. Yleisestä joulutunnelmastakaan ei ole tietoa, siitä pitää viimeistään huolen nippu kehnoja näyttelijäsuorituksia, etunenässä perheenisä Waynen tuskailut, joista vastaa Dirty Dancingista tuttu kasari-takatukkatähti Patrick Swayze. Kovin hyvä idea ei ole liioin ollut työllistää Carmen Electraa (Mitäs me spartalaiset) eikä pöljällä tekoaksentilla nakuttavaa koomikko Tim Currya (Oscar). Sen sijaan Jackass kohelluksista paremmin tuttu Preston Lacy onnistuu pelastamaan huumoriosaston joululahjoitta jäämiseltä.

Sääliksi käy ohjaaja James Orria, joka oli niin sanotusti liekeissä 80/90-lukujen vaihteessa kirjoitettuaan mm. sellaiset hitit kuin Kolme miestä ja baby (1987) Mr. Destiny (1990). Orrin suurimmaksi tempaukseksi jääkin, yhä tämänkin elokuvan jälkeen, ”Charlien Enkelin” eli Farrah Fawcettin pahoinpitelystä rapsahtanut kolmen vuoden tuomio. Pohjalta on kovin hankala ponnistaa uuteen nousuun.

DVD: Kuvanlaatu on kanadalaisittain kelvollinen (2.35:1) ja äänipuolellakin vanha kunnon DD 5.1. hoitaa tehtävänsä, joskaan Joulu ihmemaassa ei ole äänimaailmansa suhteen niitä huikeimpia vuoristoratoja. Ekstroja dvd:n sisuksista ei (Nordisk Filmin trailereiden lisäksi) paljastu.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202