Laatunäyttelijätkin epäonnistuvat kamalassa sarjissovituksessa, jossa on ainesta viime vuoden huonoimmaksi elokuvaksi.
Ohjaaja Jimmy Haywardin, jonka ainoa aikaisempi ohjaustyö on animaatioelokuva Horton (2008), uusin teos Jonah Hex yhdistää kaksi genreä, jotka ovat joutuneet melkoisen ryöpytyksen kohteeksi 2000-luvulla – sarjakuvafilmatisoinnin ja lännenelokuvan. DC Comicsin sarjakuvaan perustuva toimintapätkä tuo molemmista pahimmat puolet esiin. Villi länsi –teema näkyy lähinnä puvustuksessa ja muissa ulkoisissa yksityiskohdissa, mutta varsinkin elokuvan hengettömissä toimintakohtauksissa otetaan kunnolla pesäeroa perinteisiin länkkärielementteihin.
Jonah Hexin taru alkaa Yhdysvaltain sisällissodasta, jossa Hex taisteli etelävaltioiden puolella. Sotilaasta tulee kuitenkin etsintäkuulutettu, kun Hex pettää komentajansa Quentin Turnbullin (John Malkovich) pelastaakseen sairaalaan. Samalla Hex joutuu vastuuseen Turnbullin pojan kuolemasta. Tämän seurauksena Hex menettää oman perheensä Turnbullin kostonhimolle. Kun Turnbullin luullaan kuolleen hotellipalossa, Hex hylkää haaveensa lopullisesta kostosta ja tyytyy palkkionmetsästäjän hommiin.
Yhdysvaltain armeijalla on kuitenkin syytä uskoa Turnbullin olevan elossa, ja suunnittelevan terrori-iskua, joka tuhoaisi koko Maan. Armeija tarjoaa Hexille vapautusta kaikista syytteistä, jos vanha sotasankari onnistuu löytämään pelätyn terroristin ajoissa. Niinpä raakalaismaiseksi kostajaksi vuosien aikana muuttunut Hex tarttuu tilaisuuteen yhdessä sähäkän Lilahin (Megan Fox) kanssa.
DC Comicsin vähemmän tunnetun antisankarin roolissa nähdään Oscar-ehdokas Josh Brolin. Useimmiten laaturooleista tavattavaa Brolinia ei ainakaan kukaan pääse syyttämään kaavoihin kangistumisesta, mutta valitettavasti Jonah Hex ei lisää miehen ansioluetteloon mitään muuta kuin häpeäpilkun.
Vanhan Hollywoodin glamouria henkivältä ulkonäöltään kehutun mutta näyttelijänlahjoiltaan armotta pilkatun Transformers-tähti Megan Foxin rooli kliseeksi muodostuneena itsenäisenä ja paksunahkaiseksi oppineena prostituoituna istuu samaan muottiin hänen aiempien suoritustensa kanssa, joissa ensisijaisena tarkoituksena on näyttää hyvältä. Brolinin ohella myös sivuosia täydentävien Malkovichin ja Michael Shannonin mukanaolo aiheuttaa hämmennystä. Ehkäpä muhkeampi palkkashekki sai nämäkin ansioituneet näyttelijät mukaan.
Noin 50 miljoonan dollarin budjetilla valmistunut elokuva floppasi Yhdysvaltojen lippuluukuilla rajusti, tuoden koko teatterikierroksensa aikana takaisin vain noin reilun viidesosan tuotantobudjetista. Tämän moderneja tuliaseita villissä lännessä käyttelevän palkkionmetsästäjän jyrkkä vastaanotto voi osaltaan kertoa yleisön kapinasta Hollywoodin harrastamaa ideankierrätystä vastaan.
Omaperäiset ja elokuvissakävijöihin uudella tavalla vetoavat sarjakuvafilmatisoinnit ovat toki harvinaista herkkua, mutta Jonah Hexin tapauksessa elokuvasovitus vaikuttaa väkisin väännetyltä ja puolihuolimattomalta, ikään kuin tekijät itsekään eivät olisi uskoneet tarinan kantavuuteen. Se on toisaalta täysin ymmärrettävää.
Teksti: © 2011 Kreeta Korhola
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA