Johnny Mad Dog

Johnny Mad Dog (2008)

| DVD
  • 4

Realistinen kuvaus lapsisotilaista sisällissodassa, joka jättää jälkeensä vain häviäjiä.

julkaistu 2009-11-02 / päivitetty 12.11. klo 20:08

KUVA 4

Johnny Mad Dog
Johnny Mad Dog 

KUVA 3

Johnny Mad Dog
Johnny Mad Dog 

KUVA 2

Johnny Mad Dog
Johnny Mad Dog 

KUVA 1

Johnny Mad Dog
Johnny Mad Dog 

Johnny Mad Dog

Ohjaus Jean-Stéphane Sauvaire
Näyttelijät Christophe Minie, Daisy Victoria Vandy,
Maa Ranska / Belgia / Liberia
Pituus 94 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 MNP Entreprise, Explicit Films, Scope Pictures, Centre National de la Cinématographie, Canal+
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Johnny Mad Dog

Tässä elokuvassa sota ei ole absurdia, ei tarkemmin katsoen. Se on ahdistavaa, järjetöntä ja vailla todellisia päämääriä. Kaoottinen sisällissota jauhaa moraalin olemattomiin, muttei tee kärsimyksestä epätodellista tai kestettävää. Väkivalta ei ole terrorismia, sillä ei ole tarkoitus saavuttaa mitään, ei pelkoa siviiliväestössä, ei edes tappamisen nautintoa tai kostoa. Leviävä kärsimys on sen ainoa piirre.

Rakkautta ja Anarkiaa festivaalillakin tänä vuonna nähty, nimettömään Saharan eteläpuoliseen valtioon sijoittuva Johnny Mad Dog on kuvaus lapsisotilaiden joukosta, joka tunkeutuu maaseudulta pääkaupunkia kohti. Yksi aikuinen, itsensä kenraaliksi nimittämä kapinallisjohtaja antaa komentoja ryhmän johtajalle, viisitoistavuotiaalle “Johnny Mad Dogille” (Christophe Minie). Käskyt ovat yksinkertaisia: vallatkaa tuo rakennus tai tuo, hallituksen pettureilta. Vihollisille on nimikin, dogo, mutta nimellä ei oikeastaan ole sisältöä. Rituaaliset taisteluhuudot siivittävät taisteluiden alkua. Yleensä vastassa on siviileitä ja seurauksena satunnaisia murhia, raiskauksia. Uusia sotilaita hankitaan pienistä kylistä, inititiaatiossa tulokas pakotetaan tappamaan isänsä.

Elokuva ei silti ole kauhujen kokoelma, yksittäiset väkivallanteot ovat pikemminkin merkityksettömiä, pian jo unohdettuja seuraavan tieltä. Niiden ei ole tarkoitus shokeerata, pelotella tai aiheuttaa suurinta moraalista raivoa. Tavoite on luoda ahdistusta; jatkuvan, satunnaisen, merkityksettömän väkivallan aiheuttamaa epätoivoa, kuvata miten moraali kuolee, vähitellen jokaisen uuden teon myötä.

Ensiohjaaja Jean-Stéphane Sauvairen merkittäväksi ansioksi on luettava, kuinka hän näyttää tämän todellisuuden armottomasti, vailla selityksiä. Mikä alkuun tuntuu katsojasta emotionaalisen kuvauksen etäisyydeltä, onkin tarkkaan harkittu metodi, joka välittää itse sodan luonnetta. Mikä vaikuttaa häiritsevältä, näkemyksettömältä kameratyöltä, kuva joka ei pysy hetkeä paikoillaan eikä saa mihinkään otetta, on osa elokuvan vaikuttavaa kokonaisuutta. Pääkuvaaja Marc Koninckxin sotakohtauksien käsivaraotokset eivät edusta uusinta dynaamista toimintakuvausta, ne ovat periferisiä, poukkoilevia ja epätyydyttäviä.

Välillä seurataan myös kaupungissa asuvan tytön (Daisy Victoria Vandy) yritystä pelastaa isänsä ja pikkuveljensä väkivallan pyörien alta. Yksinkertaisen metaforisesti isä on jalaton, hän ei voi puolustaa lapsiaan. Tyttö kohtaa Johnnyn hylätyn kerrostalon portailla, jostain syystä tämä säästää tytön hengen. Tytön pikkuveli sen sijaan kuolee lapsisotilaiden joukossa, puukivääri kädessään.

Toinen kohtaaminen, kun kaupunkiin palaa satunnaisten kähmintöjen seurauksena väliaikainen rauha, on merkittävämpi ja antaa elokuvalle myös sanomallista jämäkkyyttä. Siinä kahden nuoren valtasuhteita asetellaan uusiksi, mutta ei voitonriemuisella, vaan surullisella tavalla. Mutta viimeistä vakuutavampi on hieman aiempi kohtaus, jossa muusta kuvavirrasta erottuvassa vakaassa otoksessa tyttö pesee pientä orpolasta saippualla. Siinä ei ole vähäisintäkään sentimentaalisuutta, vain huolenpitoa epäinhimillisyyden keskellä.

Amatöörinäyttelijät tekevät kautta linjan hienoa jälkeä, lapsisotilaat ovat kuin Goldingin Kärpästen herran sivuilta, todellisia ja lopulta kykeneviä mihin tahansa, silti ihmisiä. He ovat samanaikaisesti sodan uhreja ja itse sotarikollisia. Heissä tiivistyy sisällissodan luonne tilana, pikemmin kuin tapahtumasarjana.

Tämä nimettömien lapsisotilaiden nimetön sota on painava näkökulma todellisuuteen, jossa kaikki merkittävät suhteet katkeavat ihmisten väliltä. Siksi tapahtumat sijoittuvat ei-minnekään. Lapsisotilaat sotivat aina ei-missään, ei-mitään varten. Heidän äitinsä makaavat ruumishuoneella rivissä, alastomina.

DVD: Sandrew Metronomen julkaisun 2.35:1 anamorfinen laajakuva on pääosin laadukas, joskin kohina on toisinaan voimakasta. DTS, DD5.1 ja DD2.0 ääniraidoista ainakin 5.1 oli kirkkaasti miksattu, laaja-alainen ja tilavaikutusta hyödyntävä. Levyllä on elokuvan traileri. Valikossa on hienosti käytetty pätkää “Strange Fruit” protestilaulusta.

Teksti: © 2009 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202