Jeff Dunham - Arguing with Myself

Jeff Dunham - Arguing with Myself (2006)

| DVD
  • 2

Maailman suosituimman vatsastapuhujan soolosuoritus kolmen vuoden takaa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-03-04 / päivitetty 07.08. klo 18:06

KUVA 4

Peanut, Jeff Dunham ja José Jalapeño
Peanut, Jeff Dunham ja José Jalapeño 

KUVA 3

Bubba J ja Jeff Dunham
Bubba J ja Jeff Dunham 

KUVA 2

Sweet Daddy D ja Jeff Dunham
Sweet Daddy D ja Jeff Dunham 

KUVA 1

Walter ja Jeff Dunham
Walter ja Jeff Dunham 

Jeff Dunham - Arguing with Myself

Ohjaus Manny Rodriguez
Näyttelijät Jeff Dunham
Maa Yhdysvallat
Pituus 70 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Levity Productions ja Future Film
  • Kuva 2
  • Ääni 2
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Lukuisia palkintoja kotimaassaan kahminutta amerikkalaista vatsastapuhujaa Jeff Dunhamia on usein tituleerattu ”maailman hauskimmaksi mieheksi”. Kun Dunhamin ensimmäinen Suomen esiintyminen lähestyy, on ehkä aiheellista tarkistaa, onko nukkemestarista mihinkään? Tähän tarkoitukseen sopii mainiosti Future Filmin julkaisema Jeff Dunham: Arguing with Myself. Kyseessä on livetaltiointi miehen Santa Annan esiintymisestä vuodelta 2006.

Olemukseltaan veikeästi hymyilevä ja siistin huolettomasti pukeutunut Dunham on petollinen. Keikka alkaa melko viattomalla stand up -osiolla, jossa Dunham kertoo matkastaan esiintymispaikalle, valittaa anopistaan ja niin edelleen. Ensivaikutelma koko perheen pehmeästä huumoriesityksestä kuitenkin karahtaa, kun puunuket astuvat esiin. Osa nukeista käyttää varsin karkeaa kieltä, ja pilkkaa tehdään surutta mm. eri kansalaisuuksista, seksuaalisuudesta ja huumeista. Osansa saavat niin homot, valkoinen roskaväki kuin tummaihoiset parittajatkin – tai ehkä sittenkin ne, jotka näihin stereotypioihin sortuvat.

Vatsastapuhujana Dunham on erinomainen. Hän vie katsojan huomion tehokkaasti eloisaan nukkehahmoon, ja onnistuu nopeatahtisessakin dialogissa tekemään selkeän eron siihen, kuka puhuu. Hahmoista jokaisella on oma tunnistettava äänensä ja puhetapansa, eikä junttiaksentin tai tummaihoisten katukielen ilmeisen ankara treenaaminen ole mennyt hukkaan. Tätä katselee ja kuuntelee mielellään.

Dunhamin ongelma kuitenkin on, ettei hän vie usein herkullisia karikatyyrihahmojaan pidemmälle. Mies tyytyy toistamaan niitä muutamaa hahmoja leimaavaa piirrettä, joilla hän saa takuuvarmat naurut amerikkalaiselta yleisöltä. Paitsi että jutut ovat usein tuskastuttavan ennalta-arvattavia, luottaa Dunham myös aivan liikaa toistoon. Ehkä itse tilanteessa nauravan yleisön keskellä tietyt hokemat saattaisivat huvittaa – ainakin mikäli keikkapaikalla olisi baari – mutta kotisohvalta ne lähinnä väsyttävät. Lisäksi yleisöllä on rasittava tapa nauraa katketakseen jokaiselle mahdolliselle gagille, oli tilanteessa jotain aidosti hauskaa tai ei.

Keikalla ei esiinny ilmeisesti eräs Dunhamin suosituimmista hahmoista, Achmed the Dead Terrorist. Lavalle astuvat sen sijaan äkäinen Walter-vaari, parittajan prototyyppi Sweet Daddy D, white trashia edustava Bubba J, José Jalapeño sekä ehkäpä Dunhamin suosituin hahmo, Peanut. Kolme ensimmäistä ovat ihmishahmoa muistuttavia karikatyyreja, José on kepin päässä nököttävä jalapeno ja Peanut puolestaan DVD:n kannessakin nähtävä karvainen otus.

Ehkä kyseessä on kulttuuriero, mutta tuntuu siltä ettei Dunhamin huumori ole tarpeeksi terävää ja älykästä toimiakseen täällä. Vatsastapuhujana hän on taitava, mutta turhan helpot ja ennalta-arvattavat vitsit vievät esityksestä terän. Ja toisaalta ehkäpä miehen kierrättämät teematkin on jo nähty liian moneen kertaan. Livenä esitys kuitenkin saattaa viihdyttää, joten ajatusta miehen keikalle lähtemisestä ei välttämättä kannata yhden DVD-taltioinnin pohjalta ratkaista. DVD-materiaaliakin löytyy kiinnostuneille lisää: Suomessa on tämän lisäksi julkaistu aiemmin Dunhamin kaksi tuoreempaa pätkää, Spark of Insanity ja Very Special Christmas Special.

DVD: Levyn kuvaformaatti on 1.78:1 anamorfinen full frame. Kuvanlaatu on keskivertoa TV-tasoa ja äänimaailma yhtälailla mitäänsanomaton. Ääniraitana DVD:llä on Dolby Digital Stereo. Tuskinpa kuvan- tai äänenlaatu ketään stand up -esityksen kohdalla tosin juuri kiinnostaa.

Levyn tarjonta on pettymys: reilun tunnin mittaisen esityksen lisäksi mukana on ekstroina kaksi itse varsinaisesta show’sta leikattua ihan hauskaa osiota, joista toisessa Dunham hukkaa ajatuksensa ja toisessa Peanut hiuksensa. Lisäksi mukana on kaksi turhaa lyhyttä videopätkää, pääosissa Peanut ja Sweet Daddy D.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202