Isku Mogadishuun

Black Hawk Down (2001)

| DVD
  • 4

Eletään vuotta 1993 Somalian pääkaupungissa Mogadishussa. Maa on sisällissodassa ja paikalle on lähetetty niin rauhanturvaajia kuin Yhdysvaltain erikoisjoukkoja.

julkaistu 2003-03-11 / päivitetty 27.10. klo 14:02

KUVA 2

Josh Hartnett
Josh Hartnett 

KUVA 1

Black Hawk Down
Black Hawk Down 

Isku Mogadishuun

Ohjaus Ridley Scott
Näyttelijät Tom Sizemore, Josh Hartnett, Ewan McGregor, Eric Bana, Sam Shepard, William Fichtner, Kim Coates
Maa Yhdysvallat
Pituus 144 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2001 Columbia Pictures Corporation, Jerry Bruckheimer Films, Revolution Studios ja Scott Free Productions
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Elokuvassa Isku Mogadishuun (Black Hawk Down, 2001 USA) eletään vuotta 1993 Somalian pääkaupungissa Mogadishussa. Maa on sisällissodassa ja paikalle on lähetetty niin rauhanturvaajia kuin Yhdysvaltain erikoisjoukkoja ylläpitämään rauhaa. Mogadishussa majaileva klaanipäällikkö Aidid on estänyt rauhanturvaajien toimia jo pitkään. Lähes toimettomina lentokentällä oleskelevat Delta-erikoisjoukot ja rangerit saavat tehtäväkseen kidnapata klaanipäällikön avustajia. Operaatio on suunniteltu olevan ohitse tunnin sisällä.

Historia toistaa itseään, eikä sotaoperaatio onnistu täysin. Taisteluhelikoptereilla kuljetetut erikoisjoukot saavat panttivangit, mutta joutuvat somalien voimakkaaseen tulitukseen. Mogadishun tuhannet somalisotilaat ja kaupunkilaiset tekevät ylivoimaisen vastarinnan yhdysvaltalaisten sotilaille, joita on vain murto-osa.

Suurohjaaja Ridley Scottin (Bladerunner, Gladiaattori) sotaelokuva perustuu Mark Bowden menestyskirjaan. Uskollisesti Bowden teosta seuraava elokuva osoittaa taas kerran sodan kauheudet ja vääryyden. Yhdysvaltain tappioksi päättynyt operaatio on kuvattu Scottin ohjauksessa yhtä verisenä ja armottomana mitä Bowden kirjassaan. Mistään verellä mässäilystä ei voida puhua, vaan tarina noudattaa tositapahtumia.

Elokuvasta puuttuvat elokuville tyypilliset sankaritarinat, jotka harvoin tuntuvat miltään muulta kuin päälleliimatulta rinnanröyhistelyltä. Tätä tukee myös näyttelijäkaarti, josta ei löydy yksittäistä pääosanesittäjää, jolle sankaritarina voitaisiin antaa. Tämän takia elokuva tarkastelee enemmän sivusta tapahtumia, dokumentin omaisesti. Vaikka näkökulma onkin yhdysvaltalaisten joukkojen kautta, ei elokuvassa kertaakaan liehu Yhdysvaltain lippu. Pääosassa on sota, jossa ei synny voittajia.

Tekniikan suomin keinoin filmille on tallennettu uskomattoman kauheaa materiaalia. Kamera kulkee mukana luotien keskellä, kranaattien räjähdyksissä, helikoptereista alas, osoittaen sodan kauheudet. Leikkauksesta saadun Oscarin lisäksi olisin suonut myös kuvauksesta palkinnon. Harvoin ensimmäinen tunti elokuvista kulkee yhtä vauhdikkaasti.

Lokakuun kolmanteen päivään ja seuraavan päivän aamuun sijoittuva epäonninen operaatio ei loppujen lopuksi ollut merkittävä. Klaanipäällikkö Aidid surmattiin myöhemmin ja sotajoukot vetäytyivät presidentin käskystä, mutta maan sisällissota ja nälänhätä jatkui edelleen. Elokuva Isku Mogadishuun puhuttelee katsojaa ja saa miettimään. Se ei päätä tai kerro vastausta, joka onkin ehkä parempi kuin antaa puolueellinen kanta. Loppujen lopuksi se on positiivisen neutraali kuvaus kyseisestä sotaoperaatiosta.

DVD: Isku Mogadishuun sai aikoinaan videojulkaisun yhteydessä myös yhden levyn DVD-version. Itse elokuva on kiekolla arvoisessaan asussa. Kuva on selkeä. Värisävyt toistuvat hienosti ja katsoja pääsee todella nauttimaan vauhdikkaista kohtauksista. Samoin myös äänet, jotka hyödyntävät 5.1. -maailmaansa hienosti.

Levyn ärsyttäväksi ongelmaksi paljastui sen navigointi (ainakin omalla soittimellani). DVD-tekniikan tullessa koteihin puhuttiin sen tuovan etuina mm. sen ettei tarvitse katsella mitään mainoksia sun muita varoituksia, vaan pääsee katsomaan elokuvan välittömästi. Isku Mogadishuun DVD toimii kuitenkin juuri toisin. Edessä on hitaasti vierivät varoitukset, jotka kestävät kolmatta minuuttia. Eikä näitä pysty ohittamaan mitenkään. Toinen ongelma ilmeni, kun aloin katsomaan elokuvaa uudelleen keskeytettyäni sen. Kun palasin suoraan elokuvaan jäivät äänet tyystin pois. Ei auttanut kuin “käynnistää” elokuva menu-valikon kautta (varoitus-tekstit lukien tietenkin). Toisaalta nämä ovat pieniä vikoja, mutta uskoisi ettei tällaisia lapsuksia satu kuin pienten pajojen levyillä. Hyvä elokuva huonolla DVD:llä.

teksti: © 2003 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202