Isänmaan puolesta

Homeland (2011)

| Blu-ray
  • 2

Palkintoja kahmineen tv-sarjan kädenlämpöinen ensimmäinen tuotantokausi pitää yllä pelon ilmapiiriä.

julkaistu 2013-05-11 / päivitetty 19.06. klo 18:06

KUVA 2

Damian Lewis, Claire Danes ja Mandy Patinkin
Damian Lewis, Claire Danes ja Mandy Patinkin 

KUVA 1

Claire Danes
Claire Danes 

Isänmaan puolesta

Ohjaus useita
Näyttelijät Claire Danes, Damian Lewis ja Mandy Patinkin
Maa Yhdysvallat
Pituus 653 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat Teakwood Line Productions, Cherry Pie Productions, Keshet, Fox 21, Showtime Networks
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Marraskuussa 2001 televisioruuduille vyörynyt 24 (2001–2010) oli parhaimmillaan napakka yhdistelmä clancymaista teknotrilleriä ja terroristien surutonta turpaanvetoa. Tv-sarjan ajoitus osui nappiin. Syyskuun 11. päivän iskut olivat täydellinen markkinointiväline terrorisminvastaisen yksikön toimintaa kuvaavalle sarjalle.

Juna kulki molempiin suuntiin. Vielä ensimmäisellä tuotantokaudella saapui Serbiasta. Sittemmin viattomien amerikkalaisten henkien uhkailusta tuli liki täysin arabien yksinoikeus. Pojat sotivat Afganistanissa ja Irakissa, Jack Bauer (Kiefer Sutherland) kotirintamalla. Sankari halveksi kompromisseja ja kidutti. Ei liene yllätys, että sarjan tuotti Fox.

24:n vihollisia sikisi liki poikkeuksetta myös hallinnon sisältä. Sarjan loppuessa Yhdysvaltain poliittinen tilanne oli rajusti erilainen kuin 9/11-iskujen jälkimainingeissa. Jack Bauerista oli tullut epämiellyttävä sankari, tuulahdus vuosista joita ei välitetty muistella.

Maailman muuttuminen näkyy Israelilaiseen Hatufim -sarjaan pohjautuvassa Isänmaan puolesta (Homeland) alusta alkaen. Terrorismin vastaisesta sodasta on tullut likaista, kämmejä on tilillä enemmän kuin voittoja. Isot konnat tulevat toki edelleen Lähi-Idästä, mutta heidän kärsimyksensä näytetään. He ovat myös uhreja, ainakin tavallaan.

Siinä missä kidutuksesta puhutaan menneen talven osittain tehokkaanakin erheenä, velloo sarja 24:n tapaan turvattomuudessa. Pelko ja vihollinen väijyvät kaikkialla. Yhdysvallat ei ole, eikä tule olemaan turvassa. Vihollisia on kaikkialla, eivätkä he välttämättä pukeudu turbaaniin.

Viholliskuvan laajentumisesta huolimatta vieraisiin kulttuureihin suhtaudutaan ahdasmielisesti. Ensimmäisen kauden aikana ei ole yhtä ainoaa arabialaisperäistä hahmoa, joka ei olisi tavalla tai toisella vaarallinen tai vähintäänkin poikkeuksellisen epäilyttävä tapaus. Viesti on selvä. Arabeihin tulee suhtautua epäluuloisesti. Se ei ole rasismia, se on itsesuojelua.

Sarjan henkisenä omatuntona toimiva Saulin (Manny Patinkin) hahmon kautta lievennetään jyrkimpiä asenteita. Hahmona hän on sekä tekijöiden työkalu että toisaalta ehkä sarjan mielenkiintoisin persoona. Hän edustaa perinteistä ammattitaitoa ja on kasvattanut moraalisen selkärangan. Molemmista on Langleyssa akuutti pula.

Intuition varassa liki täysin toimivat sankarit ovat tiettyyn pisteeseen saakka mukavan arvaamattomia. Carrie Mathison (Claire Danes) on kuitenkin sen luokan oikeiden arvausten keskushermosto, että vastaavanlaista ei ole nähty sitten Fox Mulderin FBI-vuosien. Tiukkaan realismiin pyrkivälle Homelandille tämä on ongelma.

CIA:n onnistumiset ja samalla tarinankuljetus luottaa aivan liikaa satumaisten todennäköisyyksien osumiseen. Yksittäisen tiedonsirpaleiden kautta avataan valtavia juonilabyrintteja. Mikä parasta, liki aina ollaan lopulta oikeassa.

Mathisonissa on periaatteessa paljon samaa kuin Zero Dark Thirtyn (2012) Mayassa (Jessica Chastain). Molemmat ovat itsetietoisia ja -pintaisia naisia, mutta vain toinen on ärsyttävä. Carrien säntäilevää käytöstä selitetään kaksisuuntaisella mielenhäiriöllä. Se ei kuitenkaan tee hahmosta sen siedettävämpää. Hän herättää toistuvasti kysymyksen eikö CIA:lla ole ketään parempaa tuohonkaan tehtävään?

Isänmaan puolessa on täynnä Alias-sarjasta tuttua pintajännitystä. Raskas prosessi harvoin tuo tuloksia, vaan pääasiassa odotellaan Mathisonin tuoreinta älynväläystä. Toinen ongelma on turhan kapea sivuhenkilökatras, sillä uhkaavissa tilanteissa raadoiksi päätyvät liki poikkeuksetta punapaidat. Vakionaamoja on liian vähän, että heitä voitaisiin uhrata edes tiukoissa paikoissa.

Hahmojen siviilielämän parissa vietetään ajoittain paljonkin aikaa. Sekä Mathisonin että kahdeksan vuoden sotavankeudesta palanneen Nicholas Brodyn (Damian Lewis) arki on aikamoista saippuaoopperaa niin käänteiltään kuin eritoten toteutukseltaan. Eritoten Brodyn ja Mathisonin välinen köydenveto on höpöhöpöä.

Visuaalisesti 24:lta runsain mitoin lainaava Homeland on teknisesti katsoen rautaisella ammattitaidolla tehtyä kelvollista poliittista trilleriä. Heikkoudet ovat kuitenkin sitä luokkaa, että katsaus tämän päivän terrorismin vastaisen sodan mielipideilmastoon jää sarjan mielenkiintoisimmaksi anniksi. Valta-osa 1. kauden kahdestatoista jaksosta on sekä draamaltaan että jännitteeltään kädenlämpöisiä.

Teksti: 2013 Jouko Luhtala

Blu-ray: FS Filmin julkaisema blu-ray tarjoilee kaksitoista jaksoa mallikkaalla 1.78:1 kuvalla ja DTS-HD MA 5.1 -äänillä. Lisämateriaaleiksi on pakattu kommenttiraita, poistettuja kohtauksia, Under Surveillance -kooste ja prologi toiselle tuotantokaudelle.

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202