Inside Job

Inside Job (2010)

| DVD
  • 4

Finanssikriisin sliipattu ja yleistajuinen kokonaisanalyysi palkittiin parhaan dokumentin Oscarilla.

julkaistu 2011-07-28 / päivitetty 30.07. klo 11:11

KUVA 4

Nouriel Roubini
Nouriel Roubini 

KUVA 3

Eliot Spitzer
Eliot Spitzer 

KUVA 2

Barney Frank
Barney Frank 

KUVA 1

Paulson, Bernanke ja Geithner
Paulson, Bernanke ja Geithner 

Inside Job

Ohjaus Charles Ferguson
Näyttelijät Matt Damon (juonto)
Maa Yhdysvallat
Pituus 120 min
Ikäraja Sallittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Inside Job Poster

Charles Fergusonin sliipattu ja yleistajuinen kokonaisanalyysi finanssikriisin juurista palkittiin parhaan dokumentin Oscarilla. Aihetta täsmällisemmin tuntemattomille elokuva on pakollista katsomista. Talousteorian korruptoitumisen mekanismeja selvittävä osuus on lisäksi oiva lisä medialukutaidon työkalupakkiin.

Ihmiselle lajityypillistä on jääräpäisyys omiin uskomuksiin takertumisessa. Niinpä muutama vuosi lähihistorian toiseksi pahimman talouskriisin jälkeen talouspolitiikan suunta on olennaisilta osiltaan muuttumaton. Tieto syy-seuraussuhteista valuu yleisestä tietoisuudesta kuin vesi ankan selästä.

Michael Moore oli kriisin alettua nopeasti liikkeellä, mutta pamfletisti saarnaa tunnetusti vain kuorolle. Fergusonin omaa ääntä kuullaan paljon vähemmän, sana on annettu asiantuntijoille. Faktat ovat terävästi esillä ja käytetyt kaavakuvat tehokkaita.

Elokuva jää muistutukseksi siitä miten kaikki todella tapahtui. Se myös muistuttaa, että kukaan ei joutunut oikeudelliseen vastuuseen kriisiin aiheuttaneesta holtittomasta riskinotosta ja sisäpiiritiedon väärinkäytöstä; tällä pyramidihuijauksella oli valtionjohdon siunaus.

Viimeinen näytös tarttuu anglikaanisten huipputaloustieteilijöiden eturistiriitoihin. Taloudelliset kytkökset finanssialaan ovat merkittäviä: haluttuja tutkimustuloksia tilataan sadoilla tuhansilla, pyöröovi pankkeihin ja säätelyelimiin käy kuumana. Poliitikot Atlantin molemmin puolin linjaavat juuri tällä hetkellä kansalaisten tulevaisuutta näiden pehmeästi lahjottujen opein.

Asiapitoiseksi dokumentiksi Inside Job on poikkeuksellisen näyttävä. Kuvakerronta on vetävää ja voimakkaasti dramatisoivan musiikkiraidan kanssa tunnelma on lähellä Hollywood-fiktiota. Raflaavaa kuvituskuvaa käytetään paljon. Haastattelutilanteiden konstruoituneisuutta avataan hieman mainosmaisilla otoksilla kuvausten valmistelusta.

Vakuuttelun keinona on luotettavan kuuloisen Matt Damonin lukeman, varmistettavissa olevan fakta- ja uutisaineiston sekä eri näkökulmia edustavien kommentaattorien harkittu vaihtelu.

(Uus)keynisiläisiä ajattelijoita käytetään tukemaan argumenttia, haastatteluun suostuneet rahoitusalan lobbarit ja freshwater-ekonomistit taas asetetaan faktojen kanssa kontrastiseen suhteeseen. Se ei tietenkään ole vaikeaa. Totutusti pahimmat syylliset kieltäytyvät haastatteluista.

Valikoima ei silti ole mustavalkoinen, eikä etenkään Yhdysvaltain puoluepoliittisia jakoja noudattava. Kritiikki poliittisella huipulla osuu yhtälailla Obamaan kuin Bushiin ja kaikki alkaa tietenkin Uncle-Ronniesta.

Vaikuttavaan puhujajoukkoon kuuluvat muun muassa skandaalin keskelle ajettu (?) Dominic Strauss-Kahn, Nouriel Roubini, Barney Frank, George Soros, Paul Volcker, Eliot Spitzer ja pankkialan jättilobbari Scott Talbott.

DVD: Sony Pictures Entertainmentin julkaisun anamorfinen 2.35:1-laajakuva on pehmeä, myös haamukuvaa on selvästi havaittavissa. Dolby Digital 5.1 -ääniraita on kaikuisa.

Lisämateriaalina Charles Fergusonin rauhallisesti jutusteleva kommenttiraita, dokumentin 12-minuuttinen making of ja poistettuja kohtauksia puhujakohtaisesti jaoteltuna.

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202