Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

| DVD
  • 3

Indiana Jones on palannut! Viimeksi 80-luvulla nähty sankari lähtee nyt ystävineen jäljittämään mystisiä voimia sisältävää muinaista aarretta. Tehtävä ei ole helppo, sillä monet muutkin haluaisivat aa…

julkaistu 2008-01-05 / päivitetty 22.09. klo 14:02

KUVA 4

John Hurt, Karen Allen, Harrison Ford, Shia LaBeouf ja Ray Winstone
John Hurt, Karen Allen, Harrison Ford, Shia LaBeouf ja Ray Winstone 

KUVA 3

Shia LaBeouf, Karen Allen ja kiukkuisia alkuasukkaita
Shia LaBeouf, Karen Allen ja kiukkuisia alkuasukkaita 

KUVA 2

Shia LaBeouf, Harrison Ford ja Karen Allen
Shia LaBeouf, Harrison Ford ja Karen Allen 

KUVA 1

Harrison Ford, eli itse Indy!
Harrison Ford, eli itse Indy! 

Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta

Ohjaus Steven Spielberg
Näyttelijät Harrison Ford, Karen Allen, Cate Blanchett, Shia LaBeouf, Ray Winstone, John Hurt
Maa Yhdysvallat
Pituus 122 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Kerner Optical, Paramount Pictures, Lucasfilm, Amblin Entertainment, Santo Domingo Film & Music Video ja Paramount Home Entertainment Finland
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Uuden, kautta aikojen neljännen Indiana Jones-elokuvan ainoa haaste ei ole olla vuoden suurin blockbuster-elokuva, vaan sen täytyy myös esitellä 80-luvun franchise 2000-luvun nuorisolle. Ei tarvitse omistaa kristallipalloa – tai pääkalloa – ennustaessaan, että Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta tulee todennäköisesti onnistumaan molemmissa tehtävissään.

Ei siksi, että kyseessä olisi erityisen hyvä elokuva, vaan siksi, että Indiana Jones on pakko nähdä. Kun päälle ympätään vielä tajunnan ja kristallikallon räjäyttävä markkinointikampanja niin homma on sillä selvä. Popkornia menee. Ja hyvä niin, sillä Indiana Jones 4 on Paramountin tämän vuoden ”tentpole”-elokuva, jonka tuotoilla studio toivoo varmasti rahoittavansa joitain pienempiä produktioita.

Harrison Ford, Steven Spielberg ja George Lucas pohtivat pitkään kunnollista tarinaa neljännelle seikkailuelokuvalleen. Käsikirjoittajia tuli ja meni ja lopulta saatiin kasaan tarina, joka ilmeisesti miellytti kolmikkoa. Ja miksi ei miellyttäisi, samasta puusta tämä on veistetty kuin edellisetkin.

Tällä kertaa on hypätty loogisesti 1930-luvulta 50-luvulle, kylmän sodan kuumimmalle aikakaudelle, jolloin vihollinen ei enää ollut natsi vaan ”neukku”. Arkeologi/professori/vakooja Henry ”Indiana” Jones Jr. (Ford) törmää nuoreen mieheen nimeltään Mutt (Shia LaBeouf), joka tuo ikääntyneelle ja vasta yliopistolta potkut saaneelle seikkailijalle tietoja, jotka johdattavat heidät tarunhohtoisten kristallipääkallojen jäljille. Matkan varrella mukaan tarttuu Indyn vanha heila Marion (Karen Allen) ja vieläpä vanha kollega professori Oxley (John Hurt). Seikkailun suurin haaste ei ole aarteen löytäminen, vaan siitä kiinnipitäminen, sillä samaisen aarteen jäljillä ovat myös neuvostoliittolaiset, ja Indyn vanha kaveri Mac (Ray Winstone).

Uusin Indiana Jones-elokuva on kieltämättä aikamoinen kunnianosoitus alkuperäiselle trilogialle. Rahaa ei ole säästelty ja elokuva etenee hurjalla vyörytyksellä ensimmäisiltä minuuteilta viimeiselle. Mukaan on tungettu kaikkea, mitä ikinä Indiana Jones-elokuvaan kuvitella saattaa, ja vähän enemmänkin. Harrison Ford on jo 65-vuotias, mutta elokuvan tahtia se ei hidasta lainkaan. Ford asettuu vanhaan tuttuun rooliinsa yhtä helposti kuin vanhoihin kenkiin ja häntä onkin ilo katsella. Suurimmaksi osaksi elokuvan tunnelma on muutenkin lähellä alkuperäisiä elokuvia, joten kyllä tässä nostalgian nälkä tuli tyydytettyä kertapamauksella.

Toisaalta, kyllähän tätä katsellessa saattaa pienoinen ähky välillä yllättää. Tapahtumat etenevät välillä sekavasti ja kahden tunnin elokuvaan on mahdutettu useita ylipitkiä taistelukohtauksia. Jälkikäteen tulee miettineeksi oliko tässä lopulta päätä sen enempää kuin häntääkään, varsinkin, kun elokuvan loppupuoli vaikuttaa enemmän Salaisten kansioiden jaksolta kuin Indiana Jones-elokuvalta.

Elokuvan roolisuoritukset ovat tavallista seikkailu-elokuvan tasoa. Ensimmäisestä Indiana Jones-elokuvasta tuttu Karen Allen sopii rooliinsa edelleen yhtä hyvin kuin Harrison Fordkin omaansa. Nuori nouseva tähti Shia LaBeouf ottaa menestyksekkäästi suurimman vastuun elokuvan action-puolesta ja houkuttelee samalla teiniyleisöä elokuvateattereihin. Tulevaisuuden Indy-elokuvat tullaan todennäköisesti rakentamaan hänen varaansa. Ray Winstone hukkuu merkityksettömän roolinsa kanssa taustalle ja Cate Blanchett ylinäyttelee tyypilliseen tapaansa neuvostojoukkojen johtajaa, eli sitä pääpahista.

Vaikka uudessa Indyssä onkin paljon ongelmia – ennen muuta sen kanssa, että se yrittää tarjota jokaiselle jotakin keskittymättä muuhun kuin rymistelyyn – se on kuitenkin pohjimmiltaan hauska ja vauhdikas Hollywood-seikkailu, joka tulee varmasti tyydyttämään laajan kohdeyleisönsä. Kyllähän tästä vähän ideaa puuttuu, mutta turha olla liian julma. Indiana Jones-renessanssista on helppo iloita.

Teksti © 2008 Antti Honkala

DVD: Indiana Jonesin uuteen tulemiseen on panostettu myös dvd rintamalla kuvan ja äänen osalta. 2.40:1 laajakuvan terävyys on dvd formaatin kärkeä. DD 5.1. -ääniraita on myös erinomainen.

Perus-DVD ei sisällä kuin kaksi ekstraa. Ensimmäinen The Return of a Legend eli legendan paluu on 17 minuuttinen kertaus aiempiin Indy osiin ja siihen, miksi neljättä seikkailua piti odottaa näinkin kauan. Sisällöllisesti dokkari ei tarjoa juuri mitään uutta tietoa (jos on aiemmin vähääkään ottanut selvää nelososan taustoista) mutta sen parissa aika sujahtaa yhtä nopeasti kuin elokuvassakin. Spielberg, Lucas ja Ford kumppaneineen rupattelevat leppoisasti ja onhan tämän katsominen vähän kuin tapaisi vanhat ystävät pitkästä aikaa.

Toinen ekstra, pre-production, (11:50 min) syventyy aavistuksen verran Indyn valmisteluihin. Seuraamme kuinka Spielberg luonnosteli elokuvan kohtauksia, miten puvustus toteutettiin ja miten (tai miksi) eräät näyttelijät valittiin mukaan tuotantoon. Ihan ok pätkä, mutta tuntuu kuin aihetta olisi vain raapaistu.

Näin vähillä ekstroilla markkininoille päästetty julkaisu enteilee totta kai vain yhtä asiaa: luvassa on vielä vino pino muita Indy 4 paketteja. Niitä odotellessa.

Dvd-teksti: © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202